Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Левски 2020 – по-компактен и много по-разнообразен

Левски 2020 – по-компактен и много по-разнообразен

17-01-2020 Янаки ДИМИТРОВ

От няколко дни Левски тренира на първия си подготвителен лагер в Сандански, като на разположение на Петър Хубчев са и три нови попълнения – фланговият играч Деян Лозев от Арда, вътрешният полузащитник Симеон Славчев, както и офанзивният халф Стайн Спиерингс.
Ситуацията е коренно различна от тази през лятото, когато треньорът имаше на разположение група от десетина човека, а новите пристигаха далеч след старта на официалните мачове. Въпреки това тогава Левски стартира изненадващо добре (в Европа се сгромоляса на второто стъпало), бе агресивен, играеше нападателно, беше резултатен. С напредване на сезона обаче парата бе изпусната, а в края тимът изпитваше сериозни затруднения в нападение. Общо казано, Левски плати дан на късата скамейка и невъзможността за ротация – петима не пропуснаха шампионатен мач, а Горанов бе аут само за един. Затова и финишира есенния дял с двубой, в който бе половин час повече на терена срещу Локо Пд (0:0) на „Лаута“, но така и не успя да отправи точен удар.
Явно обаче всички тези фактори са отчетени от треньорския щаб и ръководството и в момента виждаме коренно различна, точно формулирана и агресивна стратегия. Изпълнителният директор Павел Колев обича да говори за триъгълник при правенето на селекция – че в него трябва да участват наравно треньорът, спортният директор и накрая шеф, който да одобрява финансовите параметри.
Благодарение на работата на това трио Хубчев погледна смело към правенето на нов триъгълник, но на терена. При това такъв, благодарение на който да се гради играта на отбора. Всеизвестен е лафът „Кажи ми кои са ти халфовете, за да ти кажа какъв ти е отборът“. С привличането на Симеон Славчев и Стайн Спиерингс две от страните на геометричната фигура са подменени. Но от „Герена“ напъват да подменят и третата. Или, казано по друг начин – целта е сините да бъдат с изцяло нова халфова линия. Засега в нея има място само за един от подчертано дефанзивните полузащитници Тиам и Райнов, които бяха недосегаеми през есента. И този един ще действа до Славчев, който знае какво да прави с топката в краката си и в предни позиции и е по-добър вкарвач. Засега ролята на нидерландеца Спиерингс ще е тази на плеймейкър, но ситуацията може да се промени, ако Левски намери тип играч като чешкия национал Йозеф Хушбауер – хем да умее да подава, хем да вкарва. Бившият капитан на Славия Прага бе гласен да изпълнява функциите, които преди декада на „Герена“ изпълняваше Седрик Бардон. Първият опит на Хубчев да доведе версия „Бардон 2“ бе неуспешен, но опитите няма да спрат. Ако търсенето се окаже успешно, то заради здравата си физика Спиерингс може да бъде изтеглен и по-назад.
За последно Левски имаше разпознаваем триъгълник в средата на терена, и то такъв, който действа дълго време, бе от ерата на Станимир Стоилов. Ключови в онзи състав освен Бардон бяха още Даниел Боримиров и Ричард Еромоигбе. От онзи период насам за два сезона в центъра действаха Джереми де Ноойер и Георги Костадинов, но решаващата фигура пред тях липсваше. В крайна сметка и двамата си тръгнаха като свободни агенти – нещо, което може да стане с Райнов и Тиам през лятото…
Сегашните ходове на „Герена“ освен че би трябвало да подобрят играта на Левски, правят клуба независим и от преговорите за удължаване на изтичащите през лятото им договори.
В уравнението за върха на нападението през пролетния дял ще бъде включен и Станислав Костов, който пропусна почти целия есенен дял заради травма и може да се смята за ново попълнение при този треньор. Тоест за там Хубчев вече ще избира измежду трима, защото разполага още с Алар и Найджъл Роберта. Привличането на Деян Лозев пък развързва ръцете на Хубчев за целия десен фланг, защото той може да действа като бек и крило.
Засега, поне на хартия, има добавена класа към състава. Разнообразието в отбора е далеч по-голямо. А ротациите няма да са проблем. Наред е Хубчев, който трябва да направи така, че през лятото да постави добра оценка на отбора. Защото той сам призна, че тази за есенния дял е незадоволителна.


ЛЕВСКИ ЕСЕН 2019 Г.

МИЯТОВИЧ

МИЛАНОВ ЕЙОЛФСОН РЕЙШ ГОРАНОВ
(КАРГАС)

РАЙНОВ ТИАМ
(НАШЕМНТО) (ЮРУКОВ)

СТ. ИВАНОВ МАЗУРЕК ПАУЛИНЬО
(МОХАМЕД) (АЛАР/НАШИМЕНТО)

РОНЕРТА
(АЛАР)


ЛЕВСКИ ПРОЛЕТ 2020 Г.

МИЯТОВИЧ

МИЛАНОВ ЕЙОЛФСОН РЕЙШ ГОРАНОВ
(ЛОЗЕВ) (РАЙНОВ) (КАРГАС) (МИЛАНОВ)

СЛАВЧЕВ ТИАМ
(НАШЕМНТО, РАЙНОВ) (ЮРУКОВ)

СТ. ИВАНОВ СПИЕРИНГС ПАУЛИНЬО
(ЛОЗЕВ) (АЛАР/МАЗУРЕК) (МОХАМЕД)

РОБЕРТА
(СТ. КОСТОВ/АЛАР)