Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Емил Велев:  В Левски са спуснати уникални пара??утисти

Емил Велев: В Левски са спуснати уникални пара??утисти

15-03-2017 Тема спорт

Всички на клона ги е страх от Сираков и затова не го върнаха в клуба


Последният треньор, станал ??ампион с Левски - Емил Велев, посочи в прав текст проблемите на „Герена” в интервю за „Тема Спорт”. Кокала не спести нищо на треньора, директорите и скаутското звено. Анализира и представянето на част от играчите. „Знам, че след това интервю ще кажат, че Кокала критикува, защото не са го направили треньор на Левски, но съм дал достатъчно на този клуб, за да си кажа мнението”, заяви Велев. В момента той е начело на Оборище Панагюрище, с който се бори да остане във Втора лига.

Г-н Велев, какъв е коментарът ви за ситуацията в Левски? В рамките на седмица отборът спечели вечното дерби, а след това за пети пореден път загуби от Берое в Стара Загора...
- Красноречиво за ситуацията говорят думите от Левски след мача с ЦСКА и след този с Берое. Спечелиха дербито и казаха: „Футболистите са перфектни”. След това загубиха от Берое, а Боримиров заяви: „Тези не стават”. Проблемите в Левски са ръководни, в цялото спортно-техническо звено. Говорим за абсолютна липса на стратегия. Проблемът е чисто ръководен. Посочвам конкретни факти с изказванията им след двата мача. Те си го казват, не аз. А после се сърдят на ??скренов, който каза истината, че си трябват футболисти на ниво за Левски.
Какво по-конкретно имате предвид под „проблемът е ръководен”?
- Един ръководител трябва да има много часове трудов стаж, за да каже, че е готов за пост в Левски. Човек като Сираков например, когото всичките ненавиждаха. Но човекът има много неща зад гърба си, които е постигнал. Както в бизнеса, така и във футбола трябва да си вложил 25-30 хиляди часа в професията. Не може изведнъж от футболист да стане?? треньор. ??ли от футболист – спортен директор. Няма такава практика никъде.
Знаете ли друг клуб освен Левски, в който за 2-3 седмици от директор на ДЮШ се издига?? до спортен директор, а след това става?? и собственик?
- Ясен е отговорът на този въпрос... Ама това, че си посипваме главата с пясък и се крием като щраусите, не помага на Левски. Трябва да се казва директно истината и в случая аз го правя. Не че имам някакви мераци за Левски - абсурд! Дори да е имало покана, щях да обмисля много сериозно, защото много, ама много неща трябва да се променят. Там са спуснати с пара??ут толкова хора – скаутски звена, треньор, директори... Пара??утисти уникални!
Включително и на най-високо ниво ли?
- На най-високото ниво то се видя. Взимам акциите, давам акциите. Ситуацията е: „Ето ти куклите, дай си ми парцалките”. Това не отива на клуб с името Левски.
??ма ли излизане от омагьосания кръг? ?? как ще коментирате постоянното текучество в Левски през последните години – и на играчи, и на директори, и на треньори?
- Нещата чисто и просто са сбъркани. Виждаме самите футболисти – новопривлечените чужденци. Единият, дето го разследват за черно тото, идва и става герой срещу ЦСКА. Няма ло??о. Ама трябва да се види за какво става въпрос. Кой го е докарал, защо, какво се прави, каква е целта... ??згониха си юно??ите – Цоневи ги няма, Вутов отиде в Ботев да играе, даже Краев искахме да го гоним.... Сега чета, че

