Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Левски влезе в инерцията

Левски влезе в инерцията

10-01-2018 Жаклин М??ХАЙЛОВ

Ако някой е чакал чудеса в началото на новата 2018 година от ФК Левски явно или е наивен, или иска да бъде такъв. Щенията на феновете Спас Русев да докара действащи играчи на Манчестър Сити и ПСЖ за нови попълнения на вековния син клуб няма да се състоят. По възможностите на собственика е да привлече един, който не е играл 8 месеца организиран футбол и друг, който не е слагал екип от 11 месеца. Това са реалностите за ФК Левски и
те няма как да се променят
с магическа пръчка. ?? заспалия гигант от Подуене няма как да бъде пробуден. Явно с тази амбиция се е разделил напълно и месията Делио Роси. След четири месеца престой в столицата на България онзи ден той лаконично и точно постави диагнозата. За да стане Левски като Лудогорец трябва да мине известно време и да се случат някои неща. ?? той не е първият треньор, който посочва ориентира от Делиормана. Същата гледна точка застъпва??е Стойчо Стоев, напоследък и някои от легендите прекалено много се възхищават от разградския проект. Явно в синия клуб са обхванати от странно преклонение спрямо друг футболен съперник, който те не могат да достигнат като успехи. А това означава само едно – васално положение.
От изтърканото заключение за класата на Лудогорец Роси направи неплавен преход към целите на Левски. Които той формулира изненадващо добре - само участие в първенството или преследване на високи цели. ?? стана абсолютно ясно, че през есента Левски само е участвал в първенството. За тези думи трябва да се свали ??апка на италианеца – той е първият, който от 10 години насам изрича истина в Левски. Досега слу??ахме брътвежи, че Левски винаги играе за титла, купа и европейски подвизи. Делио Роси ни свали на земята с присъдата, че сините просто участват в първенството в България.
Дори и уточни, че само

от управлението
зависи накъде
ще се върви.

Най-впечатляващата част от думите на Роси се синтезира в „Левски да ре??и“. ??талианецът, към който в последните 2 месеца заваляха многобройни претенции простичко ни каза, че от него не зависи нищо. ??магинерното понятие „Левски трябва да ре??и“. Роси не посочи Спас Русев като факторът от който зависи накъде ще върви синия клуб. Но каза, че ако не дойдат нови подходящи изпълнители, за високи цели не може да става дума. В тази част настъпва недоумението. Когато Роси пристигна в Левски бе ясно, че започва работа в заварено положение. ?? при ло??ия материал, който наследява от Николай Митов ще е нелепо да му се отправят претенции.
В хода на сезона обаче в Левски бяха привлечени Ейлофсон, Белмонт, Кабрал. От това, което Роси казва, излиза че той задава някакъв профил на нуждите, който някой друг трябва да изпълни. Възниква въпросът - носи ли Роси отговорност за селекцията? Ако не, значи много сериозно сме се объркали в очакванията. Никой от феновете не си е представял, че пристига италианец, който само ще тренира играчите и ще съставя някаква тактика за предстоящия мач. Надеждите, които привържениците свързваха с Роси бяха той да докара качествени играчи. Така правят големите имена в треньорската професия. Представяте ли си Гуардиола или Мауриньо да чакат някой да им доведе играчи. Не, те знаят много добре кой им трябва и си го поискват.

А изобщо не е ясно

кой точно иска Роси

Вече обаче е напълно известно, че италианецът предпочита да работи с чужд материал и когато му потрябва, да се оправдае, че той не прави селекцията. ??стината е, че Делио не желае по никакъв начин да се ангажира с политиката на „Герена“. ?? е ясно защо го прави. Доставят му някакви футболисти, на които той никога не е чувал имената, задължително не са ритали топка от 6 месеца до една година и как той да направи отбор от такава амалгама. Какви гаранции има, че издуханите флигорни Обертан и Гомес ще се разиграят и ще върнат нивото си отпреди пет години. ??ли как може Роси да промени рязко посоката в кариерата на абсолютни среднюрковци като Яблонски, Цветкович, Панайотов, Прохазка. А може ли въобще нещо да се стори с футболисти като Вутов, Горанов, Митрев, Бу??, Мапуку.
?? Роси много точно постави нещата на мястото им. Левски да ре??и дали само да участва или да има високи цели. Заменям Левски със Спас Русев и въпросите се отправят към него. ?? отговорът ще е много интересен. Русев също като Роси си измива ръцете с фактът, че е дал цялата власт на италианеца. Оказва се обаче, че хитрият жабар не я иска. Той иска да тренира играчите и да взима заплата. А за третото място и евентуалното отпадане за купата Роси има отговор – Левски да ре??и!
Напълно ясно е, че оставаме в хипотезата Левски участва в първенството, а Лудогорец е далеч напред във всяко едно отно??ение. При тези обстоятелства стадионът си остава празен, дербитата с ЦСКА ще бъдат посетени заради „традиционните връзки“ между сини и червени. Преди няколко дни в едни друг отбор, експроприирал същото свещено име, настъпиха огромни промени. В духа на вечната надежда, левскарството на секундата започна да си мечтае. За един истински, реален собственик, който да изкара Левски от блатото. Естествено като даде много пари и намери подходящите изпълнители. Това говори красноречиво, че феновете на Левски много добре съзнават, че с този собственик, този треньор и тези играчи ??ансове за титли, купи и европоходи няма. А ако мечтите си останат напразни, Левски само ще участва. ?? на следващата си пресконференция Роси или някой като него ще говори същите неща. Лайтмотивът е „Нямам представа с кой ще играем и не ме интересува“. Това е положението и поне в следващите месеци промяна не се задава.
Само за протокола, който водя от години и от уважение към оредялата институция на „старите левскари“ отбелязвам какво имат предвид сега??ните управници на Левски под „една успе??на година“. Трето място и драматичен бараж за европейска квота през сезон 2016-17. Отпадане от европейските турнири във втория предварителен кръг. Трето място преди зимната пауза на сезон 2017-18 година с изоставане от втория от 8 пункта. Достигане до полуфинал за купата на страната след победи над Гълъбово, Монтана и Дунав. Добавям и дебелото зачеркване на детско-юно??еската ??кола, чиято роля отново е напълно неглижирана. Това за тях е добра година, защото те не знаят какво представлява всъщност Левски. Въобще - има ли го Левски!?