Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Литекс купува треньори, а Лудогорец произвежда

Литекс купува треньори, а Лудогорец произвежда

30-05-2014 Желю СТАНКОВ

Провинциалните проекти Литекс и Лудогорец бяха сравнявани по какви ли не показатели, но точно сега е моментът да се отчете подхода на двамата собственици на клубовете, що се отнася до треньорските кадри. А той е доста различен.
Разбира се, че категорични оценки не трябва да се правят, защото има голяма разлика във времето на футболния престой на Гри??а Ганчев на картата и наличието на Кирил Домусчиев на нея. При първия има ясна тенденция, а при втория само едва очертаващи се контури.
Литекс по правило плаща за треньори, както е в последния случай с Красимир Балъков, а засега Лудогорец предпочита да си ги произвежда сам. А при футболистите е по-скоро обратното. Не може да се отрече, че в Ловеч минаха почти всички актуални имена в треньорския занаят. Няма??е да се учудим на следния хипотетичен трансфер: Стойчо Стоев се разделя с Лудогорец и на следващия ден си стиска ръцете с Литекс, тъй като бе ясно, че присъдата на Миодраг Йе??ич бе прочетена по-рано през този месец.
Гри??а Ганчев едва ли някога ще??е да се сети да пробва Стойчо Стоев, който два дни преди Разград бе в Академик Свищов. Но сега, когато този треньор вече е марка, със сигурност е в тефтера на листата на чакащите в Ловеч. Един ден треньорът на Литекс ще се казва Стойчо Стоев и това не подлежи на съмнение. ??ли поне ще има контакти между двете страни. Сделката ще е невъзможна само ако Стойчо Стоев скочи още нагоре като категория - и като капацитет, и като заплащане. Ако той обаче изкара още малко в Разград и после мръдне до Кипър, Гърция или някъде в близката част на Европа с променлив успех, пътят му към Ловеч е гарантиран. Гри??а Ганчев не оставя подобни треньори да се измъкнат от ситото му. При него няма залитания и колебания. Набележи ли си някой треньор, един слънчев ден двамата са на масата и си стискат ръцете. А и досега не сме чули някой да е отказал оферта от Ловеч независимо поради какви причини. Условията са ясни на всички, проектът си има своите приоритети и стратегия, макар периодично да се наблюдават леки отклонения като примерно малко очаквани покупки от чужбина в момент, в който вълната от академията напира.
В Литекс има и друг тънък момент. Гри??а Ганчев така влиза под кожите на всички свои служители, че след време те не му отказват да работят заедно отново. Това сме го споменавали за футболисти, но в пълна степен важи и за треньори. Ето, Йе??ич бе??е за втори път в Ловеч и дори ако пак бъде потърсен на пожар, няма да откаже. ??вайло Петев винаги ще се върне в Литекс като треньор, ако трябва да избира между офертите на Ганчев и друг български клуб. Рано или късно и той един ден ще седне на пейката в Ловеч, а Разград за него е затворена врата, въпреки че именно там стана треньор и се утвърди в бизнеса.
Друг кадър на Литекс – Светослав Тодоров, също е във файла на лове??кия компютър, един ден и на него ще му дойде времето да се върне там. Но Ганчев вероятно чака Тоди да покаже и развие потенциал на друго място. Дотогава можем да видим и други герои от САЩ’94 в Ловеч, след като там вече бяха Любо Пенев, Христо Стоичков и ??вайло Йорданов, макар и като асистент, а дори самият Димитър Пенев също воде??е Литекс.
Докато Кирил Домусчиев рискува с имена, около които не се ??уми, и засега печели. Бяхме сигурни, че това лято той няма да раздели със Стойчо Стоев, въпреки че отно??енията между двамата този месец бяха придобили размерите на сага. Моментът бе доста деликатен, ??ефът може??е да избере другия път само ако има срив, както стана с Петев. При отбор, който върви, е суперрисковано да прави?? промяна на треньорския пост, защото два-три месеца напред чакат едни милиони от Шампионска лига, които щяха да са много трудно достижими, ако Стоев бе сменен.