Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Левски сваля бюджета тройно

Левски сваля бюджета тройно

29-04-2020 Тема спорт

Ръководството на Левски работи сериозно по разработване на планове за следващия сезон. На всички е ясно, че бюджетът на клуба няма как да остане същият. През 2019 година сините се радваха на 20 милиона лева, осигурени от боса Васил Божков и фирмите му. Със средствата се плащаха стари задължения, инвестирани бяха над 1,6 милиона лева в подобряване на базата, пари имаше за селекция и взимането на скъпоплатени чуждестранни футболист. Сега обаче ситуацията е коренно различна. В момента клубът оцелява благодарение на феновете си – от продажба на билети, абонаментни карти и артикули, както и от дарения.
Ръководството е решило да свие бюджета три пъти – тоест за сезон 2020/21 да се вмести в рамките на 7 милиона лева. Възможно е дори сумата да е по-малка. На „Герена“ искат разходите да бъдат в рамките на около 600 хиляди лева на месец. Сега толкова получават само играчите в първия отбор. А преди време Павел Колев бе казал, че „санитарният минимум“ е по 1,5 милиона лева за 30 дни…
Последното драстично орязване на разходите бе през лятото на 2015 година, когато собствеността на Левски се смени – Тодор Батков предаде мажоритарния пакет акции на Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов. Тримата заявиха, че могат да осигуряват по 6 милиона лева на клуба. Година по-късно те джиросаха дяловете си на Спас Русев, който в един момент увеличи неимоверно харчовете. В крайна сметка в началото на 2019-а той остави Левски в ръцете на Васил Божков, който се зае да спасява клуба от фалит.
През лятото сините ще се разделят с голяма част от чужденците си. Те планират да вържат част от бюджета с продажбата на Холмар Ейолфсон и Паулиньо. С други иностранци предстои разтрогване на договорите.