Боримиров щял да
се моли на Неделев

да го вземе. Това е много сме??но. Неделев е юно??а на Ботев. Няма как да стане, няма да играе нищо в Левски. Само докарваме някакви от други клубове, а не си гледаме собствената ??кола да видим какво има вътре. Освен че сега налагат Николай Кръстев, което е перфектно и е за подражание. Но толкова.
Подкрепяте ли думите на Божидар ??скренов, че част от играчите „не стават за чеп за зеле” и трябва да бъдат изгонени възможно най-бързо?
- Такъв израз не е в моя речник, но мога да кажа за качествата на тези футболисти, че не отговарят на нивото на Левски.
Бяхте много близки с Гибона, поддържате ли все още връзка?
- Поддържам връзка с всички преди??ни и сега??ни футболисти, нямам проблем с никого. Аз си имам мнение и мога да кажа всичко без никакви користни цели. На този клуб съм дал много, а и клубът ми е дал много, не оспорвам. Но казвам това, което виждам. Да кажа, че всичко е много хубаво ли? Че се ръководи отлично? Че Чиликов си вър??и перфектно работата ли? Кризата в Левски е управленска – на всички нива. Бях в клуба, когато всичко работе??е като ??вейцарски часовник. А сега какво става? Юно??ите на кое място са? Като погледне?? Елитните групи – до 19 г. са 6-и, до 17 г. са 9-и. Ама то нали не били важни резултатите, а да ги научим футболистите да играят... Добре, но пак има значение къде си в таблицата. Когато бе??е Чиликов начело на 17-годи??ните в началото на този сезон, имаха ??ест загуби и един равен. Това никога не е било в Левски! Никога! Да не говорим, че преди се вадеха и юно??и за първия отбор. А сега къде са? Толкова много деца има и на „Герена”, и на „Раковски“, а да не можем да изкараме по две-три на година – това е срамно. Ето това е трагедията. Всички по веригата - от долу до горе. Всичко си имат – условия, терени, бюджет. Само трябва да се работи.
При тези обстоятелства как си обяснявате победата във вечното дерби?
- Знаете добре, че моментното състояние на двата отбора никога няма значение. Веднага давам пример с последната титла на Левски, когато бихме ЦСКА на Любо Пенев с 2:0. ?? тогава също си мислеха, че ще ни бият с разлика. Но имахме много добър отбор. ??ма обаче нещо друго - доколкото си спомням, имах разговор с Боримиров преди време и той ми каза: „Аз

Топузаков
няма да го пипна


преди мача с ЦСКА, каквото и да става”. Не, той не го пипна - направо си го махна. Наистина, тази велика смяна помогна, за да се спечели мачът. Ама след срещата с Берое казаха, че с думи не ставало, трябвало да се сменят футболисти...
Казахте, че ако ви поканят, бихте се замислили много сериозно…
- Много е важно с какви хора ще работи??. Не говоря за човека, който дава парите. Той си ги дава, дали ще е Батков, Чорни или Русев, няма значение. Но аз бих имал много претенции, преди да започна работата. Четох наскоро, че бяха извадили заплатата на Митов. По-добре да не я бяха писали. Ако е вярно, че взима 7000 лева, е срамно. Всеки си има цена, но за да си треньор на Левски, трябва да си има?? условия и претенции. А не само като те поканят, и веднага да хваща?? рейса за „Подуяне“ и хайде. Окей, да – аз водя Оборище, но съм се съгласил, защото трябва да се види всичко в живота. Навсякъде може?? да научи?? нещо.
Къде виждате Левски в края на сезона?
- Най-важното място винаги е първото, но при тази разлика от 15 точки от Лудогорец вече няма как. След мача с ЦСКА в интервютата четох, че всички щели да се борят за титлата. Седмица по-късно Левски загуби от Берое, който бе??е безобразно слаб. Без да омаловажавам победата на домакините, но те изглеждаха много зле. ?? Левски не успя да стигне дори до равен. Митов каза, че целта е Лига Европа, но треньор на Левски не би трябвало да казва такова нещо. Първата и основна цел винаги е титлата.
Защо според вас Митов и Боримиров казваха, че не е имало вечно дерби?
- Нямам представа. Аз лично знам, че играха Левски София срещу ЦСКА София. Така е по документи, така се наричат. Ние си бихме ЦСКА. За мен

