Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Един неповторим финал

Един неповторим финал

15-05-2019 Жаклин МИХАЙЛОВ

Моментът е специален, днес в центъра на София във финал за Купата на България ще играят Ботев Пловдив и Локомотив Пловдив. Двата култови отбора са водили стотици сражения, но никога досега на такова високо ниво. Може само да го надминат, ако някога проведат шампионска битка, подобна на тази между Сити и Ливърпул. Дай Боже и това да се случи!
Факт е, че веднъж този мач отъпка тревата

на „Васил Левски“

Но тогава беше в съвсем ординарен порядък. Но пак беше атракция за столицата. Сега обаче нещата трябва да са поне по 10, защото залогът е различен. Тази купа не е обикновен ежегоден трофей, тя остава в историята. Ще я спечели само единият от двата легендарни пловдивски клуба. И привържениците му ще изживеят най-важния миг в своя живот. Или поне във футболната му част.
Този мач е за феновете, футболистите може и да усетят мимоходом величието на мига, но за феновете присъствието на стадиона ще е спомен за цял живот. Това е финалът мечта за историята, това трябва да признаят дори феновете на Левски и ЦСКА, които нямаше да изпитат същата върховна наслада. Играли са го и нямаше да се случи нищо необикновено.
Историята забавя, но не забравя. През 60-те години на миналия век пловдивският футбол е в най-високата си точка. И най-близко поставен до вечната хегемония на столицата. Дори тогава обаче поколенията на Динко и Зума не успяват да произведат финално зрелище. Сега се случи!
Едно е напълно сигурно

ще стане голям мач

Двата тима са длъжни към историята, към традицията, към очакванията на целия футболен спектър да играят най-добрия си футбол. С атаки, положения, голове. С драма и съспенс. Трябва да произведат ситуации, за които да се говори с години. Това не е мач от типа, който вкара, пИчели. Залогът е голям, но победата трябва да се постигне драматично.
Ботев носи тежката мантия на фаворита. Няма как да е иначе, показват го всички меродавни критерии. Ботев разполага с много повече аргументи, най-важният от които е, че тази битка вече е играна. Канарчетата знаят всичко за философията на финалите. Понякога обаче, както гласи баналното клише, това изиграва лоша шега. Защото рутината е фатална за финалите. В този род двубои повечето пъти печели този, който успее досущ като сърфист да хване вълната.
За разлика от противника Ботев има и огромен коз. Нарича се Тодор Неделев, футболистът на сезона. Неделев ни припомня времената, когато феновете изцяло оставяха съдбата на мачовете в ръцете на кумира. В случая в краката на идола си. Това е големият мач на № 8, който пък директно ще препрати успеха към един друг номер № 8, тръгнал по вечния път преди няколко дни. Въобще Ботев има за какво да играе, дори и за вечното летоброение.
„Пловдив е черно-бял“ и феновете на Локомотив ще очакват сладка победа. Подсладена и от факта, че съперникът е фаворит. А във финалите често ролята на фаворит е тежала. Локомотив никога няма да допусне комплекс от Ботев. А този мач е крайъгълен заради огромния дивидент. И в Локомотив през този сезон се пръкна изненадващ лидер с още по-легендарен номер 14. Да, локомотивецът Митко Илиев може да се окаже спечелил джакпота. Защото е ясно, че феновете ще го припознаят за новия Бонев, ако донесе купата на „Лаута“.
Но имаме и двама други герои – треньорите. Към тях бяха отправени всички погледи преди сакралния час на началото. Николай Киров срещу Бруно Акрапович от позициите на Голиат срещу Давид. Белия, който се радва на всеобщо признание и обожание от страна на феновете на Ботев, срещу босненеца, който върви непрекъснато по жарава. Победата на Киров го затвърждава като треньор номер 1 на сезона, а за Акрапович е сладко отмъщение за всички незаслужени критики, откакто е в България.
Големият залог на мача обаче е свързан с бъдещето. Такива епични финални двубои създават фенове. Хиляди пловдивски деца получават днес първото си футболно причастие. Оттук нататък огромна част от енергията и страстта, която ще влагат в следването на любимия клуб, ще се дължи на днешните 90 или 120 минути. А защо не и спектакълът да завърши с дузпи. Град Пловдив, този необикновен футболен център на вселената, получава невиждан допинг за своето бъдеще.