Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Лудогорец или ще литне, или ще се срине за дълго

Лудогорец или ще литне, или ще се срине за дълго

06-07-2015 Желю СТАНКОВ

Бруно Рибейро е риск, но с български треньор няма??е как още да се вдигне нивото

Лудогорец повече никога няма да бъде същият. Повод за едно такова смело твърдение е фактът, че клубът премина в друг етап на развитие. До този момент се поставяха основите и предстои да разберем дали те са стабилни или в Разград периодично ще копаят нова дупка. От тук насетне или ще бъде построено нещо, което е устойчиво на сериозни природни катаклизми, или ще бъде събаряно при първия полъх на вятъра. Лудогорец няма как да остане на нивото, което познавахме досега. Когато отива?? на друго стъпало, а назначаването на непознат треньор от чужбина е именно такъв акт, няма начин да задържи?? точно това ниво. При Бруно Рибейро ??ампионите или ще станат още по-солиден отбор на международната сцена, или много безславно ще останат трайно тук.
Вероятно долавяте нотките на несигурност от последните седмици. Не един и два пъти и ръководители, и футболисти говорят твърде плахо за предстоящия сезон. Целта била участие в групова фаза, но с уточнението, че това може и да е в Лига Европа. А през миналите години няма??е подобно отваряне на скоби. Тогава собственикът кратко, ясно и категорично припомня??е, че е максималист и иска участие в Шампионската лига. Нещо повече – малко по-късно Кирил Домусчиев поиска прескачане на групата и попадане в елиминационна фаза. А сега да сте чули нещо подобно? Няма и да чуете. Първо, защото ??ефът поне видимо леко се е отдръпнал от ежедневието на Лудогорец и се занимава с цената на тока и други от тази категория. ?? второ, защото никой в Разград няма да каже нещо високопарно, без да е оторизиран от Домусчиев. ??ли пък се оказва, че той е единственият максималист в клуба.
Реалностите са такива, че при български треньор малко или много може?? да предвиди?? както таван на възможности, така и ниво на дъното. ??менно това вероятно е била основната причина, поради която Лудогорец се раздели с Го??о Дерменджиев. В клуба много добре знаят какъв е неговият капацитет и колко евентуално би могъл да надгради над миналия сезон. Кирил Домусчиев бе длъжен да рискува. ?? моментът бе точно сега, а не както се случва??е минали години – треньорите да си тръгват след първите колебания от новия ??ампионат. Португалският наследник на Дерменджиев е от същата категорията като ??вайло Петев и Стойчо Стоев – без никакъв опит на високо ниво. Този факт в момента тече в обмена като критика към ръководството, но пък може да се окаже и с голям плюс. На Домусчиев явно не му трябва??е известно име от финансов диапазон, който може??е да си позволи. За него Рибейро е вероятно чуждестранен вариант на Петев и Стойчо Стоев. ??наче ??ефът може??е да се „накове“ на треньор, който обикаля футболните богата??и от ??зточна Европа и ги изтръсква хубаво за отрицателно време, без да направи нещо интересно като развитие на отбора.
Лесно може да се предвиди, че през новата кампания Лудогорец ще стартира с футбол, който ще се доближава до досега??ния, но с много новости. Смелостта да скочи?? в неизвестното обаче в един момент е неизбежен фактор, когато пред очите ти отборът се изчерпва в този си вид. Раздялата с основни футболисти е процес, който не може да бъде избегнат, защото правилата са такива. Лудогорец изпитва??е трудности и в българското първенство, което не би трябвало да се случва с оглед изключителния спад в нивото на конкуренцията. ?? тези трудности или ще се задълбочат, или за 2-3-4 месеца бъдат сведени до минимум.
Всяко обновяване на един добре работещ механизъм е процес, който не носи никакви гаранции. Въпреки че в Лудогорец взеха попълнения с впечатляващи визитки, изискванията на новия наставник едва ли ще бъдат възприети и внедрени с лекота. Въпросът е дали ??ефът ще има търпение да види плавния преход.

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар