Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

10-03-2015 Клубът, в който не  говорят, но играят

Клубът, в който не говорят, но играят

10-03-2015 Желю СТАНКОВ

За две години и половина в Берое треньорът Петър Хубчев бе заложен на дузпата точно два пъти и половина. Двата пъти при видими спадове във формата и резултатите и половин път ей така, примерно след голяма загуба като да речем тази от Лудогорец в Стара Загора с 0:4.
Това, че Петър Хубчев продължава да е треньор на Берое е едно от стойностните и истински неща в българския футбол. Някакви почти неизвестни на ??ироката футболна общественост ??ефове на клуба правят много добре, че стоят някъде в кабинетите си, не говорят празни приказки, тоест те почти не говорят и това им помага да не се подават на обществените нагласи. Напълно възможно е залаганията на Петър Хубчев на дузпата да са подхвърлени от някой около клуба и подети от лесно връзващите се разпостранители на слухове.
Някой ден Петър Хубчев ще напусне работата си, като е много вероятно това да стане по негово желание, тоест без да бъде залаган на дузпата и без тази дузпа да бъде изпълнена. Той може да си тръгне като ??лиан ??лиев, изкачвайки едно стъпало нагоре. Бив??ият треньор на Берое напусна Аязмото след настоятелни предложения от Левски. Може би това чака и Хубчев. Няма как той да не се хвърли в по-дълбоки води когато Берое му отеснее и когато се появи оферта от по-голям клуб.
А това, че старозагорци се превръщат в може би единствения клуб, който е достатъчно толерантен и търпелив към треньорите си, е голям плюс за тези, които ще бъдат канени след Хубчев. Да не казваме голяма дума, но Берое е мястото, където за последните години са изграждани отбори със стил и физиономия. Така бе??е и при ??лиев, така е и при Хубчев - зелено-белите са разпознаваем отбор, в чиято игра се вижда последователност и мисъл.
Дълго може да се спори защо в Стара Загора са търпеливи, но положението е такова, че когато има резултати, когато публиката е на стадиона, когато никой в отбора не говори зад гърба на треньора, значи никакви временни спадове във формата не могат да предизвикат треньорска смята. ??ма и друго – Хубчев работи в клуб, в който се плаща навреме и за който не е известно да има дългове към кредитори, към бив??и играчи и служители, към различни държавни институции. Но така е и в Ловеч, Славия, Черно море и естествено Разград. В Берое обаче бюджетът за заплати е вероятно от най-ниските от изброените, а и от други клубове. А и не е ясно изобщо какви пари Берое дава за селекция. Тези неща изобщо не се появяват в медийното пространство и не се обсъжда дали еди кой си играч си струва парите, няма дебати за комисиони, за агенти. В това отно??ение старозагорци са се затворили в черупка и не допускат разваляне на атмосферата. Който и да прави селекцията, със сигурност Петър Хубчев на 100 процента има последната дума.
В резултат на всичко това Берое винаги разполага с отбор, който е способен не просто да победи всеки навсякъде, но да започне мача с ясната идея как да се надиграва със съперника. ?? както стана онзи ден на „Армията“ с едва-две корекции в състава съобразно терен, съперник и тактика, да си издебне момента. ЦСКА на Стойчо Младенов бе победен именно по стойчомладеновски – един гол в противниковата врата е напълно достатъчен, но без да ври и кипи пред собствената.
??наче сигурно ще??е да е лесно Петър Хубчев да обяснява как му продали Венци Христов, как други клубове и агенти мътят главите на играчите му, но дори и да си го мисли, той не го казва. Тарикат мъж не писка, са казали хората. А треньорът на Берое явно е от тази категория хора, които на първо място са толерантни. ?? когато всички около него му отвръщат със същото, нещата се получават. А ние пожелаваме на Хубчев да остане в Стара Загора за поне още две години и половина, пък нека чат-пат го залагат на дузпата.

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар