Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

11-07-2017 Женското първенство  остава без чужденки

Женското първенство остава без чужденки

11-07-2017 Тема спорт

Това е стъпка назад, но дано е за доброто бъдеще на българския баскетбол, отчете Георги Глу??ков

Българското първенство по баскетбол при жените ще се провежда без чужденки през следващите три сезона. Това революционно ре??ение бе взето от Управителния съвет на федерацията. Причината е категоричното нежелание на 92 процента от клубовете, които са дали заявка за участие. Общо 12 отбора са поискали да има А група само с родни момичета, докато само един – ??ампионът Хасково, не е бил на тази позиция. Предложението е било подложено на гласуване и е прието със 7 вота „за” и 1 „против”.
„Стъпка назад е да направим една група, защото няма желаещи за две такива. Но се надяваме това да се отрази добре на бъдещето на българския женски баскетбол. Това е много трудно ре??ение”, коментира президентът на федерацията Георги Глу??ков.
В същото време по казуса за чужденците в НБЛ те ще останат без промяна – максимум картотекирани петима, като четирима могат да играят по едно и също време. От сезон 2018/2019 клубовете в Лигата ще бъдат задължени да разчитат на минимум по двама българи на паркета. Шампионатът ще стартира на 7 октомври, а на 17 септември ще се проведе баскетболен ден и Суперкупа на страната. Купата на България пък ще се състои по нов регламент, като в първия й кръг ще могат да участват и клубове от А група.