Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

13-01-2020 Касай оглави съдиите в Русия

Касай оглави съдиите в Русия

13-01-2020 Sport Express

Руският футболен съюз обяви имената на шефовете на съдиите и на наблюдателите. Това са бившите рефери, съответно 44-годишният унгарец Виктор Касай и 60-годишният Сергей Фурса.

Новият Розети

Появата на трети чужденец в ръководството на руското съдийство не е изненадващо. В кулоарите още в края на октомври плъзнаха плахи слухове за възможна покана за гражданин на друга държава. С времето разговорите станаха все по-настоятелни. Ситуацията се разви по такъв начин, че в момента само компромисен чуждестранен специалист може да устои на всички заинтересувани страни – РФС, ПФЛ и клубове. За всички местни кандидати възникнаха въпроси.
Преди Касай с различна степен на всеотдайност работеха Хосе Мария Гарсия Аранда Енсинар и Роберто Розети. Испанецът по-скоро служи като съветник и присъствието му в Русия често предизвикваше недоумение. Но италианецът беше ярък, активен и остави добри спомени за себе си в много отношения - поне за повечето от тези рефери, които действаха при него и го познаваха лично. И не на последно място благодарение на Розети Касай дойде в Русия. Шефовете на РФС взеха предвид този опит, освен това се консултираха с италианеца за наследника му.

Професионалист

44-годишният Касай е доказан професионалист. Последните няколко години той бе професионален рефер, на когото, подобно на десетки от колегите му, беше забранено да се занимава с друга дейност. Преди това се пробва в туризма и издателския бизнес.
Виктор записа първия си мач като асистент през юни 1990 г. И като съдия дебютира в един от младежките турнири през октомври 1991-а. На мъже свири за първи път през април 1993 г., а през 1999-а получава първия си наряд за унгарското първенство. Арбитър е на ФИФА от 2003 г. и бързо се изкачва в йерархията на елитните съдии от Европа.
Преди три години Касай беше първият в историята, отсъдил дузпа след гледане на видео. През ноември 2019 г. той постави рекорд в унгарското първенство, ръководейки 322-ия си мач. Над 150 са тези на международно ниво.
На 29 декември най-добрият рефер в Унгария през последните две десетилетия неочаквано обяви края на кариерата си. По възраст и физическо състояние той можеше да продължи да работи. Включително и на Евро 2020.
„Завършвам 30-годишна кариера. Благодаря на всички - федерацията, ръководството, колегите, които ми помогнаха през всичките тези години. Без тях не бих постигнал никакъв успех. Реших да започна нов етап в живота си. Не искам да напускам футбола. Наскоро учих спортен мениджмънт. Надявам се да постигна успех в тази област”, заяви тогава Касай.
Ясно е, че предложението на РФС е изиграло решаваща роля. Може би лошите му отношения с известния му сънародник и шеф на арбитрите - Шандор Пул, също се отразиха.
Едновременно с Виктор и 38-годишният му помощник Гьорги Ринг приключи кариерата си, за да се включи в проекта. Очевидно той ще е заместник на Касай и ще отговаря за обучението на асистентите.
Какво ще се случи обаче с Каталин Анна Кулчар е загадка. Най-добрата жена сред съдиите в Унгария и Виктор дълго време криеха връзката си и без да са женени, фактически са семейство. Като се има предвид, че Кулчар сега е в пика на кариерата си (свири на Мондиал 2019 и бе четвърта на финала в женската ШЛ през 2019-а), може да се предположи, че ще остане у дома и ще продължи да раздава правосъдие.