Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Дъвката ЦСКА

Дъвката ЦСКА

30-05-2020 Жаклин МИХАЙЛОВ

Явно не може в Левски да ври и кипи, а в ЦСКА всичко да е спокойно. Ако няма драма, трябва такава да се измисли. И взеха, че я измислиха. Изведнъж съществуването на ЦСКА 1948 стана огромен проблем само защото този клуб получи право да играе в елитния футбол. И какъв е проблемът -

щяло да бъде
обидно

и повод за подигравки по целия свят. Защото в някаква сръбска медия написали ироничен коментар. То всеки може да си пише каквото иска. В последните 2 месеца и половина по медиите в България се изписаха толкова глупости и какво се промени от това!
Съществуването на два отбора с името ЦСКА е абсолютно изкуствено подклаждан проблем. Дори няма да посочвам аналози с Левски, Локомотив, Спартак, Черноморец и много други. Почти съм сигурен, че има поне два отбора от Бургас с името Черноморец. Но не играят в най-високото ниво, ще подхвърли някой голям разбирач. А и не могат да се сравняват с гранда ЦСКА, ще каже друг.
Драма няма никаква. През 2016 година се създаде един чисто нов клуб, който се кръсти ЦСКА 1948 година. И под това име започна своя живот. Четири години се развиват и накрая стигнаха до елитния футбол. Имат добро финансиране, привличат прилични футболисти, имат си своя стратегия. Според мен на никого не пречат, дори ще е интересно само с български футболисти какво ще постигнат вече при зрелостниците. Нали всички адмирираме да се дава път на български играчи. Ето, в елитния футбол ще се появи един отбор с амбиции, при това само с български момчета. И да видим докъде ще стигнат в класирането.
Темата с някакво обединение пък е направо абсурдна. За да се съберат едни хора, трябва да има нещо общо помежду им. В случая общото е безспорно, но и различията си остават същите. През 2016 година се разделиха, а сега ще се обединяват. Какво толкова се е променило? Не трябвало да се допуска мач между ЦСКА и ЦСКА 1948. Ще свърши света, ако двата отбора играят! Истината е, че нищо няма да се случи особено. С пълна сигурност прогнозирам, че където и да се състои такъв мач, няма да присъстват повече от 2000 души. И никакви размирици и ексцесии няма да има. Освен ако някой не бъде провокиран да ги извърши. Но така от сърце нито от едната страна, нито от другата ще има прояви на лоши чувства. Те са от една общност, която има две фракции. Това е нормално за големите футболни общности. Припомням примера с Манчестър Юнайтед и Юнайтед ъф Манчестър. Винаги има вътрешни дисиденти, които си имат свои виждания за процесите.
Правилното отношение е

всеки да си
върви по пътя

А ако някога обстоятелствата се променят, естествено, могат да се обединят. Но засега това не изглежда актуално. И то се вижда много отчетливо от конкретиката. ЦСКА си има своя проблематика с клубната политика. Все още актуални са намеренията за нов стадион. През паузата бе направена сериозна чистка на чужденците. Вероятно вече са готови и с новата селекция. За мен няма съмнение и за новия треньор. Основният проблем на ЦСКА си остава не ЦСКА 1948, а Лудогорец. Защото единственото реално препятствие на този етап ЦСКА да се върне там, където му е мястото, е доминаторът от Делиормана. И това последно препятствие е много трудно за преодоляване. Защото Лудогорец е осъществил абсолютен монопол върху българския футбол и е много трудно да бъде делегитимиран.
Докато ЦСКА остава под Лудогорец в класирането, ще има тихи течения против „ловешкото“ ръководство в Борисовата градина. В момента, в който ЦСКА стане шампион, „селското“ управление ще стане най-доброто в света. Така стоят нещата, другото е дъвчене на една и съща дъвка. Дъвката си я подават все едни и същи критици, които при това критикуват някак нежно, без да стигат до върха. Виновни са някакви хора около Ганчев, които го заблуждават. Но това е една

контролирана
ситуация

Обективно в последните 4 години ЦСКА притежава предвидимо управление. Това означава, че не трупат дългове, а финансовото положение е повече от стабилно. Нещо, което се видя, за някои други клубове е мисия невъзможна. Червените фенове не събират пари, освен за рейса, и чакат наготово да падне шампионската ябълка.
Така да се каже, около ЦСКА съществува едно трескаво очакване. Критиките под сурдинка срещу Ганчев ще бъдат заличени, ако дойдат някакви успехи. Примерно спечелването на купата доста ще уталожи нажежените страсти. Ако въобще някакво нажежаване има! За трети път повтарям – драма няма. Има недоволство от двете страни. Ганчев се чувства излъган, защото 15 години му повтаряха „Гриша, ако дойдеш на „Армията“, ще пълним стадиона и ще те носим на ръце“. А феновете се чувстват огорчени, защото долу на терена няма футболисти, които да отговарят на техните изисквания, а няма и успехи. Колко футболни клуба в света обаче са в същата ситуация!
И в цялата конфигурация въобще не присъства никакво друго ЦСКА. Те са паралелна структура със съвсем други цели и задачи. И са комични призивите някой да ги забрани. И още по-комични – те сами да се закрият. Да, след като са похарчили десетина милиона в досегашния си път, изведнъж да се закрият. И защо да го правят? Те ясно и точно формулираха своето мнение за идеята ЦСКА. И го отстояват. Всеки вид има право на живот. А сега милионната латентно гледаща отстрани събитията червена армия накъде ще се ориентира е божа работа. Какво ще стане след 5 или 10 години никой не може да предвиди. Едно обаче може да се предвиди със сигурност. Бъдещето е на този, който си постигне целите. И от тази гледна точка сегашните призиви за закриване и обединение са изключително глупави. Двата клуба могат само да си помогнат в своето собствено развитие. А голямата емблема ЦСКА може само да спечели от конкуренцията. Де да можеше да стане така и в Левски!