Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Добре дошла, синя болка

Добре дошла, синя болка

26-10-2020 Жаклин МИХАЙЛОВ

Ситуацията в Левски е като при непрогледна мъгла, следва неизбежна катастрофа

Левски допусна поредна загуба, свлече се на 10-о място, а му предстоят четири поредни мача с най-силните поне на хартия отбори в България. След месец почти сигурно тимът от „Герена“ ще обитава местата на изпадащите. Но в това няма никаква сензация. Освен че клубът е в непоискан, но фактически фалит, a

в несъстоятелност
е и така наречената
спортна експертиза

заради която някои хора станаха собственици на великата марка. Тази уникална и най-добра в България спортна експертиза доведе възможно най-слабите и непригодни за нищо футболисти. В друг текст, който ще публикувам следващата седмицата, ще се спра подробно на селекцията. И ще докажа, че тя символизира пълното безхаберие на сегашното синьо управление. Което остави спортно-техническият процес на 64-годишен пенсионер, който от 2003 година на практика е извън реалното треньорство. Така да се каже, от 100 кандидати за поста, Наско Сираков избра 101 –ия. И му наби всичките ментета на света. Ще се занимая специално с кариерите на всеки един от новодошлите, но като подгряване посочвам факта, че Алекс Петков идва в Левски от титулувания за най-слаб тим в света – Брикин. Това е стара британска традиция – последният в последната професионална дивизия на Шотландия се коронова за най-лошия отбор в света. Затова не се учудвайте от играта на Алекс, той е преминал през страхотна школа. Отборът, от който идва, губи в 19 от 20 мача. Но това не е изключение, почти всички новодошли са от третото, четвъртото, петото ниво, та чак до квартални тимчета. Играли са за изпадащи отбори, в които са били резерви. В едно интервю Наско Сираков каза, че отборът на Левски е новосформиран и тепърва ще разкрива потенциала си. Гарантирам на цялото синьо войнство, че те вече разкриха потенциала си и по-добре от това няма да стане.
Това е най-лошата селекция на Левски от 2008 година насам, когато Вили Вуцов докара Яшар, Боян Илиев, Даниел Киш и някакъв Тиберканин. А по ирония на съдбата преди това Гошо Тодоров също се прояви селекционно. При него през 2003 година синята фланелка облякоха „Тапата“ Андонов, Дани Пеев, Демба–Нирен, Герасимов и сие. И сега ако Левски трябва да търси заместник, експертизата трябва да излъчи единствения възможен заместник, който е Велислав Вуцов. Сегашният Левски си е лика-прилика с този „велик“ футболен специалист.
Всъщност

ако Гошо си тръгне,
в което не вярвам,

ще стане много весело с кандидатите да го заместят. Написах, че не вярвам, защото това бе оставка от типа „ давам, ама не искам да я приемате“. Този театър го разигра Феро Спасов преди месец. При положение, че Левски няма никаква реална опция освен споменатия Вуцов и Емил Велев, Гошо може да не се притеснява за мястото си. Приказките за Живко Миланов само ме разсмиват. Но и това е част от експертизата. От всички, които играха за Левски в последните 15-20 години, Живко е най-неподходящият. Гонзо е като Айнщайн в сравнение с него! Все пак един треньор трябва да покрива минималните изисквания за интелект.
И отново цитирам най-добрата спортна експертиза в България. За Левски няма значение дали ще е осми, или втори. Работата отива натам да няма значение дали ще е осми, или 14-и. Все тая, при другите проблеми с оцеляването. Но все ми се струва, че като искаш, трябва и да дадеш. Не можеш да точиш джобовете на левскарите и да им предлагаш подобни унижения. Редовни унижения!
Това, че заплатите са намалени и няма по висока от 10 хиляди лева на месец, не е никаква утеха. Тези, сегашните, които дори не са от кол и въже, трябва да си плащат, за да играят. Защото месечната карта за фитнес струва стотина лева. И е време не само феновете да си купуват карти, но и футболистите. А ръководството е най-добре да предаде цялата власт на феновете. Те все някак ще намерят начин да се оправят. Със сигурност по-зле отсега практически и теоретически не може да бъде.