Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Ел Голеадор се спира само с помия

Ел Голеадор се спира само с помия

11-01-2018 Жаклин М??ХАЙЛОВ

40 дни преди конгреса на БФС сме в позната ситуация на липса на предизборна кампания. Любо Пенев обикаля страната и обяснява какво ще се промени във футбола, ако бъде избран. Слугите на статуквото пък

го заливат с помия

все едно, че той носи отговорност за последните близо 13 уникално слаби години за българския футбол. Направо излиза, че Ел Голеадор е по-виновен от досега??ния президент Борислав Михайлов за нерадостното дередже. ?? отново слу??аме изтъркани плочи, произведени преди 30 години от „Балкантон“ на винил. Любо нямал опит като ръководител, имал финансови проблеми, бил се провалил като национален треньор. Последното ми се струва, че не е съвсем вярно поради простата причина, че единствените провалили се с националния отбор през последните 13 години са управниците в БФС. А в този период начело е Боби Михайлов.
Дебат естествено няма, повечето медии са си определили позицията, а тя е „Дайте да не размърдваме блатото и да крепим статуквото“. Защо бе, ако размърдаме блатото, на повърхността могат да излязат много интересни подробности. Кандидатът Пенев обещава прозрачност и ревизии, може пък да излязат прелюбопитни факти за разходната част на бюджета на БФС. Все пак това е обществена организация и на обществото ще е много интересно как и за какво се харчат парите от футболната централа?
Освен това защо са чак толкова против промяната, която обещава Любослав Пенев. ?? Боби Михайлов обеща промяна преди 13 години и едно от обещанията му бе за 2 мандата. А сега се кани да започне четвърти пълен! Състоя ли се промяната при Боби, случи ли се нещо положително в българския футбол? Каква е тази странна слепота да не се видят празните стадиони. Да не се констатира пълният крах на детско-юно??еския футбол у нас. В тази връзка нали има??е едни обещания страната да се напълни с испански и френски треньори на деца и юно??и, които да внедрят най-модерните технологии. Вместо това трябва да уточняваме с колко години изостава на??ият юно??ески футбол – 10, 20 или 50, спрямо развитите футболни нации.

Да продължим
с въпросите
Защо има база на националните отбори, а няма нов национален стадион? С какви документи се яви Боби Михайлов при разпределението на квотите за европейското през 2020 година и всъщност не пропуснахме ли златен ??анс да имаме до 2020 година модерно съоръжение, каквото притежава дори Македония?
Продължавам в същия дух. Наясно ли са в БФС, че в 20 от 30 областни града на републиката няма професионален футболен клуб. Тези 20 области са с население над 3,5 милиона. Защо този огромен пазарен дял от потребители на футболна продукция сега бива задоволяван с аматьорски мачлета. ?? затова все повече се чуват приказки от сорта „Български футбол не гледам, предпочитам истинския“. В някои градове с над 50-хилядно население и такива дори няма. В същото време се насърчават някакви ялови проекти, за които се търси публика. Да, ама България е страна с традиции и е редно БФС да се бори за старите и утвърдени проекти, а не за новите, които зависят само от един щедър благодетел. Който също така щедро подкрепя настоящото ръководство на БФС!
Правя лек завой и се връщам на помията, с която бе залят Любослав Пенев. Предвид безспорните му заслуги към българския футбол не очаквах чак такава страст в очернянето му. Явно до конгреса ще бъдат издирени всички, които имат да споделят някоя лична глупост по адрес на камбанарията Пенев. ?? после същите герои ще ги забравят за следващите много години, когато ще се потърсят други, които примерно да нападнат Бербатов. Защо обаче някак не се чуват гласове на хора, които са критични към сега??ното управление. Може би защото никой не ги търси.
В последния месец за пореден път се убеждаваме, че написаното

от ??ван Хаджийски за
българския манталитет

остава непоправимо. До момента, в който Любо оповести кандидатурата си, сто процента от футболните фенове в страната бяха анти-БФС. Сега голяма част станаха анти-Любо, а след 16 февруари, ако Боби Михайлов отново спечели, пак ще станат анти-БФС. Това е някакъв абсолютен парадокс, който вирее само по на??ите земи. ??злиза един човек, който иска да промени нещо, и веднага започват да му се вадят кирливите ризи. ?? сяка?? някакво уникално злорадство кара всички да се наслаждават на очернянето и дори да се включват с хейтърски коментари. Не случайно повечето читави хора в България не искат да се занимават с политика. Само да си попадат главата навън и веднага ще им се намерят хиляди кусури. ?? ще бъдат залети с полу и откровени лъжи. Затова до високите етажи достигат само маскари, сяка?? за да докажат мантрата, че „всички властимащи са маскари“.
Да погледнем нещата от друг ъгъл. Какво ни интересува кредитната история на Пенев, да поразсъждаваме какво по-ло??о може да стане в българския футбол, ако бъде избран. Ами по-ло??о от това не може да бъде! Но може някои неща да бъдат променени и защо да не му вярваме, че ще го направи. Например напълно в характера му е да унищожи цялата ??уробаджанащина, която заду??ава футбола. Не е стаден играч, винаги е бил единак и няма да има никакви скрупули с разни бив??и съотборници, които сега са уредени със службички и живеят на гърба на футбола. На мен например много ми се нрави, че Любо няма приятелски кръг! ?? няма на кой да връща вересии, колкото и да се твърди противното.
Със сигурност би направил много повече за детско-юно??еския футбол, стратегията му е взаимствана от испанската система. Ясно е, че от ??спания по-високо във футбола няма. Несъмнено волята му да изгради изпълнителен комитет без собственици и благодетели на клубове е положителна. Сега??ният конфликт на интереси е повече от очевиден и за мнозина е най-голямата язва на статуквото, което и да иска не може да бъде принципно.
Както се вижда, много е лесно Любо да бъде низвергнат заради някакви стари истории, не заслужава ли обаче да му се даде вот на доверие за бъдещите намерения?! ?? нещо към всички, които се хвърлиха на амбразурата само и само Пенев да бъде спрян по пътя към властта. Не си вярвайте толкова много, избирателят неведнъж е обръщал уж сигурни победи. Много хора ще дойдат от вътре??ността на страната, а това БФС през последните 13 години направи много за себе си и нищо за тях. ?? уж нулевите ??ансове на Любо могат да се окажат и повече от 50 процента.