Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Един ден с Левски

Един ден с Левски

22-01-2020 Янаки ДИМИТРОВ

Как преминава един ден в тренировъчния лагер на Левски в Сандански? Как се готвят сините за полусезон, в който трябва да водят битка на два фронта? Медийният ден, който столичани организираха на 20 януари, ни даде възможност да проверим каква е ситуацията. На 9 януари, когато те започнаха подготовка, всичко изглеждаше повече от оптимистично, а настроенията сред събралите се фенове бяха, че Петър Хубчев и възпитаниците му могат да сложат край на дългата и тягостна декада без трофей.
В последните дни обаче спортно-техническите новини от Левски, доколкото ги има, не вълнуват никого. Вече не се говори и за трансфери, а вместо това привържениците ги интересува ще го бъде ли клубът, или след като нещата най-накрая изглеждаха потръгнали, предстоят нови сериозни трусове. Такива, които могат не само да разлюлеят основите, но и да ги разрушат. Докато в София текат срещи и има совалки по оста "Герена" - жълтите павета, хората, от които зависи Левски да бъде силен на терена, сякаш се опитват да се откъснат от шумотевицата. На около 150 километра от столицата те са намерили идеални условия за тренировка. Вярно, няма как да се изолират напълно, защото дори централните емисии започват с новини за клуба им, но пък по нищо не личи това да им влияе, поне засега. Може би защото въпреки спекулациите за предстоящ апокалипсис сините са си получили заплатите точно в уречения ден.
За тима всичко започва около 8:00. Закуската е до 9:30 часа. Следва нововъведение - занимание около басейна в хотела, изпълнено с изометрични упражнения - такива, които целят подобряването на баланса на играчите. След стабилизиращата тренировка е на ред физическата. Ако на някой не му е стигнала храната, то има и

втора закуска -
ядене на баири

Около 10:30 отборът вече е в гористата местност над хотела си и се започва крос до дупка по екопътеките. Обядът е от 12 до 13:00, а след това идва почивката. В 15:30 за футболистите е най-интересното - играта с топка. В това време изкуствените терени на стадион "Спартак" в Сандански оживяват. Под голямото виенско колело се събират над 50 привърженици. "Когато някой отбор дойде, това е свеж полъх", коментира местен. Сините пристигат, играчите хвърлят по някоя усмивка под окуражителните възгласи и потупвания по рамото, докато треньорът Петър Хубчев все едно е сложил маска и с желязна физиономия влиза на игрището. След кратък разбор всичко се поема от помощниците му. Тренировката е изцяло тактическа. Упражненията интересни, а интензитетът на изпълнение - висок. В първата й част "шеф" е Левон Апкарян. Тя преминава под негово ръководство. Хубчев

стои отстрани, но не
изпуска нищо от поглед

Когато нещо не му хареса, следва строго подвикване. Обикновено изисква да се увеличи темпото, а пасовете да станат по-силни и резки. Повишава глас и когато развитието на дадена атака не протича според заплануваното. Когато нещата му харесат, усмивка не се появява на лицето му, но се усеща, че е доволен, и си позволява от 30-ина метра да се пробва да уцели напречната греда на вратата.
Във втората част от тренировката нещата се поемат от Георги Донков, който обръща по-голямо внимание на нападателите. В нея блясва младокът Марин Петков. Той е на първи лагер с тима, но пращи от самочувствие. Вкарва на конвейер, а в края на една атака замахва на два пъти, "сваля на задник" защитник и вратар, след което спокойно пуска топката в мрежата. За изпълнението си получава окуражителни възгласи, но като най-малък "изяжда и порция храна", сервирана му от потърпевшите от финтовете. В друга атака обаче прекалява с индивидуалните действия и се налага Хубчев да го свали на земята.
След заниманието треньорът отново напуска терена с желязна физиономия, не се трогва и от факта, че жена се хвали на всеки от присъстващите, че й е подарил два календара - един за нея, и един за местния фенклуб. Играчите обаче не подминават нито един от привържениците - автографи, селфита. Забавата за миг е нарушена от двойката полицаи, които също са станали свидетели на тренировката. Един от тях изскача от патрулката и дава нареждане да не се правят снимки пред нея, защото било забранено... След кратка суматоха и смяна на фона снимките продължават.
Поне на терена не изглеждаше футболистите да са смутени. Напротив, станахме свидетели на интензивно занимание, преминало при германска дисциплина. Кой обаче знае какво е в главите и душите им. Със сигурност се интересуват от това, което се случва в София. Тяхната работа обаче е на игрището. И ако продължават така, то има изгледи за по-стойностна и силна игра напролет.