Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой ??нхалаторът не прави  спортиста супер-човек

??нхалаторът не прави спортиста супер-човек

22-09-2016 Хари ЙОРК, The Telegraph.co.uk

70% от плувците развиват астма и в това няма нищо изненадващо, смята д-р Джон Дикинсън

Всеки който страда от астма знае колко тежко може да стане състоянието му, ако не се лекува – лека ка??лица може бързо да прерасне в борба за глътка въздух, а световъртеж в битка да стои?? на краката си. В съчетание с нещо дребно, като мъх от възглавница, нещата могат да станат опасни. Затова наистина е впечатляващо да научим, че толкова много от световните спортни звезди, вземат лекарства, за да се борят с това заболяване.
Руските хакери от „Фенси Беърс” събудиха доста въпроси, с изваждането на бял свят на толкова много имена, които са ползвали забранени субстанции с разре??ение от WADA. От тях стана ясно, че трима британски колоездачи от най-високо ниво – Лаура Трот, Крис Фруум и Брадли Уигинс са се лекували поне веднъж от астма. Според правилата на антидопинговата агенция, при получено разре??ение TUE, това не е проблем. Но в крайна сметка се появиха много конспиративни теории, подкрепени и от речта на президента на Русия Владимир Путин, които твърдят, че „здрави” атлети получават привилегии на болни такива.
През годините, много от най-успе??ните британски олимпийци, са декларирали, че страдат от астма, включително Пола Радклиф и Мо Фара. През 2014-а изследване показа, че повече от 70 процента от плувците на Острова и една трета от колоездачите на Скай имат това заболяване. Цифри, които са много над средните за нацията (10%). Никой обаче не е поставял под съмнение, дали правилата са нару??ени или не. Но за обикновените хора, тази ситуация е доста объркваща. Как хора, които тичат, бягат или плуват по-бързо от останалите, се оказват болни?
„??стината е, че хората не са образовани и не знаят защо спортистите развиват астма. Не разбират, че медикаментите за нея просто ги поддържат равностойни, а не им носят предимство”, споделя д-р Джон Дикинсън. Той е специалист в областта, световно признат в борбата с астмата при спортистите, като е част от екипа, разработил TUE за WADA. В момента работи за диагностициране на британските олимпийци и категорично оборва твърденията, че въпросните спортисти се ползват от „нечестни благини”.
„Знаем от работата си, че спортистите като цяло заболяват по-често от астма, отколкото обикновените хора. Няма да е честно обаче да им сложим етикет „астматици”. По-скоро те проявяват симптомите, когато влязат във висок ритъм, правейки дадени упражнения. Не толкова самите упражнения са проблемът, колкото количеството въздух, което поемат във времето, в което ги правят. Поглеждайки Брадли Уигинс и Крис Фрум, те тренират от 4 до 8 часа на ден и през по-голямата част от времето поемат въздух през устата, а не през носа. Това означава, че натоварват директно белите дробове, вместо въздуха да преминава и през носната кухина. Това води и до ответна реакция. При някои се развива така наречената астма в черупка, тъй като стават чувствителни към въпросния процес”, обяснява д-р Дикинсън.
Във времена, когато мнозина тренират буквално до лимита и го преминават, се получава така, че стават зависими от медикаментите, за да отговорят на натоварванията. Това обаче не обяснява защо астмата е по-често срещана в някои спортове за издръжливост, за сметка на други. Колоездач страда много по-често от нея, отколкото боксьор или ръгбист. „Виждаме я във всеки вид спортист. Но по-често в спортове, в които се изисква по-учестено ди??ане за по-кратък период”, казва специалистът. Доказателствата се намират в университета в Кент, където установиха, че плувците са по-склонни към астма, отколкото боксьорите. „Резултатите са показателни. Само 8 процента от боксьорите страдат от астма, докато 70 процента от плувците я развиват. Въпрос на условия и среда. Въпреки че боксьорите тренират много здраво, техният интензитет не е толкова висок за толкова кратки срокове. А и са в обстановка с повече кислород. Става въпрос за комбинация от учестено ди??ане и среда – като например хлорирания въздух, който ди??ат плувците”.
Заключенията на Дикинсън напълно задоволяват WADA. Според специалистите там, именно тези данни дават спокойствие на агенцията, след изтичането на документите от страна на руските хакери. Остава обаче въпросът, дали все пак тези медикаменти, които атлетите използват, не им носят предимство. „??зследванията показват, че терапевтичните дози, които са предписани, не пови??ават издръжливостта или пък силата. Проблемът възниква, когато се прекали с тях – тогава има възможност за подобряване на резултатите, макар тя да не касае спортовете за издръжливост. Повечето атлети, които имат астма, ще използват инхалатор, който е разре??ен. Когато ре??ат да употребяват таблетки, вече влизат в забранения списък и им е нужен TUE. Тогава вече може да се говори за подобряване на възстановяване или представяне, защото таблетките засягат цялото тяло”, казва още специалистът.
Притесненията са свързани основно с това да се направи разграничаване – на онези, които наистина имат нужда от лекарства за астма и на другите, които се опитват да изиграят системата. „За да получат подобно предимство, въпросните атлети трябва да твърдят, че астмата им е в изключително вло??ено състояние. Тогава ще се нуждаят от по-големи дози. В такъв случай обаче, ще попитам атлета, дали той реално не ни мами, тъй като пови??ената употреба на хапчета би трябвало да означава, че той е за болница. Опитът ми показва, че случаите на спортисти, искащи по-високи дози, са изключително редки. Ние работим в насока да ограничим до минимум изобщо необходимостта от TUE. Основното, което трябва да се знае е, че инхалаторите за астма помагат на спортистите да се състезават на равни начала с останалите, а не им дават предимство”, отсича д-р Дикинсън.
?? за да бъдат подкрепени твърденията му, вече стана ясно, че Крис Фруум е отказвал да се възползва от TUE през годините, за да не се спекулира с това. „Срамно е, че спортистите се чувстват по този начин. Ако се нуждаят от лекарства, не трябва да се замислят как ще изглежда това пред света, а просто да кажат. Защото ако не се лекуват, то състоянието им ще става все по-ло??о. Необходимо е да образоваме както спортистите, така и обикновените хора. Астмата и нейното лечение на водят до супер дробове. ??нхалаторите изравняват условията, а не ги подобряват и именно това е съобщението, което хората трябва да проумеят”.