Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой ??цо Стоичков: Още  живеем в 1994 година

??цо Стоичков: Още живеем в 1994 година

30-07-2017 Тема спорт

Голямата беда е, че оттогава нищо не се е променило, каза Христо и
обясни защо е избрал Стара Загора за мача на звездите на 20 септември

Христо Стоичков се прибра отново в България, като посети популярен морски курорт, а вчера награди регионални ??ампиони в турнир по аматьорски футбол във Велико Търново. Стоичков даде и интервю за предаването „120 минути” по bTV, в което говори за ситуацията у нас около най-популярния спорт. ??цо сподели и подробности около предстоящия на 20 септември ??оу мач в Стара Загора с участието на звезди на Барселона.

??цо, на 20 септември предстои мач на звездите на Барселона в Стара Загора срещу български футболни величия. Защо в Стара Загора, а не в Пловдив?
- От Пловдив съм тръгнал, но такива са кметовете на града в последните години, че... Няма стадион там, къде да играе??? ??збрах Стара Загора, защото съм минал и оттам. 1985 година трябва??е да бъда войник в Стара Загора. Шест месеца трябва??е да съм там, след като ме наказаха от финала за купата ЦСКА - Левски. Градът ми е показвал уважение. А оттам са излезли куп на??и символи - Петър Жеков, Стойчо Младенов, Георги Димитров, Петко Петков... Минали са през местния отбор. Така че се обадих на Барселона...
Веднага ли се съгласиха?
- Даже малко преди веднага (смее се). Знаят, че ще бъдат приети по отличен начин.
Кои звезди ще дойдат?
- Всякакви. ?? по мое време играли, и малко след мене. Световни, европейски ??ампиони... Аз съм горд с това, което стана на моя бенефис за 50-ата годи??нина, а и сега за мача, организиран от Бербатов. ?? за догодина нещо уникално подготвяме, нещо великолепно с Йорданка Фандъкова. Голяма изненада. Догодина София е столица на спорта... ??скам да благодаря на хората, които дойдоха за моя юбилей, стояха в дъжда, не си тръгнаха... Уважението - това се запомня. Мачът се дава??е в Америка, в Мексико, сигурно над 100 милиона ду??и са го гледали.
Защо стадионите ги пълним само при събития като твоя бенефис? Какво се случи?
- Случва се това, че още живеем в 1994 година. Не се е променило нищо, това е голямата беда. Не се работи в детско-юно??еския футбол. Ако не ги подготвим малките още оттогава, няма да стане. Трябва дисциплина, трудолюбие, старание...
Кога гледа за последно мач от българското първенство?
- Постоянно гледам. Гледах мача на ЦСКА с Лудогорец, на Левски с Хайдук, на Ботев...
?? какво ти е мнението?
- Реално погледнато, това са възможностите на българския футбол. Не можем да се надскочим. ?? да искаме, няма ??анс да го направим. Не става от днес за утре, трябва време и много труд. Става въпрос за постоянен ангажимент. Също така, като взима?? един футболист, трябва да знае?? защо го привлича??. Не може да вземе?? някого, който днес ще го боли ухото, защото е спал накриво, а после кръстът, защото е ??офирал два часа. Нужни са хора, които да милеят за клуба, да знаят защо са там.
Футболът е бизнес...
- Бизнес е по света, не тук (смее се). Как да изкара?? пари, като няма?? стратегия, като дава?? от днес за утре. Но то и баскетболът, и волейболът, и борбата, и гребането са на това дередже. Ние преди 20 години сме се борили със Съветския съюз, с Америка, за да бъдем на почетната стълбичка. А сега караме с по едно медалче, ако изпадне отнякъде.
Харесва ли ти картината в България? Все някого бият в последно време - журналист, нотариуси, лекарка...
- Трагичното е това, че се допускат тези неща. Ако няма?? ръководство - това става. А кой те управлява? Тези, които до вчера са били на улицата, днес са в парламента... Не може да бъде така.
Ти вече си дядо, къде иска?? да расте внучката ти?
- Естествено, че в Америка, тук няма ??анс. Хайде, малка е, на 10 месеца, но най-вероятно ще си останат в Америка, няма начин да се върнат тук. Какво ще ни предложи държавата?
Ако някой ден те попитат как иска?? да види?? България, какво ще отговори???
- ??скам да я видя, както бе??е на бенефиса ми за 50-годи??нината. Обединени, на стадиона, да няма злоба, макар това да ни е вкоренено. Злоба, завист... Но да - искам задружни хора, да си помагат един на друг, да са усмихнати. Другото онези в парламента да го ре??ават. ?? да се надяваме на 20 септември да имаме тази възможност да повторим емоцията от бенефиса. ??збрах Стара Загора и по още една причина - като треньор с Литекс първия път, когато гостувахме на този стадион, всички станаха и ми ръкопляскаха. Показаха обич. Затова заслужават такъв жест.