Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой ??вет, по-бързо! Мирела, по-високо!

??вет, по-бързо! Мирела, по-високо!

27-07-2016 Емил Атанасов

Влизане във финал ще е успех за атлетите в Рио

Леката атлетика е основата на олимпийските игри. Най-голямото спортно събитие събира елита в много спортове, но погледите на всички са вперени в стадиона. Години по-късно игрите се помнят най-вече със световните рекорди на спринтьорите и скоковете в секторите. Така ще бъде и в Рио. Милиарди по света ще гледат най-голямата спортна звезда на на??ето време Юсейн Болт и колегите му, сред които ще има и 11 българи.
Атлетическата група е една от най-големите в българската делегация и в нея блестят имената на едни от най-добрите спортисти на България в последните години. Великата ??вет Лалова над 10 години доказва, че човек може да преодолее всичко и пак да бъде сред най-добрите в това, което прави. Тя бе??е неизменна част от големите финали в най-популярните дисциплини в последните години и без съмнение е сред вдъхновенията за много атлети по света като наследничката й на върха в Европа Дафне Схиперс – новата сензация на женския спринт.
При трите си досега??ни участия тя така и не успя да спечели медал от олимпийски игри в невероятно тежката конкуренция на атлетките от САЩ и Карибите. Най-близо бе??е в Атина, но последвалата травма замалко не я извади от спорта. ??вет не само се вдигна на крака, но и отново тича, при това още по-бързо. Онези 10,77 секунди в късия спринт вече изглеждат невъзможни, но за сметка на това Лалова се

специализира на 200 метра, където направи личен резултат

на световното първенство в Пекин миналата година. С огромния опит от големи първенства, който вече има, тя може да мечтае дори за медал на половин обиколка, въпреки че със сигурност не е сред фаворитките. На олимпиада всеки се бори за всичко и най-бързите жени в света ще гонят отличията и в двата спринта.
Това важи и за останалите дисциплини. Добрите резултати в другите престижни състезания и силното представяне през годината изобщо не гарантират успех на игрите. ?? все пак Мирела Демирева има всички ??ансове да се качи на стълбичката в скока на височина. А залогът е огромен – възстановяването на традицията в една дисциплина, която преди години бе??е българска. Демирева отбеляза огромен ръст в последните години и при добро провеждане на състезанието може да стигне до опити на 200 см. Сигурно е, че испанската ветеранка Рут Бейтия в момента е в по-добра форма, но дисциплината е напълно отворена заради изваждането на руските лекоатлети от Рио. Така в сектора няма да се появят олимпийската ??ампионка от Лондон Анна Чичерова, световната ??ампионска от Москва 2013 Светлана Школина и наследничката й на световния връх от Пекин 2015 Мария Кучина. А и преди години Стефка Костадинова обяви, че Мирела е наследничката й в сектора. След сребърния си медал от европейското първенство в Амстердам Демирева пое щафетата и дори обяви, че не смята рекорда на Стефка за невъзможен. Може и да не го подобри, но думите й показват, че изживява възход, който ще е много добре да продължи и в Рио.
На игрите мисията на Габриела Петрова е да се върне в световния елит. Тя се превърна в

косвена жертва на голямата игра между великите сили

а последвалите травми и нару??ената подготовка помрачиха сезона, в който тя трябва??е да направи следващата стъпка след изумителния си възход в последните години. На европейското първенство в Амстердам се видя, че спортист №1 на България е далеч от нивото си месец преди дебюта на олимпийски игри. Затова най-голямото състезание в кариерата на Петрова ще е изпитание за характера й. Ако в последната година всичко с нея се бе??е развивало по план, Габи ще??е да е една от големите надежди за медал. След случилото се тя трябва да гони влизане във финала и място сред първите 8. А ако намери сили и за медал, никой няма да й се разсърди.
Останалите атлети ще гонят лични постижения и влизане във финал в дисциплините си. Опитният Георги ??ванов ще се опита да намери място след 12-те най-силни мъже в сектора за тласкане на гюле, но задачата му ще е много трудна, тъй като на олимпийски игри идват всички най-силни в света. Същото важи и за Радослава Мавродиева при жените. ?? двамата българи в сектора като цяла са непостоянни в постиженията си, но ако уцелят опита си, имат сили за място в първите 8.
Конкуренцията в тройния скок при мъжете доведе до напредък в резултатите на няколко атлети. Георги Цонов и Румен Димитров вече имат класирания за финали на големи първенства, но в Рио конкуренцията ще е съвсем различна. Това важи с особена сила за един от най-проспериращите родни атлети на България – Митко Ценов. Българският „кениец“ ще има възможност да застане на старт с най-добрите от меката на стийпълчейза, които освен за родната си Кения се състезават за още куп държави по света, а в такава ситуация няма нищо за губене. Тихомир ??ванов пък ще набере ценен опит на най-високо равнище, който може да му послужи след 4 или 8 години.