Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Запознайте се с един треньор по футбол

Запознайте се с един треньор по футбол

09-08-2017 Желю СТАНКОВ


Във футбола когато възложителят е голяма марка, а изпълнителят също не е случаен, значи не говорим за обикновен трудов договор. Левски позволи да предложи работа на Делио Роси, а той може и да не е бил треньор на отборите от ТОП-3 в ??талия, но е обиколил почти всички от подножието – все сериозни и именити клубове. Та онзи ден на „Герена“ си личе??е, че има необикновено събитие. Малко преди новият наставник на сините да влезе в залата за представянето си, навън неволно фенове и журналисти му направиха нещо като ??палирче. Раздвижването бе по-голямо от друг път, личе??е си, че предстои всички наоколо да си имат работа с голяма фигура.
?? като такава Делио Роси говори за семейството си, изброи трите си деца и не че някой го е питал, но каза всяко от тях на колко години е. Не че някой е очаквал срещу себе си да види музикант или ядрен физик, но италианецът каза, че е треньор по футбол. Със сигурност той е премерил всяка дума при първата си публична проява в България, тъй като не знае писаните и неписани правила тук. Може би в ??талия при общуването с журналистите си е позволявал и по-свободни фрази, но в България още опипва почвата. А той много добре оценява важността на работата с медиите. Ясно е, че Роси не иска да се прави на голямата работа и поне в началото няма да си придава важност, което не важе??е при Слави??а Йоканович. Сърбинът пред медиите се представи с костюм при подписването, а и впоследствие държе??е дистанция.
Делио Роси притежава хитри и мъдри очички като на Люпко Петрович. В погледа му има??е нещо необикновено, дори леко налудничаво. В тези очи може би се крие по-буен характер, а твърде вероятно е и Роси вече да е наясно с някои особености на футболната обстановка у нас и да я кара по-лежерно, поне докато някой съдия, футболист или функционер не му опъне нервите.
„Собственикът ме помоли…“, каза Роси. Забележете – не задължи, не ангажира, не възложи задача! Значи той или възприема авантюрата си в Левски не просто като професионален трудов договор, или говори така с елемент на куртоазия. ??ли пък още в началото на контакта е имало сондажи преди официалните разговори, преди така нареченото интервю.
Делио Роси бе доста деликатен и дискретен, по дипломатичен начин спомена, че в момента за неговите виждания Левски като отбор е катастрофа. „Да се научим да ходим, преди да се учим да тичаме“. Тоест има си етапи на развитие, които много треньори и футболни специалисти подценяват. При наставници от калибъра на Роси обаче няма „мач за мач“. Той отрано парира тези, които биха изявили желание да му подсказват. Неминуемо такива ще има, къде с по-малки, къде с по-големи съвети. ?? тук не става дума за „разбирачи“. Въпреки 19-годи??ния си престой в капсулована среда, каквато е Калчото, Делио Роси явно е запознат с нравите на хората от ??зтока като народопсихология.
А част от народопсихологията е Левски като клуб да не съобщи на пресконференцията имената от щаба на треньора. За кой ли път пресконференция, и то важен брифинг, едва ли не се претупва с фрази от „хайде по-бързичко малко“. Да, ясно е, че журналистите няма как да задават въпроси до полунощ, но все пак…

Разбира се, че Делио Роси тепърва ще се сблъсква с елементарни организационни и структурни проблеми в Левски. Някои неща ще го изумят, но както вече отбелязахме, той започна тихичко, културно, с европейски обноски, като дори вкара тънка ??ега, извинявайки се, че към момента не говори български език. Но както се казва, езикът на футбола навсякъде е един и същи. А въпрос на култура е кой как го разбира.