Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Левски VS Мъри – Рунд II

Левски VS Мъри – Рунд II

16-04-2020 Тема спорт

Съдебната битка между Левски и Станимир Стоилов ще продължи на 30 септември. „Тема Спорт“ информира в броя си от 16 януари тази година, че клубът е успял да осъди бившия си треньор на първа инстанция, като двете страни имат право да обжалват. Затова и делата им ще продължат. Спорът е за 70 хиляди лева, дължими на треньора за сезон 2007/08. В един момента изглеждаше, че нещата между двете страни ще бъдат изгладени, след като клубът се ангажира да изчисти дълга си. Споразумение за това бе подписано през лятото на 2016-а година. Но отношенията така и не бяха уредени, а през март 2017-а, когато Левски бе собственост на Спас Русев, от „Герена“ заведоха дело срещу най-успешния си наставник през новия век, само за да нямат проблеми с взимането на лиценз. И така на практика бе отворена една от най-срамните страници в историята на клуба – знайни и незнайни играчи отнесоха от Левски по няколко торби с пари, а Стоилов, който си е заслужил сумата с труд, така и не я получи.
Софийския градски съд официално насрочи новото дело за 30 септември 2020 година, съобщи sportal.bg. Преди това спорът се водеше в Софийския районен съд, но там той приключи с възможност решението да бъде обжалвано пред СГС, което е и направено.
Съдебната разправия започна заради повторно споразумение между Левски и Стоилов, подписано на 26 май 2016 г., с което се регламентира как сините да изплатят дълга към треньора.
От решението на Софийски райнонен съд става ясно какъв точно е спорът. Там се обяснява, че като наставник на Левски Мъри е взимал месечно възнаграждение в размер на 5000 лева (тогава клубът е собственост на Тодор Батков). На 10 август 2006 година (ден след победа с 2:0 над Киево, отворила пътя на сините към груповата фаза в Шампионската лига) към трудовия договор на специалиста е сключен анекс, който влиза в сила от 1 юли 2007 година. Чрез него клубът се задължава да му дава допълнително годишно възнаграждение в размер на 140 000 лева, важащо за сезоните 2007/08 и 2008/09. То трябва да бъде платено по следния начин: 20 000 лева в началото на всеки спортно-състезателен сезон, но не по-късно от 10 юли 2007 г. и 10 юли 2008 г., а останалата част - на 12 равни месечни вноски от по 10 000 лева, платими до 5-о число на месеца. На 6 май 2008 г. Левски обаче уволнява Стоилов. След пауза от 8 години се стига до… 26 май 2016-а, когато двете страни уреждат договорните си отношения с ново споразумение за дълга, което гласи, че клубът трябва да изплати на 10 месечни вноски от по 7000 лева, считано от септември 2016 година. Това обаче не е направено, а за да спаси лиценза, Левски започна да съди Стоилов...


ПОД ЛУПА

Треньорът е обещал да
дари сумата на ветераните

Още през 2016 година Станимир Стоилов бе обявил, че ще дари парите, които Левски му дължи, стига от „Герена“ да спазят договорката си. Треньорът имаше идея да даде средствата на една от фенските организиции и на ветераните на клуба. В крайна сметка се бе родила идеята за изграждане на „Небесен сектор Б“. На „Герена“ трябваше да бъде направен мемориал, с който да бъдат почетени големите футболисти в историята на клуба, които не са между живите.