Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

31-10-2013 Детската усмивка – най-голямата награда

Детската усмивка – най-голямата награда

31-10-2013 Диан СТАНЧЕВ

Емоцията от плуването подпомага целия двигателен процес

Една от многото мъдри мисли на Далай Лама гласи следното: „Необходимо е да помагаме на другите не само в молитвите си, а и в ежедневието си. Ако все пак не можем да го сторим, нека поне не им вредим”.
Главна героиня в историята, която ще прочетете в следващите редове, е една жена, избрала да помага на тези в нужда. Венета ??ванова е кинезитерапевт и председател на фондация „Воден път”, чиято основна дейност е водната рехабилитация и модифицираното плуване. Тя и екипът й работят с деца с увреждания като церебрална парализа, детски паралич, зрителни и слухови нару??ения, синдром на Даун на възраст от 1 до 17 г.
„Фондацията е създадена през 2003 г. по моя идея. ??сках да се развива водната рехабилитация, тъй като такава почти няма??е, да се поставят основите. ??ма??е някакви наченки на подобна дейност при Таня Богомилова. Аз като кинезитерапевт ре??их, че има какво да се желае, че има какво да се направи в тази насока”, разказва Венета.
Няма спорт, който да вреди на тялото ни. Но защо точно заниманията във вода са най-подходящи за дечицата с подобни проблеми? „Плуването в много ??ирок спектър въздейства върху движенията и психиката. Най-общо казано – в него се включват всички мускулни групи и заедно с това емоцията подпомага целия двигателен процес във водата да бъде много по-значим от останалите видове рехабилитация”, обяснява тя. ?? продължава: „Целта и идеята при децата с увреждания е плуването да се превърне в част от техния живот. То е най-предпочитаният и най-често препоръчваният, тъй като е атравматичен и мек спорт. Целта е те да могат да го използват в ежедневието си, постоянно...Просто водата е универсалният начин за възстановяване. Относно градацията и развитието плуването е част от цялостното комплексно лечение на децата. То само по себе си може да ги накара да се чувстват по-значими, по-самостоятелни. Може да ги обучи да спортуват и да продължат - защо не и в тази насока, да са в масова среда с децата и хората в норма”.
Няма как да е лесно да се работи с деца с такива заболявания, потвърждава го и Венета: „Много е трудно, с времето и годините определено се натрупва психологическа умора, тъй като по цял ден си с проблемите на хората. Трябва да намира?? начин да се абстрахира??, да се концентрира?? и насочи?? върху работата и основната цел, която е да помогне?? на детето да излезе от неговия хаус и да се координира. Тежко е, трудно е, но целта е ясна. Ако не намери?? сили да се бори??, просто няма да може?? да помага??. В крайна сметка трябва да има хора, които да правят това, независимо какво им коства. Защото хората с проблеми имат нужда”.
Да, в тази история няма медали, няма рекорди, няма премии. Но има стра??но много любов и позитивизъм. Това е историята на една достойна жена, която е избрала да помага. ?? го прави по възможно най-добрия начин – чрез спорта. ?? не само това – тя и екипът й даряват усмивки на тези деца. А каква по-голяма награда от една искрена и неподправена детска усмивка?

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар