Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Левски и да има какво, пак продава трудно

Левски и да има какво, пак продава трудно

14-01-2021 Желю СТАНКОВ

7 е добро число, но сините нямат много трансфери за 7-цифрена сума

Според зависи от гледната точка Левски продаде Паулиньо и евтино, и скъпо. Ако в случая търсим крайната сметка, тя винаги ще е крива. Бразилецът дойде уж без пари, но впоследствие сините платиха бесни суми за преподписване, а и то бе вързано с ангажиментите на клуба към Давиде Мариани.
300 хиляди евро обаче в никакъв случай не е цена, която е напълно пазарна и отговаря на покупателната способност на клуба купувач, на качествата на играча, както и на потребностите на клуба продавач. В случая става въпрос за сделка по утъпкана пътека, защото двигател е агентът на играча, който има връзка с трите участника.
Като цяло Левски в последните години няма рейтинг нито на добър производител, нито на доказан и утвърден продавач. Фабриката, наречена детско-юношеска школа, скоро едва ли ще изкара футболист, който да обърка представите ни за борса, а представителният тим обикновено купува играчи, които или нямат пазарна стойност, или на „Герена“ цената им пада, или, както става в много случаи, се стига до раздяла по взаимно съгласие с неустойки.
Именно Давиде Мариани бе последната сделка със седемцифрена котировка. В страните, където има много пари, но несериозен футбол, какъвто е случаят и с швейцареца, и сега с Паулиньо, трудно може да се търси някаква логика и последователност. Но е факт, че официално Левски прибра 1 417 000 евро за Мариани. А самият той, както се казва, прави последно вземане от футбола в ОАЕ.
Друга тенденция е именно тази. Продадените от Левски за сравнително добри пари някъде обикновено си остават във въпросното някъде. Превръщат се в играчи за местна консумация, обикновени печалбари, без никакви пориви за следващ голям скок в кариерата, както като отбор, така и като попълване на банковата сметка. Давиде Мариани след ОАЕ може и да се завърти тук-там на подобно ниво, но не го чакаме да премине на по-висока скорост.
Още един седемцифреник – Гара Дембеле, направо фалира, след като бе продаден от Левски. Там парите бяха повече – малко над 2 милиона. Синият голов хищник потренира известно време с Фрайбург и в момента вероятно подритва празни бирени кенчета около някоя автобусна спирка.
Паулиньо трябва да донесе 20 процента в касата на Левски от евентуален следващ трансфер. Нека се обзаложим, че това няма да се случи. Бразилецът ще поразцъка в арабския свят, докато в един момент не реши, че му стига толкова активен футбол, а и дори да направи вътрешен трансфер, едва ли ще надхвърли 300 хиляди евро, че сините да чакат 1/5 част от горницата.
Гари Родригес е последният, който направи доста прилична кариера след Левски. Крилото игра в големи клубове в Гърция и Турция, но касата на сините не разбра нищо от тези преминавания, защото продажбата му от Левски в Елче бе леко странна и бе спешна, защото феновете на сините стопираха трансфер в Лудогорец.
Темата е дъвкана, но само от Левски си зависи дали някога ще успее да коригира отрицателния си рейтинг. Клубът от „Герена“ не е добър продавач за разлика от ЦСКА, от Литекс навремето и Лудогорец напоследък. Че дори и Славия чат-пат прави удари на трансферния пазар, като при белите плюсът е, че инвестициите за покупка на играчи са нулеви, а сега само от двата милиона евро за Филип Кръстев Венци Стефанов може да издържа школата още няколко години.
Левски не продава добре и заради липсата на хора, които могат да направят трезва преценка. Това важи както за покупка, така и за продажба. А и двете са свързани с особеностите при сделките на „Герена“, които в немалко случаи са следствие на някакви нефутболни обвързаности. Красноречив пример е Бабатунде Аденижи, за когото бяха платени 200 хиляди долара, защото някой обещал на един приятел, че този футболист ще заиграе в Левски. А треньорът изобщо не бе чувал за такъв индивид.
Иван Горанов, Стайн Спиерингс и Станислав Иванов са пресните продажби, от които Левски спечели, но сумарно и тримата не правят един милион евро. Къде-къде са ЦСКА само с Каранга над 3 милиона и Лудогорец само с Кайсара над 4 милиона от европейската валута.
Двайсет процента за сините са заложени и от евентуална продажба на Стаси от Чикаго Файър някъде за горница над 300 хиляди евро. Той за разлика от Паулиньо е млад и ако му тръгне в САЩ, може да вдигне цената си.