Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Жаклин Михайлов: Лудогорец докосна тавана на света

Жаклин Михайлов: Лудогорец докосна тавана на света

15-09-2016 Тема спорт

Зеленият призрак продължава да ??ества по Европа

Странен и славен е пътят на Лудогорец в тази европейска кампания. Тръгна от Балканите, вечния погреб на Европа, отскочи до златна Чехия, но не Прага, а Пилзен и стигна до самото сърце на Стария континент – Базел и Швейцария. А най-доброто предстои - двете мегастолици Лондон и Париж. А напролет може и да има посещение при папата в Рим!
Цялото това приключение бе извоювано с игра на футболния терен. С игра наистина по европейски мерки и стандарти. Сравненията с други епични български постижения са изли??ни, времената се променят и трудно се правят точни паралели. Но българското си остава. Преди??ните успехи ги постигаха българи, сега ги правят от името на България чужденци.

Лудогорец е
типичен

гастарбайтерски продукт, каквито има по цял свят. Такъв е и Базел. Какво ??вейцарско има в Базел с Делгадо, Думбия, Баланда, Траоре, Сухи и така нататък. ??нтернационален тим от наемници, който всички в Европа уважават. ?? не питат колко потомствени ??вейцарци играят в него и дали дядовците им са носили униформа на местната гвардия. Така е и с Лудогорец. Никой не се интересува дали в отбора има българи, или те са кът. Всеки непредубеден европейски зрител цъка с език и се чуди откъде се пръкна това футболно чудо. Това Левски ли е или ЦСКА с друго име и екипи. Не, това е новият хегемон, клубът, който сътвори чудото. Клубът, който преобърна хода на историята. Това е ЦДНА на 21-ви век, ??ест години история и вече пълен доминант на дома??ната сцена и сериозна величина за европейския футбол.
Това, което Лудогорец демонстрира в Базел, го вкарва в ТОП 20 на най-добрите в Европа. От ТОП 5О, където бе??е преди 2-3 години, вече в ТОП 20. Показаното срещу Базел поставя Лудогорец на едно стъпало под наистина най-големите и трудно достижимите. Отборите със супер звезди и знаменитости, с които е невъзможно да се конкурира??. Но да си малко след тях е чудовищно постижение. Признавам, че върхът на моите очаквания спрямо който и да е отбор от А група се простира до средноевропейско ниво. Примерно да отстрани отбор от Чехия или Пол??а и да не се изложи съвсем срещу немски съперник. Общо взето, едни стереотипи, които бяха типични за българския футболен манталитет. ??грачите ни си имаха таван на мечтите. Лудогорец надмина в пъти тези очаквания. Средните отбори „орлите“ ги прескачат с лекота, дори с надменност.

Анализът на самия мач
доказва това израстване на Лудогорец. Но и показва, че времето на романтичния период изтече. Тимът играе друг футбол и трябва да призная безспорните заслуги на стратега Дерменджиев. Ако съм го сравнявал с Димитър Пенев, не съм бил прав. Бат Го??о разбира от тактика и стратегия и е интелигентен. Трябва да поработи върху изказа, за най-добър треньор на Балканите и вече Средна Европа е необходимо повечко динамика и разчупеност. Но той, милият, нали винаги е стоял на дебела сянка и му е труден преходът към жаркото слънце. Да бе??е на негово място Ераносян, какви лакърдии щяха да се раздуват. Но Господ си знае работата, след като Бат Го??о е на тъча, значи го е заслужил. В това няма никакво съмнение.
Този Лудогорец на Бат Го??о е много хитър. Като лисица, която се прави на умряла. Връща се назад, дава топката на противника, но бързината при развиването на атаките и наличието на човек, който бързо обработва топката са убийствени за съперника. ?? Базел се впечатли от тези действия. С бързаци като Кафу и Мисиджан и интелектуалци като Вандерсон и Марселиньо Лудогорец е смъртоносен в атака. Трудно може да бъде спрян. Голът винаги е възможна алтернатива. ??стината е, че Лудогорец бе спечелил мача в Швейцария. Не се получи заради една груба гре??ка на Стоянов, който в последно време много говори, а не говорят действията му. Ло??ото е, че вратарят не подлежи на стратегия и тактика, той си е сам за себе си. ?? Бат Го??о трябва да се примирява с грубите му гре??ки. А и нали Стоянов заедно с още двама-тима го извадиха от нафталина миналата есен. Така че отново ще следва кли??ето - който не играе, той не гре??и, Владо ни е спасявал в много мачове. Да, ама този път сигурните три точки заминаха заради него!
Пак за играта, Лудогорец се справи за пълно 6 в защита. Висока линия на четиримата отзад и отлична координация. Не оставиха съперниците си да поемат дъх. Биеха ги за първа и втора топка. Много силен мач на Моци и Паломино. Двамата са тромави играчи, но компенсират с интелект. Бекчетата също бяха на висота, почти не тръгнаха в нападение, но отзад без гре??ка. Данчо Минев един-два пъти не се ориентира, но му се размина. Заедно със звездата Кафу най-добрият на терена безспорно бе Светльо Дяков. Не втора, а вечна младост при това момче. При него е направо природно чудо. От пълен дърводелец преди 7-8 години, когато рита??е за Локо Сф, до играч от сериозна класа сега. Той напълно контролира хода на събитията от 20-ия метър пред своята врата до 20-ия метър пред противниковата. Ако смятам правилно, 600 квадратни метра негова ловна територия. В която всякакви антилопи, зебри и тем подобни тревопасни са негови потенциални жертви. ?? Анисе, при който чудото е не по-малко. До отиването в Лудогорец бе??е просто един блуждаещ елемент по терена, сега вече е сериозна величина. Реално погледнато, Лудогорец е тим с пазарна стойност от минимум 50 милиона евро като цени на отделните играчи. Това също е феномен, никога български отбор не е бил капитализиран за такава баснословна сума.

Направиха го и
ги поздравявам

Съмненията, че този проект ще влезе в графата „хубава работа, ама българска“, са напълно разпръснати. Нивото вече е много високо за на??ите стандарти. Наистина сме странични свидетели и съвременници на епохално събитие. Освен история, традиции, спомени и емоции, футболът е преди всичко това, което се случва в 21,45 в Шампионска лига. Там е каймакът на най-прогресивното. Там е Лудогорец, вече не като статист или част от миманса, а като сериозно и авторитетно присъствие. Мечтите на мръсните, завистливи, подли и злобни гадини, които се надяваха на провал и 1-17 се изпариха с гръм и трясък. Краля Слънце свети с инфрачервена светлина и прогаря всичкото зло в България. Някакви хейтърчета ще му развалят кефа, ама не са познали!? Някакви уж утвърдени журналисти с дългогоди??на практика. Те играят ли в Шампионска лига? ?? въобще кой се интересува от тях и техните драсканици.
На??ата оценка в България е субективна. Наведената чартърна журналистика не е способна да опи??е реалните измерения на феномена. Правят го хора от други страни, разбирачите, които вече приемат Лудогорец сериозно. Те са истинският обективен критерий. Лудогорец вече е признат от средния европеец, аристократите все още го гледат отгоре. След посещенията в Лондон и Париж и това може да се промени. Нямам никакво съмнение, че този Лудогорец ще го направи. ?? тогава вече капитализацията може да отскочи на 100 милиона евро. Защото едно е да играе?? с Цуфи и Муфи, а друго е срещу Алексис и Йозил, Кавани и Ди Мария. В тези мачове зелените ще докоснат тавана на света.