Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Гнездото на орлетата осиротя

Гнездото на орлетата осиротя

11-06-2018 Янаки ДИМИТРОВ

Привечер на 21 май 2018 година Пирин Благоевград загуби елитния си статут. След слаба игра и грандиозен гаф на главния съдия Станислав Тодоров зелено-белите и техните фенове гледаха невярващо в нищото. Така кампания, която започна обещаващо, в крайна сметка се превърна в дълго и агонизиращо ходене по мъките. Такава, в която нямаше щастлив край, а много болезнен финал.
След успешната пролет на 2017-а настроенията на „Христо Ботев“ бяха отлични, въпреки че финансовото състояние на клуба не бе такова. Затова и тимът бе напуснат от някои основни играчи. Стигна се дотам дори играчите да стачкуват по време на подготовката, но след това нещата се поуспокоиха. Отборът обаче не бе достатъчно подсилен. Въпреки това Пирин започна повече от добре сезона – победи с 1:0 като гост Ботев Пловдив. Орлетата доста пъти показаха мускули през есента. По-затворената тактика на Милен Радуканов носеше резултати в гостуванията. Затова и до зимната пауза навън бе ударен Черно море, а точки бяха измъкнати и от визитите на Лудогорец, ЦСКА и Берое. Проблемът на благоевградчани бе, че „Христо Ботев“ не беше крепостта от пролетта, когато Пирин нямаше празно у дома. Отборът трудно пускаше голове, но още по-трудно вкарваше. Загуби точки и от ощетяване от съдиите – като при домакинското 1:2 от Ботев Пд. След него бяха допуснати още две поредни поражения. Въпреки това Пирин стоеше твърдо над чертата – бе по-силен от Витоша, Дунав и Етър и определено играеше по-хубав футбол от тези отбори.
През зимата финансовото състояние отново бе разклатено, но общината отпусна допълнителна дотация на клуба. Още тогава обаче кметът д-р Атанас Камбитов сякаш предначерта пътя. Той обяви, че ако не се намери бизнесмен, който да поеме издръжката на клуба, общината сама няма как да поддържа отбор в елита.
По време на паузата напусна и водещият реализатор на отбора Станислав Костов, който отиде в Левски. Орлетата станаха още по-беззъби и в крайна сметка именно проблемите в предни позиции доведоха до отпадането на отбора. Както и слабата домакинска форма. Когато бе най-важно Пирин да бие у дома, отборът неизменно се проваляше. 0:1 от Етър и 1:2 от Витоша Бистрица в баражите и вратата на Втора лига се отвори.
Въпреки ограничения кадрови потенциал, водени от гордостта си, в Пирин направиха грешки, които също допринесоха за пропадането. През есента отборът прекалено лесно се отказа от Даниел Младенов. Опитният нападател щеше много да помогне в битката за оцеляването – вижте какво направи в Етър. През пролетта бе задраскан и Аймен Суда. А накрая Димитър Благов бе санкциониран. Така отборът остана почти без никакви опции в предни позиции.
Гъстият цикъл от мачове доведе до това, че повечето футболисти да играят с травми. Местните момчета стискаха зъби и играеха. От тях не се чу оплакване. Такова нямаше дори от школувания в Арсенал Конър Хендерсън. Но имаше постоянно мрънкане от треньора Милен Радуканов. За хората от този регион бе истинска мъка да го слушат след всеки мач да се оплаква, че положението е трудно. Та нима в Пирин някога е било лесно? Радуканов свърши много, но излишно пресоляваше манджата. Нещото, което трябваше да свърши, е да наложи някой младок. Другият, задържал се по-дълго на поста преди него – Наджи Шенсой, го направи. „Юношите не са готови“, обикновено не се чува в Благоевград. Все пак говорим за клуб, който се обляга на собствените кадри. Да не се връщаме към времето, когато почти всички титуляри бяха разпродадени, но въпреки това отборът игра в евротурнирите с младоци (така се случи през лятото на 1994 година, когато орлетата елиминираха лихтенщайнския Шаан, преди да бъдат отстранени от Панатинайкос), а след това запази мястото си у нас.
Всъщност отиването във Втора лига е неприятно за феновете, които в един момент се отдръпнаха, но пък е златен шанс за момчетата от школата. През новото първенство те ще могат да се поочукат. Сезонът се очертава като преходен. И е идеална възможност всеки да се докаже при по-малки очаквания.