Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Гнилочът е у нас, а не в Дания

Гнилочът е у нас, а не в Дания

04-06-2018 Жаклин М??ХАЙЛОВ

Втората година на петилетката е изпълнена успе??но. ??ли може би не, защото чиновниците от БФС вече говорят за възможна промяна. От „този модел трябва да се изпитва с години“, поне 3 или 5, сега вече говорим за отмяна. Ако клубовете искали - защо не.
Но обратно към втората година. Така нареченият датски модел, което си е правилно да се налага в публичното пространство, защото те го създадоха, работи и у нас с леко побългаряване. Миналата година обаче не отчетох, че Бай Ганьо пак се е изхитрил. ??, за разлика от Дания, където плейофите за изпадане се играят в два мача, тук при нас е само в един. ?? според мен това е груба гре??ка, което си личи от резултатите от на??ите баражи. ?? защо някои мачове пак на елиминиране се играят в две срещи, а други в един?! Лично за мен това е необяснимо. Дори баражът между третия или четвъртия със седмия е с предпоставено предимство от единственото домакинство. ?? защо това домакинство се дава на отбора от първата ??естица!? Все въпроси, които футболните фенове си задават и отговори не получават. Пак стигаме до недоправилото, но този път няма да досаждам с нови хипотези. Но определено малки детайли не се дооценяват, защото, както каза Любо Пенев преди конгреса - за да вървят нещата, трябва

да се работи не до обяд,
а по 24 часа на денонощие

Навлизам пак в географията. Това, което правим в България, от две години се прави и в половин Европа. В желанието си нещо да подобрят и разнообразят, а и да върнат зрителя на трибуните, повечето средни и малки футболни държави отидоха на всякакви изобретения, свързани с форматите на първенствата. Общо взето формулата редовен сезон и разбиване на групата на две след това се практикува поне в 15 европейски държави. ?? определено датският модел е най-иновативен, защото примерно в Румъния и Пол??а се проточват едни първенства с над 40 мача, които направо убиват рибата. Не трябва да се забравя, че смисълът на всички промени е да няма протоколни мачове. Да не излизат отбори, които са мотивирани срещу такива, които нямат мотивация. Защото тогава картината в повечето случаи е напълно ясна. Датският модел ре??ава този основен проблем поне на 80 процента. ?? това бе доказано почти по огледален начин и при нас, и при тях.
Какви са паралелите през втората година от експеримента? Този път и в Дания, и в България има??е сериозна битка за титлата. Различието е, че у нас приключи с месец по-рано още в първия мач между Лудогорец и ЦСКА във втората фаза. В Дания това се случи три кръга преди края, когато Брьондби загуби у дома от Мидтиланд с 0:1 и им отвори ??ироко пътя към титлата. Тук е моментът да спомена за още една съществена прилика между двете първенства. Прилика, която обаче не се осъществи при нас. В Дания кръвният враг на Брьондби ФК Копенхаген повлия ре??ително на спора за титлата след като... ще го кажа в прав текст - даде мача на Мидтиланд в предпоследния кръг. Нещо, което не се удаде на Левски, защото просто такава ситуация не се създаде. Виждате, че дори в цивилизована Дания си има традиции, които не могат да не бъдат спазени. Феновете на ФК Копенхаген не оставиха никакъв избор на футболистите, които хей така лежерно паднаха с 0:2 от Мидтиланд у дома.
Дотук обаче с приликите. В Дания въобще не мислят за смяна на формата, защото в последните няколко години се изредиха три отбора като ??ампиони на страната. ?? догодина въобще не е ясно кой ще стане първи между Копенхаген, Брьондби и Мидтиланд. А кой знае, може да се намеси и четвърти.

У нас положението е
ясно и на малките деца

?? тук възниква естественият въпрос - защо, независимо от големите си постъпления от европейските турнири, ФК Копенхаген не се превърна в хегемон на датския футбол. А това е клуб, който победи Манчестър Юнайтед и излезе от група в ШЛ. ?? независимо че ФК Копенхаген печели два пъти повече ??вейцарски франкове от Лудогорец като приходи от УЕФА плюс страхотните четири-пет трансфера през миналото лято, те са четвърти в първенството и играха на бараж за евроквота.
Защо в Дания съперниците на Копенхаген не вдигат бялото знаме и не говорят постоянно колко са назад и как трябва да се учат от първия, а у нас това е постоянен рефрен? ??зключение правят само от „Армията“, които продължават да мечтаят. Но и техните мечти са едни... Всъщност обяснението за ситуацията в Дания е много просто. Докато у нас

футболът е напълно
неизгоден икономически

с изключението Лудогорец, то в Дания нещата са поставени на съвсем различна основа. Шампионът Мидтиланд например има 11-хиляден стадион, който се пълни на 90 процента във всеки домакински мач. Брьондби увеличи публиката с 20 процента и на всеки мач има??е 23-24 хиляди посещаемост. А това означава много сериозен доход. Освен това спонсорите - Брьондби е подкрепян от бирата „Карлсберг“ и договорът е осемцифрен. Затова хегемони в Дания няма и не може да има. Седем поредни титли, забравете го – ФК Копенхаген го е докарвал до три поредни и дотам.
В Дания въведоха този формат поради много причини, но най-вече за да върнат публика по стадионите. ?? сега отчитат 10-15 процента повече публика спрямо миналата година. ?? това идва при сериозния отлив от „Тела Паркен“, защото ФК Копенхаген загуби 7-8 хиляди зрители през този сезон. Но прирастът идва от публиката на клубове като Хорсенс, Рандерс, Нордселанд, Одензе. 7-8 хиляди - това е средната им посещаемост. При нас това е

далечна мечта дори
за ЦСКА и Левски

Съпоставката е убийствена, в пъти повече публика на мач в Дания, отколкото у нас. А населението на Дания е с 2 милиона по малко от на??ето! При това големите им звезди са в чужбина. В отбора, с който ще се представят на световното в Русия, има трима или четирима от местното първенство. Другите са от Англия, Германия, ??спания, Франция, ??талия, Холандия. Нали знаете колко на??и футболисти играят сега в тези първенства!?
Заключението се налага от само себе си. Моделът не ре??ава нещата. Смяната му - още по-малко. Проблемът не е по каква формула ще играе??, а как ще го прави??. При нас убийството на конкуренцията в полза само на един отбор винаги ще отблъсква публиката. ?? ще я пренасочва към тв екрана. Какъв формат, каква формула, като в на??ата така наречена елитна група половината отбори не могат да накарат и хиляда човека да отидат на мач. А има и такива, които и 100 не могат да заведат... Какъв датски модел, какви пет лева. Техните отбори, дали от челото, дали от средата, дали на дъното са на по 100 години. Нарича се традиция. На мачовете на Хелзингор, аналогът на Вито??а Бистрица, присъстват по 2000 зрители средно на мач. ?? Хелзингор, макар и да изпадна, има 8 победи. А Вито??а запази статута си с една. ?? светът ни се смее, защото такъв парадокс няма!