Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Да прати?? в Б група отбор с 15 национала

Да прати?? в Б група отбор с 15 национала

09-03-2016 Росен АНГЕЛОВ

През зимата с лека ръка БФС прати Литекс в Б група. От „??ван Асен“ 26 ре??иха изведнъж да се правят на принципни, на спазващи закони и разпоредби… Това обаче не пречупи лове??кият клуб. Само два месеца по-късно Литекс доказа, че е жив и по-силен от всякога. Към края на март предстоят мачове на различните ни национални отбори - мъже, младежи и двата юно??ески тима - до 19 и 17 години. В тях оранжевите ще бъдат представени от общо… 15 играчи. ?? тук става въпрос за отбор от Б група. Явно на никой от БФС не му е трепнало да прати във втора дивизия най-продуктивната ??кола в България. Продуктивна, защото всички тези 15 национали са излезли от Академията на Литекс.
При мъжете ??вайло Петев повика защитника Антон Недялков (22 г.) и халфа Кристиян Малинов (21 г.). А там са още няколко футболисти израснали и доказали се именно в Литекс - Николай Бодуров, Страхил Попов, Симеон Славчев, ??велин Попов, които сега ритат в чужбина. ??грачи за цял един отбор. Тук не влиза Георги Миланов, който е контузен и не бе извикан за мачовете с Португалия и Македония, както и Станислав Манолев, изградил се като футболист в Ловеч.
При младежите повиканите са четирима - Георги Минчев, Кирил Десподов, Пламен Гълъбов и Никола Колев. Всички те със сериозен стаж в елита. Но нали сме принципни…
А в Ловеч най-добре знаят, че там където е текло пак ще тече и че нищо не може да спре хората, които обичат работата си и… България. Ами, ако всички тези 15 момчета, плюс изброените при мъжете сега ги няма??е. Може би продуктивната ??кола на „Герена“ ще??е да напълни националните гарнитури със свои футболисти или пък Академията на Лудогорец, която за поредна година не е наложила нито един свой кадър в първия отбор на клуба. Всъщност, младокът Венцислав Керчев заслужава добри думи, но хубаво бе, че се появи правилото за играч до 21 години да започва, като титуляр, че да го видим. ??наче едва ли ще??е са помири??е терен. Отделен е въпросът, че Георги Дерменджиев бързо, бързо го сменя още преди почивката или на полувремето.
?? тук не става въпрос за хвалба и празни приказни, а за резултати, за видими и неоспорими неща. 15 национали са си 15 национали. ?? това означава, че в този клуб се работи сериозно. Нищо, че БФС и държавата за едни са майка, а за други - мащеха.


НАЦ??ОНАЛ??ТЕ НА Л??ТЕКС

Мъже
Антон Недялков, Кристиян Малинов

Младежи
Георги Минчев, Кирил Десподов, Пламен Гълъбов, Никола Колев

Юно??и до 19 г.
Тонислав Йорданов, Ангел Лясков, Стойчо Атанасов, Александър Георгиев, Денислав Мицаков, Галин Минков (сега под наем в Локо Мз)

Юно??и до 17 г.
Петър Петров, Николай Янков, ??ван Митрев
Още преди 13 години оранжевите
отъпкаха пътя, по който всички поеха

Понятието Футболна академия стана много модерно у нас в последните няколко години. Частните ??коли започнаха да никнат като гъби и в това няма нищо ло??о, защото именно детско-юно??еският футбол е най-болното място в цялата система. Лудогорец си направи академия, Ботев Пд възражда своята ??кола… а всъщност този модел бе наложен у нас от Литекс през 2003 година. Тогава бе даден стартът на проекта „Академия Литекс“, който се оказа изключително успе??ен. Доказват го самите факти - куп национали, десетки наложени играчи в първия отбор и сериозни суми от трансфери в чужбина. Една работеща ??кола. За тези вече 13 години в Академията са вложени около 7-8 милиона лева, а възвръщаемостта е двойно повече от продажбата на футболисти като Георги Миланов, Симеон Славчев, Страхил Попов… Всички те създадени и развити в града край Покрития мост.
Какво обаче стои в основата на тези успехи. На първо място е отличната селекционна работа с деца от цяла България. На второ страхотната организация и условия, в които екип на „Тема Спорт“ се убеди през изминалия уикенд. Академията разполага с четири терена - два естествени и два изкуствени (единият на Градския стадион). През лятото предстои сериозно реиновиране на игрищата, разкри ??ефът на ??колата Евгени Колев. Базата в кв. „Салито“ се нуждае наистина от ремонт. В Литекс отчитат, че някой от отборите като Ботев и Лудогорец са по-напред в някои отно??ения, но проектът е налице и след края на сезона предстои сериозна работа.
Тъй като в Академията има представители от всички региони на България, на приеманите футболисти логично трябва да се предоставят и отлични битови условия за живеене, хранене и обучение. Родителите на децата могат да бъдат абсолютно спокойни във всяко едно отно??ение, тъй като организацията и дисциплината най-вече са поставени на първо място. В интернатa, който отговаря по условия на три звезден хотел, футболистите са настанени в единични или двойни стаи, със самостоятелни баня и тоалетна, парно отопление и всички удобства, включително телевизор, кабелна и интернет, а за улеснение и с перално помещение и су??илня. Редът е като в казармата, съблюдаван от треньорите, които също живеят в сградата. Наставници спират интернета и кабелната телевизия в 23:00 часа, за да може младите таланти да си лягат навреме. Почти навсякъде има камери. Юно??ите се хранят със здравословна и според спортния режим храна, като правят това на стадиона заедно с играчите от първия тим.
Освен на майсторство с топката, талантите се възпитават и изграждат като личности, защото за Академията е важно не само да си добър на терена, но и да бъде?? стойностен като човек. Младите таланти редовно посещават учебните занятия. Футболистите са обособени в специални паралелки в местни елитни училища според желанията на родителите и интересите на децата. При ло??а дисциплина, недостойно поведение и прояви, уронващи престижа на ??колата, както и успех под 4.50 се налага да бъдат освободени от отборите. Най-добрите на терена, ако обаче са безупречни и извън него, се награждават с ежемесечни стипендии от клуба.
Така още преди 13 години Литекс отъпка пътя, по който сега всички започнаха да вървят – хубави терени, общежитие, подготвени и любознателни треньори... „Екипът ни е скромен, но доста работлив. Много хора не са ни нужни. Важни са резултатите“, споделя още Евгени Колев.
„В дне??но време стана много трудно да задържи?? едно дете в ??колата си, защото с малко повече пари дадени на родителите му и то вече е в друг отбор. Ние обаче предлагаме отлични условия и най-вече перспектива за развитие, което децата оценяват“, добавят от клуба. Така наскоро отбор от А група се е опитал да изку??и 18-годи??ният Тонислав Йорданов, но талантът още от сега разбрал, че парите не са всичко на този свят.

КОЙ КОЙ Е В АКАДЕМ??ЯТА

Евгени Колев - ??еф на ДЮШ и треньор на тима до 19 г.
??вайло Станев - треньор на тима до 17 г.
Николай Димитров - треньор на тима до 16 г.
Даниел Моралес - треньор на тима до 15 г.
Николай Боянов - треньор на тма до 14 г.
Витомир Вутов - треньор на вратарите
Стефан Яръмов - мениджър на Академията
Цветан Зеленски - главен скаут