Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой За Соу е важна единствено продажбата

За Соу е важна единствено продажбата

27-01-2021 Жаклин МИХАЙЛОВ

На „Армията“ все още разполагат с време да направят най-доброто за клуба

Малко интересни неща се случват около българския футбол, но безспорно най-горещата тема е около бъдещето на централния нападател на ЦСКА Али Соу. На фона на постната картина в родния футбол евентуалният трансфер на гамбиеца ще е най-съществената новина в зимния период. А такъв задължително трябва да бъде направен без никакви сантименти. Соу е

единственият
конвертируем
футболист

в първенството, на когото могат да се вземат сериозни пари. Говорим за суми в порядъка на 4 милиона евро. Това е цената, която Ганчев няма право да откаже, защото лимитът от време за продажба на златното пиле не е безграничен. Със сигурност може да се изчака до лятото, но не защото Соу е незаменим и без него няма как да бъде гонена титлата.
Вън от всякакво съмнение Али Соу е много добър футболист, но в никакъв случай влиянието му върху постиженията на клуба не е от такова значение, че да бъде смятан за незаменим. Щеше да бъде такъв, ако бе вкарал онази прословута дузпа срещу Лудогорец. Или пък бе станал герой на „Сент Якоб Парк“. Но в Базел героят беше друг и той се казваше Тиаго Родригес. Истината е, че Соу остави добри последни впечатления с попаденията си срещу Рома и Левски, но това не бяха съдбоносни действия. И ако остане през пролетта на „Армията“, отново може да пропусне момента да стане големия герой.
Това, че Али Соу допуска грешки в решителните моменти, със сигурност не е убягнало на евентуалните купувачи. И затова цената му не е 30 или 40 милиона, а 3-4. Футболът се разви много и вече всеки футболист буквално е разчленяван на микрони. И е напълно ясно, че на 26 години Соу няма да се превърне в безпощадна голова машина. Той дори

не може да
покрие
стандартите

на Фернандо Каранга. Които за протокола бяха доста високи, защото Каранга бе най-добрият централен нападател, подвизавал се у нас в последните 10 години. Или, да си го кажем така – след престоя на Жуниор Мораес, който беше от суперкласа.
Али Соу притежава разкошни футболни дадености, що се отнася до техника, бързина, мощ, движение по терена, натиск върху противниковата защита. Изключително комбинативен и находчив в сгъстени пространства. Това са все характеристики на един напълно завършен модерен централен нападател. И затова цената му е много висока за български стандарти, но не е нищо особено за това, което се плаща в големите първенства. Но това са реалностите, а и не трябва да се забравя, че ЦСКА най-вероятно ще спечели десетократно повече от това, което им струваше Али Соу при откупуването от Киево. Гамбиецът

ще се превърне в
идеалната сделка

и това не е нещо ново за мениджмънта на „Армията“. При подобни обстоятелства бяха продадени Фернандо Каранга, Мауридес и Кирил Десподов. От позицията на ЦСКА това бяха брилянтни постижения на пазара. За съжаление нито един от тримата не надгради в новия си клуб. За съжаление и тримата са класически трансферни разочарования. Кой знае, може би Каранга заслужава втори бенефис на „Армията“. Със сигурност торсидата ще го приеме с отворени обятия.
Няма причина Соу да не се превърне в четвъртия брилянт в трансферната практика на червените. Но няма и причина да бъде оставен прекалено дълго в състава на ЦСКА. Със сигурност предложения не липсват, но това, което не се знае, е, че големите трансфери не се правят толкова лесно. Самият Соу вероятно също ще потърси високо възнаграждение, примерно от порядъка на един милион евро годишна заплата. Той е в златната си футболна възраст и сега му е времето да осребри всяко излизане на терена. Като написах всяко излизане на терена, едно от най-големите достойнства на Али е, че е готов да играе по 90 минути всеки ден. Притежава уникална отдаденост към играта. Той е последният, който ще се скрие или ще се пести. Това е много рядко достойнство сред така наречените днешни професионалисти.
Продажбата на Соу обаче е

само първата
стъпка от
мисията

Напълно ясно е, че вече се работи, и то усилено за негов заместник. Еквадорецът Кайседо от Витория Баия вече е с единия крак на летище София. Джорди Кайседо е пълно копие на своя далеч по-именит сънародник Филипе Кайседо. Но когато двамата са на терена с екипа на националния отбор на Еквадор, все едно че гледате близнаци. Джорди е от типа искърско говедо, който помита всичко по пътя си. Без да е изявен спринтьор, успява да отвори мощна крачка и да остави всеки бранител зад гърба си. Играе на десен крак, но поне половината от головете му са вкарани с левия. За разлика от Соу умее клинично да завършва головите положения. Умее да взема хладнокръвни решения в наказателното поле. Най-интересното е, че двамата със Соу могат да направят уникален нападателен тандем. Джорди Кайседо обича пробивите по фланговете и динамичната среда. ЦСКА в момента няма такъв футболист, единственият с далечни сходства е Синклеър, но той не е играч за бокса.
Склонен съм да вярвам, че на „Армията“ не са спрели търсенето на заместник на Соу само с Джорди Кайседо. Преди 3 години привлякоха от Беленензес Мауридес, а сега май пак са се ориентирали към централен нападател от същия лисабонския клуб. Сегашната деветка на Беленензес Касиера

би бил доста
сполучлив

ход за армейците. Колумбиецът с пълно име Зандер Матео Касиера Кабесас е доста импозантна фигура. Той е на 23 години, а във визитката му пише уважителното – юноша на Аякс. За втория отбор на колоса от Амстердам Касиера отбеляза две дузини попадения. Отчете се и за първия отбор, но не успя да се наложи при жестоката конкуренция. В Беленензес е от лятото на 2019 година и макар и да носи номер 9, не бележи често. Но дефанзивната игра на сините не му предоставя и много шансове. Определено би било интересно да видим Касиера с червената фланелка.
В заключение, цялата досегашна политика след 2016 година в ЦСКА е включвала елемента престижни изходящи трансфери. Те са неизбежност и не могат да бъдат спрени с баналности от сорта на - този не трябва да бъде продаван в никакъв случай. Добрите продажби само вдигат реномето на отбор от Балканите. А и нямаше да има никакъв казус със Соу, ако не бяха трансферирани предшествениците му. Това просто е естественото продължение на нещата.