Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Кинтана се прицели  в победа и на Тура

Кинтана се прицели в победа и на Тура

12-09-2016 Тема спорт

Найро Кинтана ще се опита да стане едва седмият колоездач в историята, който печели и трите Гранд обиколки в света. След успеха му на Джирото през 2014-а и сега??ния триумф на Вуелтата колумбиецът се прицели в присъединяване към великата компания на Еди Меркс (Бел), Бернар ??но (Фр), Жак Анкетил (Фр), Алберто Контадор (??сп), Феличе Джимонди (??т) и Винченцо Нибали (??т).
26-годи??ният Кинтана стана едва вторият представител на родината си, който ликува в Обиколката на ??спания. Той последва примера на Лучо Ерера от 1987-а, след като донесе на тима си Мовистар първи успех на дома??на сцена от 2009-а насам (Алехандро Валверде).
Колумбиецът поведе във Вуелтата още от 10-ия етап, но ??ансовете му за краен успех се считаха за минимални, след като не успя да натрупа солиден аванс пред Крис Фруум (Скай) в най-тежкия ден с изкачванията при Обиск. Когато обаче обедини сили с Алберто Контадор (Тинкоф) в Арамон-Формигал, британецът вече няма??е ??анс и претърпя тежко кру??ение, след което трудно може??е да разчита на някакъв успех.
Дори невероятното представяне на Фруум в бягането по часовник в петък, с което той намали с 2/3 изоставането си от 3 минути и половина, не бе достатъчно. Така Великобритания продължава да не познава вкуса на успеха на Вуелтата, а отчаяните опити на трикратния ??ампион на Тур дьо Франс в събота бяха парирани майсторски от Кинтана.
„Много съм горд, че успях да го победя. Той е най-големият съперник за всички нас на трасето. Бори се наистина невероятно и няма как да му остави?? дори един метър преднина, защото може да избяга”, каза след успеха си колумбиецът. Той обаче побърза да се извини на Фруум, тъй като битката им в събота бе до самия финал, а накрая Найро си позволи да отвори и 3 секунди разлика. „Съжалявам, ако съм го обидил с това, което направих на финала на етапа. Това бе просто един моментен епизод, прилив на адреналин”.
Кинтана призна, че след успеха си в Арамон-Формигал вече е повярвал, че може да спечели Вуелтата. „Мислех, че е възможно, но знаех, че ни очакват някои много тежки етапи до края. Отборът свър??и невероятна работа, за да ме защити, но наистина бях много разтревожен за бягането по часовник. Знаех, че там ще загубя време, но не исках да поемам рискове. Това, което промени нещата, бе победата на Лагос де Ковадонга. Там наистина вече бях уверен в себе си”.
Колумбиецът отдаде значимото на страхотния отбор, който са събрали в Мовистар. „Те бяха изключително подкрепящи от самото начало на Вуелтата. За съжаление загубихме Хосе Рохас при един инцидент. Надявам се, че контузията му не е толкова сериозна и той ще се завърне бързо при нас”.
Пред Кинтана сега остават две неща. Първото е да спечели Тур дьо Франс, а второто – да грабне успехи в една година на две от големите състезания. „Ще бъде много трудно да се меря с Фруум на Тура. Той е обграден от много солидни съотборници, които знаят отлично как да го пазят. Ще трябва да търсим предимство там, където никой не очаква. Победата тук обаче ми дава увереност, че мога да спечеля и в Обиколката на Франция”.