Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Левски с нов собственик от лятото

Левски с нов собственик от лятото

04-05-2020 ЕКИП НА “ТЕМА СПОРТ”

Левски скоро ще има нов собственик, разбра “Тема Спорт”. Така клубът ще излезе от патовата ситуация, в която се намира от началото на годината. Процесът вече е задействан и предстои реализацията му, която ще бъде завършена в началото на лятото. Сините ще останат далеч от финансовите си стандарти през 2019-а, когато бяха издържани от фирми на Васил Божков. Новият притежател на мажоритарния пакет акции най-вероятно няма да е бизнесмен от такъв ранг, а е напълно възможно дори да е представител на феновете... Това сочат най-пресните информации от „Герена”.
Проблемите за Левски започнаха в началото на годината. Тогава държавата задейства проектозакон за лотарийния бизнес. Това удари пряко по Васил Божков - негова компания от тази сфера осигуряваше финансовите потоци към клуба. През януари бизнесменът и дясната му ръка Георги Попов, на чието име са малко над 86% от акциите на сините, направиха две срещи с фенове. И обясниха, че ако бизнесът им пострада, ще страда и Левски. В крайна сметка големите фигури в клуба станаха обект на издирване от прокуратурата, която иска екстрадицията им от ОАЕ. През февруари и март клубът го кара на мускули благодарение на активизация сред феновете, но след това удари пандемията с коронавируса и ситуацията надмина кризисната и стана пожарна.
Още на 24 януари представители на организираните фенове се срещнаха с министър-председателя Бойко Борисов. Тогава премиерът заяви: “Ако искате да го има този клуб във вида, в който вие си го представяте, акциите трябва да са при вас и да си държите управлението - като в Барса и Реал”.
На 7 март Борисов продължи в тази посока: “Всичко е работа на ръководството, на фен клуба. Аз съм им казал в разговор. Никой бизнесмен не мога да накарам насила да стане спонсор. Левски е такъв отбор, че за 6 месеца, за година, както помагаме навсякъде, може поне да помогнем с тотото (б.р. - Националния спортен тотализатор) за реклама. То се видя, че имат огромна фенска маса и това няма да е подарък. Казал съм им. Нека да мислят. Ако могат да се оправят сами, още по-добре. Както правим на други стадиони и на тях ще им помогнем, за да не им се смеят, че шапките им са без козирка”...
По време на пандемията, на 27 април, премиерът пък заяви: “Ще го бъде Левски. Опитваме да помагаме на всички. Левски е клуб, който заслужава това”.
В последните дни са водени срещи между изпълнителния директор на сините Павел Колев и фенски организации. На тях са присъствали както приближени до властта, така и доверени лица на Васил Божков. Идеята е той най-накрая да се реши да прехвърли мажоритарния пакет акции на друг човек. Такъв, който да може спокойно да води преговори с кандидат-спонсори и Левски бавно да започне да си стъпва на краката.
Има вариант, в който дяловете да отидат у юриста Михаил Тодоров. Той е член на Надзорния съвет на сините (в него са още Георги Попов и Александър Тумпаров, на които бяха повдигнати обвинения). Тодоров е запален привърженик на сините и още преди влизането му в клуба посещава редовно мачове. Възможно е акциите да отидат и в друг известен фен. Той обаче няма да може да осигурява сам издръжката. Идеята е да стартират масирани кампании сред феновете и така да продължат да се набират средства. А държавата със своите механизми и лостове да насочи спонсори, които да помагат. Съществуваше опция това да става директно чрез реклама от националния тотализатор, но това все още е отворен въпрос…
Очаква се в близките дни да има сериозно разместване на пластовете на “Герена”. Няма да е изненада и ако Павел Колев получи по-голяма власт.

Спас Русев може да
съдейства за спонсор

Спас Русев може да съдейства за намирането на сериозен спонсор на сините. Бившият собственик на Левски от 2 месеца насам действа по завръщането си на „Герена”, но не като силна фигура, дори не и като акционер. Той се е заел да промотира стъпването на букмейкърския пазар у нас на голяма компания, която рекламира най-вече на Острова. Според запознати със сондажите на господина от Лондон има вероятност на екипите на Левски за новия сезон да се появи логото на една от компаниите Sbobet или Betway. Двете фирми са свързани с английския Уест Хем, втората е на фланелките на чуковете в момента, а първата бе преди няколко години.
Към момента не е ясно какви са отношенията на Левски с компанията „Виваком“, която бе собственост на Спас Русев. Преди няколко месеца United Group официално сключи предварително споразумение за придобиването на най-голямата телекомуникационна компания в България. Когато Спас Русев прехвърли акциите си от Левски на хората около Васил Божков, не стана ясно дали „Виваком“ е оттеглила претенциите си за 3 милиона лева към клуба. От „Герена” заявиха, че сумата не е изискуема, но може да се стигне до дело.
Очаква се в близките седмици да стане ясно дали Спас Русев ще прокара новия букмейкър за спонсор на сините.


ДОСИЕ

След ерата “Батков”

Акциите се подмятат
като горещ картоф

В продължение на повече от десетилетие Левски бе собственост на Тодор Батков. Адвокатът властва на “Герена” над 11 години. Той стана президент през пролетта на 2004 година и бе на поста до лятото на 2015 година.Оттегли се от клуба на 24 юни и прехвърли малко над 86% от акциите си на триумвирата Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов, а 10 процента от дяловете предостави на фенската организация Тръст “Синя България”. Направи го безвъзмездно и определи постъпката си като рицарска. Батков разкри, че в периода си на управление е налял 45 милиона лева лични средства в клуба. Тонев, Ангелов и Иванов обявиха, че са обезпечили бюджет в размер на 6,5 милиона лева на година, като от тях по 1,2 милиона ще отиват по сметката на НАП.
13 месеца след това, на 30 август 2016-а, триото прехвърли акциите си на Спас Русев. Той обеща да направи така, че клубът не само да изплати дълговете си, но и да започне да се самоиздържа. А в началото на 2019-а Левски бе на прага на фалит, след като малко преди Коледа на 2018 година бе изваден от евротурнирите за нарушаване на финансовия феърплей. Вятърът на промяната задуха на 24 януари 2019-а, когато бе сменен Управителният съвет на клуба, а на 12 февруари бе вписан и нов Надзорен съвет с председател Георги Попов. Смяната на собствеността бе обявена официално на Общото събрание на 6 март 2019-а.
Факт е, че акциите на сините се подмятат като горещ картоф и прозира тежко задкулисие.

ПРОМЯНАТА НА АКЦИИТЕ НА ЛЕВСКИ
Собственик Период
Тодор БАТКОВ 2004 - 2015 г.
Иво ТОНЕВ* 2015 - 2016 г.
Спас РУСЕВ 2016 - 2018 г.
Васил БОЖКОВ** 2019 г.
* Иво Тонев държеше мажоритарния пакет акции заедно с адвокат Александър Ангелов и бизнесмена Николай Иванов.
** Фирми на Васил Божков издържаха Левски, а мажоритарният пакет акции се води на името на Георги Попов.