Ники Митов каза
голяма глупост

– не знаел срещу кой точно играели. На таблото пи??е ЦСКА, значи си бил ЦСКА. Пи??и си я победата срещу тях. Звучи по-добре от Литекс. Ние едно време израснахме върху победите над ЦСКА. С това най-вече се помни на??ето поколение... Когато бие?? ЦСКА, винаги е добре. А сега изведнъж казва??, че си играл срещу Литекс. Малко е несериозно. Може би си имат някакви причини да казват, че не са играли срещу ЦСКА.
Оставате ли с усещането, че ръководството се опитва да настрои феновете едни срещу други?
- Не мисля. Феновете просто искат да гледат атакуващ футбол. Затова и наблюдаваме този отлив на публика – ако се играе по този начин, няма как да има зрители. Ето, сектор Б бе??е претъпкан срещу ЦСКА и всички се радваха, че сме били ЦСКА. На кой мач толкова публика ще??е да има? Със Славия ли, с Берое ли? Бюджетът в Левски е осигурен, няма от какво да се страхуват. Хората просто искат да виждат желание от тях. Но не мога да кажа, че само играчите са виновни. Всичко е много свързано – като почне?? от скаутите, през спортния директор, треньора... Цялата тази верига е много важна. Сега пак ще кажат: „Кокала пак почва да плюе, защото не го направиха треньор на Левски”. Но аз казвам нещо, което хората го виждат и осъзнават. ?? съм в пълното си право да го кажа, защото, за разлика от много други, аз съм израснал на „Герена”. Роден съм в София, близо до мястото, където съм тренирал като малък, като младеж, в първия отбор, после бях помощник и накрая треньор. При мен етапите дойдоха постепенно. Никой не може да каже: „Емил Велев го спуснаха”.
Неколкократно бе обявено от ръководството, че Левски има дългове за около 20 милиона лева. Притеснява ли ви това, допускате ли, че клубът може да повтори пътя на ЦСКА от преди две години?
- Аз няма какво да се притеснявам, защото не давам парите. Да се притесняват хората, които го правят. На мен ми е мъчно само, че Левски е в такова състояние като отбор. Но всичко е много комплексно. Не може?? да хвърли?? вината само върху играчите. Кой ги е гледал тях, кои са се подписвали под договорите им? Защо изгониха Желязков, защо не искат да върнат Сираков? Наско се е доказал, няма какво да го коментирам. Обаче всички там ги е страх от него, затова не искат той да се върне. Всички на клона ги е страх и никой не го иска. ?? пак – тези играчи кой ги е гледал, кой ги е докарал? Едно време ни изкараха луди, като привлякохме трима бразилци – Зе Соарес, Жоазиньо и Жеан Карлос. Хайде, последния не го харесвах, но другите? За Жоазиньо даже малко пари му взехме. Ама след като ги привлече??, е важно и кой ги тренира тези играчи. След мен дойде Ратко Достанич,

познат още като
Кратко Останич

Кара??е футболистите по девет часа видео да гледат, направиха по един-два диоптъра, а не играеха нищо... Управлението на Левски по спортно-техническата част е проблемът. Основно там, защото в тази сфера са спуснати хора, които явно не разбират материята.
Каква е оценката ви за футболистите в Левски?
- Аденижи например има много мощ и взривност, но няма техника на отиграване на топката. Тези неща се усвояват като юно??а и за мен е някаква утопия, ако си мислят, че някой ще го научи тепърва. ?? не е само той с тези проблеми – Нар също. ??наче Прохазка е поливалентен играч. Аниете е научен. Де Ноойер и той. Но него май не искат да го виждат, не знам какъв им е проблемът с Де Ноойер, сигурно искат да го изхвърлят. Бурабия е интересен футболист, има доста хубави качества. В защита румънецът Лукин е добър, но непостоянен заради травмите. Обаче да вземем Сукуна. Как го разбраха, че е добър футболист? Защо го взеха. Кой го взе? Като политиците станахме, да се питаме „Кой” (смее се). Антон Огнянов пък според мен прегоря заради сагите около него. Самото ниво на целия отбор не е добро и като си разколебан, трудно може?? да се впи??е??. Бойците са Прохазка, Минев и Пиргов. Около тях може да се изгради гръбнак. Георги Костадинов го познавам отлично, 3-4 пъти съм говорил с него. Скромно момче, но

не е редно да
се пазари??
за договор
с Левски

Но пак казвам – всичко идва от хората отгоре.
Накрая - как се развиват нещата в Оборище? В последния кръг загубихте от Ботев Гълъбово (0:1) и сега пак сте в зоната на изпадащите...
– Успяхме да стабилизираме отбора до голяма степен, но форматът на Втора лига не ни дава спокойствие, защото изпадат 4 тима. След всеки мач, в който губи?? точки, мисията за спасяване става все по-трудна. В последния кръг загубихме с 0:1 от Ботев Гълъбово, но според мен бяхме ритуално заклани от цялата съдийска тройка. Не ни се дава??е възможност да играем футбол, всяко нару??ение се свире??е за съперника. В 30-ата минута трябва??е да им изгонят вратаря. Хвана топката извън пеналтерията, съдията му даде жълт картон. Отмениха и на?? чист гол след сигнал на рефера, че уж било излязло кълбото. А то е върху линията, после на записа се видя. Сами си правете изводите дали има феърплей в това първенство. Но ние привлякохме добри футболисти и съм сигурен, че няма да изпаднем.