Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Грънчов - поредното откритие на Пената

Грънчов - поредното откритие на Пената

26-02-2012 Мирослав ВЕЛ??ЧКОВ

През зимната пауза върху спортно-техническия щаб на ЦСКА се струпаха многобройни проблеми. Един от тях е свързан със защитната линия на тима, където основни фигури сa наказани и контузени. Присъствието на Димитър Пенев е достатъчна гаранция, че място за паника няма. Опитният Стратег е изпадал в далеч по сложни ситуации, а oт тях са се раждали звзди като Стоичков, Пенев, Костадинов, Бербатов... Пената не се страхува да хвърля младите играчи в огъня и по всичко личи, че се готви да го направи отново. Поглед в статистиката от контролните мачове в подготвителния период показва, че най-много мачове от защитниците в червено има… 19 годи??ният Ангел Грънчов, който е с 9 участия. Последните информации от “Армията” са че той ще бъде титуляр в отбраната на тима през пролетта като партньор на маркоанеца ??лиас Хадад и като опция за заместник на някои от крайните защитници.
Ангел Симеонов Грънчов е роден на 16 октомври 1992 година в Елин Пелин, откъдето бе и последният юно??а на ЦСКА наложил се в тима и впоследствие продаден в чужбина – Александър Тонев. През 2002 година Грънчов е предложен на треньора в ??колата Димитър Димитров – Трактора. Тогава, както и сега директор на ДЮШ е Спас Джевизов, който лично наблюдава пробите на 10 годи??ния по това време бранител и го одобрява. Така момчето пристига на “Червено знаме” и изминава пътя от подготвителната група, през всички юно??ески формации, до първия отбор на ЦСКА.
Димитър Димитров му е треньор преди две години, в юно??и стар??а възраст и дублиращия отбор на ЦСКА. “Ангел е много бърз футболист, повратлив е, въпреки че е доста висок. Това е рядко срещано качество сред защитниците с такъв ръст. Отлично играе на “втория етаж”, често бележи и голове с глава”, казва за него Димитров.
“Освен тези качества той много добре мисли вътре на терена и е изключително грамотен тактически. Ангел е момче с характер и това му помага много. ??ма??е някой проблеми и залитаня в тийнейджърска възраст, но успя да ги преодолее и влезна бързо в ресли. В последните години има голяма разлика в поведението и отно??ението му, в характера, мисленето. Много е улегнал и мисля, че няма да се повторят проблемите, които имаха ??ван ??ванов, Караджов, Виданов... Но бе??е тръгнал по същия път в един момент”, казва още за него доскоро??ният му треньор в ДЮШ.
Грънчов не успява да стане ??ампион при юно??ите, въпреки че е част от силен отбор, заедно с Милен Кикарин, Мартин Василев, които сега с в Академик София и Владо ??ванов, който също в момента е в първия отбор на ЦСКА.
Дебютът на Грънчов за ЦСКА е на 21 септември 2010 година в контрола срещу Спортист Своге на Царско село. Треньор е Гьоре Йованоски, а червените побеждават със 7:2, като Грънчов влиза през второто полувреме. През есента той излезе като титуляр за пръв път с червения екип, под ръковдството на Милен Радуканов. Това стана пак в контролен мач, срещу Вардар Скопие (4:0). Защитникът остана на терена 90 минути и игра много силно, като се справи с малкото опасности пред вратата на армейците.
Силната игра на Грънчов в контролите и особено срещу румънските Рапид и Динамо му спечели доверието и на Димитър Пенев и на Драголюб Симонович, които са много доволни от него. Почти сигурно е че той ще направи официален дебют за ЦСКА в неделя срещу Черноморец. Не е ясно засега дали ще бъде централен защитник или ляв бек, но това не е от толкова голямо значение. По-важното е, че червената ??кола работи и захранва първия отбор с тактически грамотен, научен футболист, който притежава завидни физически качества. Предпоставките Грънчов да се превърне в поредното голямо откритие на Димитър Пенев са налице. А от това има огромна нужда не само ЦСКА, но и целия български футбол. Червената фланелка обаче е много тежка, особено за юно??ите. Дали Грънчов ще стане поредният Бранеков, Виданов или Караджов или ще поеме по стъпките на Майкъла, Любо и Емо, предстои да разберем през пролетта.

Спас Джевизов:
„??згоних го от ??колата
заради ло??о поведение”

Ангел Грънчов освен, че е много талантлив е и доста своенравен по характер. Особено в юно??еските си години. Една негова проява става причина директорът Спас Джевизов да го изгони от ??колата. “ ??мах един особен случай с Грънчов, когато той бе??е на 14 години. ??граехме срещу Славия, а аз наблюдавах загрявката от трибуните. В един момент видях, че той си тръгва от терена и ми настръхнаха косите. Докато сляза до долу да видя за какво става дума бе??е излязъл извън стадиона. Питах го какво става, а той без да отговори ме подмина и замина. След като го награбих по-сериозно ми обясни, че не му подали една топка и затова си бил тръгнал. ??згоних го тогава и му казах да сдаде екипа и повече да не се връща”, спомня си легендата на червените. “Няколко дни не идва??е на тренировка и за мен въпроса бе приключен, тъй като подобна безотговорност е недопустима. Но заедно с треньора му помислихме една седмица и го извикахме на разговор. ??здърпах му у??ите, говорихме няколко пъти и го върнах отново, с едно условие – да бъде мъж на терена, а не извън него. Развива се много добре. Още тогава се вижда??е, че може да пробие в мъжкия отбор и това ни бяха целите”, сподели още Джевизов.


Коментари

напиши коментар

Напиши коментар