Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

21-11-2020 Дългото очакване на нови стадиони

Дългото очакване на нови стадиони

21-11-2020 Желю СТАНКОВ

В България всичко се отлага, защото никога не е имало правила за правене на футбол и прилежаща инфраструктура

В края на 2020-а година целокупният български футбол продължава да удивява света с абсолютния си инат – да прави всичко против правилата. Като изключим Лудогорец, разбира се, където се опитват да следват това, което пише по учебниците, всичко останало е „мижи да те лажем“. Въпросът – защо този лъскав стадион и този проект като цяло са в Разград, е друга тема, но идеята е, че това е мястото, където телевизионните зрители остават с усещането, че картината не е от България. Всичко останало на чужденците им е добре познатият отблъскващ соц. Продължаваме да се отдалечаваме от нормалния футболен свят. Или, както е лафът – излагаме се пред чужденците.
Едно време Христо Порточанов със средства, които само той си знае откъде са и какви са, направи стадион, който няколко пъти смени името и собствеността си, но си стои там. Както казват - Порточанов не го занесе пред дома си, а го остави на града. Днес „Лазур“ има търговско име, а Бургас няма отбор в професионалния футбол за сметка на Околовръстното в София. И така първият „демократичен“ стадион на практика е извън телевизионния обхват. А доскоро там домакинстваха отбори от други градове, чиито арени нямат лиценз за международни мачове.
А тези стадиони нямат лиценз, защото у нас няма правила за правене на футбол и прилежащата му инфраструктура. Много собственици на клубове се извъртяха и продължават да се сменят, някои се връщат по два пъти, други босове сменят седалището си на други стадиони и, общо взето, сме свидетели на безкрайно бягане от отговорност и прехвърляне на вина. Всеки казва – ама предишният нищо не направи, и завещава на следващия същото изречение. А вкупом всички се надяват държавата просто ей така да щракне с пръсти и да оправи всичко.
Изобщо нямаме намерение да обсъждаме бюджета на държавата и да се бъркаме в приоритетите на финансовото министерство. Но нека се замислим – колко стотици милиони бяха изсипани в дупката на АЕЦ „Белене“, която я стартира някога изобщо, я не. Колко милиарда отидоха за няколко изтребителя, които все още не са започнати да се произвеждат? А колко милиарди изчезнаха през годините при фалитите на не една и две банки? Няма смисъл да изреждаме още, но от тези милиарди все някак можеха да се отделят едни 200 милиона лева, които да се превърнат във футболни стадиони. Като казват хората, че спортът и в частност футболът трябва да са държавна политика, имат предвид и това. Един национален, плюс още по два 20-хилядни стадиона в София и Пловдив можеха да бъдат „изписани“ само с едно телефонно обаждане.
Като започнем от освежавания, но морално и архитектурно грохналия национален стадион, минем през грозотилищата на Левски и ЦСКА, през срутения и започнат стадион на Ботев и арената на Локо Пловдив, през замразения строеж във Варна и обходим катакомбите в по-малките градове, и направо не ни се пуска телевизията. Там като че ли живеят в друг футболен свят. Всичко е едно цветно, шарено, лъскаво, подредено. И преди да ни свие пандемията, тенденцията на европейските стадиони бе да се разпродават като абонаменти преди началото на сезона, и то при непрекъснато увеличаващи се цени. А тук билетите са на цената на 3 бири, салата и порция картофи и пак няма хора по стадионите. Ясно е, че футболът ни е слаб, но пък в Полша, Чехия, Словения, Румъния... да не би да има някакви страхотни отбори и извънземни футболисти?!
Но нищо, продължаваме да чакаме.

Коментари

напиши коментар
  • Г-н Станков, май и ти скърбиш за Тошовото време, когато Държавата беше вся и всьо. Има една статия "SOS: Футболната пирамида колабира" вземи та я прочети. Ето цитат: "Естествено, че правителството ще помогне - каза Оливър Даудън, културен секретар на Борис Джонсън. - Но преди това трябва да се намесят вътрешните структури и футболът сам да си помогне." Тоест, помогни си първо сам, та и Господ да ти помогне. Питам аз, какво вършат безхаберниците в БФС по въпроса с помощите? И какво върши футболната общественост, освен да вият като линейки за държавна помощ?
    Гърга Питич @ 22-11-2020 10:52
  • Така е без модерни и европейски стадиончета няма как да правим футболисти и да повишаваме нивото.
    ?????? @ 21-11-2020 20:21
  • Проблемът се знае но не се казва ясно на глас.А,той е: Държавата пречи вместо да помага.Случаят с Цска боде очите вече 30 год.Ако държавата не пречеше Цска отдавна щеше да има стадион и не само той.
    Петър @ 21-11-2020 15:31

Напиши коментар