Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Годината на скандалите

Годината на скандалите

20-12-2012 Хари ЛАТ??ФЯН

Медийни престрелки, лъжи, обвинения, съдебни искове и липса на резултати

В края на годината е време за равносметки. Време е да се направи оценка на това, което се е случило през изминалите месеци, какви са върховете и спадовете в българския спорт. “Тема Спорт” продължава традиционната си обзорна рубрика. На дневен ред е спортната стрелба.

Едва ли има някой, обвързан със спортната стрелба, който да си спомня с добро изминаващите 12 месеца. Период, в който скандал бе??е като един вид кодова дума, която директно подсеща събеседниците, че става въпрос именно за хората от тази федерация. Проблеми, обвинения, постоянни атаки, закани, ??у??укане зад гърба, съдебни искове, спиране на финансиране... Всичко това на практика доведе до едно сериозно сгромолясване и отстъпване с големи крачки от позициите, градени години наред. Бе??е спечелен едва един медал – бронз от Световната купа в Мюнхен от Мария Гроздева, което с оглед на сериозните успехи в миналото изглежда, меко казано, несериозно.

Мария Ненужната
Началото на края на федерацията по спортна стрелба по всяка вероятност не е започнало с първите дни на 2012-а. То обаче бе официализирано с изключването на клуба на Мария Гроздева от централата. Два дни преди емблематичния за цял свят 14 февруари в родната централа се оказа, че между 2-кратната олимпийска ??ампионка и президента Камен Ши??манов не просто няма топли чувства, а става въпрос за директна и открита война. Най-успе??ната ни стрелкиня се оказа ненужна, защото има собствено мнение и позиция, която отстоява. Тя бе изхвърлена от федерацията под претекст, че е пропуснала държавно първенство. При това в период, в който трябва да се готви за участие в Световна купа, състезание, далеч по-важно от това да отстреля няколко 10-ки на българска земя. Впоследствие клубът на Гроздева Левски-Софарма бе върнат, но щетите вече бяха нанесени. Тя се провали на европейското първенство във Финландия, а катаклизмите доведоха до редица последствия, все в негативен план както за ??ампионката, така и за централата.

Министерството врътна кранчето
Злоупотреби + неправомерно похарчени пари = спиране на финансиране. Това уравнение логично бе спазено от министерството на спорта, след като проверката на инспектората показа, че крупна сума държавни пари на практика е изчезнала. Средства в размери на около 220 000 лева, са били разходвани не за това, за които са били предназначени. В началото на март това доведе до врътване на кранчето от страна на Свилен Нейков. Федерацията спря да получава пари, докато олимпийците – Гроздева, Бонева, Луканова и Ризов, започнаха да вземат полагащите се за подготовка суми от МФВС. На практика заради злоупотребите на водената от Ши??манов федерация бе променен и законът за спорт... Впоследствие ??ефът на централата заведе дела срещу ведомството на Нейков, че парите са спрени неправомерно и проверката на инспектората не е законова. Върховният административен съд обаче не се поколеба да отсъди в полза на правдата. На 11 декември излезе и крайното становище, което отвърза ръцете на Свилен Нейков. Сега министерството не само ще търси тези пари чрез ново дело срещу Ши??манов, но дори ще стартира процедура по отнемане на лиценза на федерацията. ?? всичко това защото някой някъде ре??ил, че може да заобиколи закона. България обаче се оказа правова държава и който е злоупотребил, ще си получи наказанието рано или късно.

Олимпийски сълзи
Вследствие на всички проблеми, обвинения и финансови затруднения някак логично дойдоха и резултатите от Лондон. Четиримата ни олимпийци не успяха да влязат в нито един финал на дисциплините, в които участваха. Случайно или не, но именно спортистите от клуба на Камен Ши??манов Тракия – Петя Луканова и Антон Ризов, останаха много далеч от очакваните резултати. За сметка на това “бунтовниците” Мария Гроздева и Антоанета Бонева, които открито се противопоставиха на управлението на ??ефа си, бяха тези, които проляха горчивите сълзи. ?? двете останаха в подножието на нещо голямо. Гроздева се размина с влизане в осмицата на 25 метра пистолет след престрелка с Йо (Северна Корея) и Арунович (Сър). След много слаба прецизна стрелба Мария уцели 299 точки от 300 възможни в бързата и влезе в борбата за място на финал. За съжаление обаче тя се размина на точка от него, а сълзите на разочарованието няма??е как да бъдат сдържани. Същата съдба няколко дни по-рано има??е й Бонева. Дебютантката се размина само на точка от финала на 10 метра възду??ен пистолет. Антоанета уцели една 10-ка по-малко от Яскевич (Рус), Чайка (Блрс), Арунович (Сър) и Марюскова (Чех), а с това зае престижното, но в същото време нищо не носещо 9-о място.

Таню Киряков се оттегля
Емблематичната фигура на Таню Киряков не успя да си осигури квота за олимпиадата в Лондон. На 49 години 2-кратният олимпийски ??ампион така и не успя да се възстанови от операцията на десния лакът. Той участва на европейското първенство във Финландия, но без успех. Пробва се и за Световната купа, но отново бе далеч от най-добрата си форма. Така звездата ни пропусна първо участие на ??грите от 1988 година, когато дебютира със злато! Всичко това доведе до огромно разочарование в Таню, който макар и все още неофициално, е ясно че няма да се състезава повече. Той е гласен да бъде един от ръководителите на бъдещата нова федерация по спортна стрелба. Самият Киряков също не остана безучастен към управлението на Ши??манов. Той осъди ??ефа си за 4000 лева. Пари, предвидени за възстановяването му след операцията, но така и неполучени...

ПОСТ??ЖЕН??ЯТА ПРЕЗ 2012 ГОД??НА
Първенство Домакин Злато Сребро Бронз Общо Най-добро представяне
О?? Лондон (Вбр) 0 0 0 0 Мария Гроздева (25 м пистолет – 9-о място), Антоанета Бонева (10 м възду??ен пистолет – 9-о място)
ЕП Виерумеки (Фин) 0 0 0 0 Антоанета Бонева (10 м възду??ен пистолет – 9-о място), Антон Ризов (10 м възду??на пу??ка – 9-о място)
СК Лондон (Вбр) 0 0 0 0 Антоанета Бонева (25 м пистолет – 7-о място, 10 м възду??ен пистолет – 8-о място)
СК Милано (??т) 0 0 0 0 Антоанета Бонева (25 м пистолет – 8-о място)
СК Мюнхен (Гер) 0 0 1 1 Мария Гроздева (10 м възду??ен пистолет – бронз), Антоанета Бонева (25 м пистолет – 4-о място)
СКФ Банкок (Тайл) 0 0 0 0 Мария Гроздева (10 м възду??ен пистолет – 6-о място), Антоанета Бонева (25 м пистолет – 7-о място)


В ??СТОР??ЧЕСК?? ПЛАН
Първенство Злато Сребро Бронз Общо
О?? 4 6 6 16
СП 7 8 7 22
ЕП 26 27 21 74
СК 70 66 50 186
СКФ 11 14 13 38

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар