Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

18-12-2024 Лудогорец пробва да събуди конкуренцията

Лудогорец пробва да събуди конкуренцията

18-12-2024 Желю СТАНКОВ

Лудогорец изнесе поредния открит урок пред останалите български клубове. Като това най-вече се отнася до тези, на които не им харесва Лудогорец да е такъв, какъвто е, и които искат да са на първо място. Въпросът тук е – не им ли омръзна на Левски и ЦСКА непрекъснато да бъдат в ролята на догонващи, в повечето случаи с минимални шансове.
Най-важното, което ни показаха хората от Разград тези дни – не пожелаха да се спънат за трети път в един и същи камък. Или пък да го кажем другояче – вероятно си смениха съветниците по важни футболни въпроси. А може би вече собствениците са хем достатъчно навътре в материята, хем са и доста запалени, че нямат нужда от потупвания по рамото, придружени с порция идеи.
Това с Бруно Рибейро бе уникално спъване в камък. Кой и откъде го предложи и защо собствениците дадоха зелена светлина на идеята, не е ясно. После с Аутуори бе друго, но тук не бе преценен чисто културологичният и социален проблем на човека в напреднала възраст, идващ от големите клубове и градове към скромния Разград.
Тези грешки са капитал, голямо футболно натрупване и заздравяване на основите на пирамидата в Лудогорец. Бе лесно предвидимо, че от тук насетне шефовете на клуба рядко ще правят грешки в избора на треньор. И без да са го искали, доказаха, че за българското първенство могат и с български специалист, па макар и без опит и лиценз.
Явно кандидатурата на Павел Върба се е появила на преден план след много сериозни дискусии и анализи. А това, че неговото напускане на Виктория Пилзен заради Лудогорец стана на средата на сезона, говори, че тук не са жалени средства.
Посоката е ясна. Лудогорец няма как да си оправи баланса в бюджета, ако не е първи в България и не се докопа до парите от Шампионската лига. А за увеличаване шансовете за попадане в груповата фаза трябва сериозен треньор. Такъв, който е врял и кипял в европейски мачове и в същото време да прилага източноевропейските особености на характера. В Лудогорец някакви прекалено цивилизовани и благи западняци няма как да виреят успешно.
Павел Върба идва на чудесно подготвена почва. Ясно е, че сериозен специалист като него трябва да оправдае заплатата си и очакванията, като забърза процеса по внедряване на новите футболисти от лятото, плюс и още такива през зимата. Лошото за него е, че на практика ще трябва да развие Лудогорец в среда, в която конкуренцията се свежда до това, подгласниците да помпат мускули само за да поддържат самочувствието си. Лесно ще му е със скъпите и, общо взето, добре сработени футболисти да бие другите отбори, в които е пълно с ментюги и които непрекъснато търсят себе си. Ще го видим Върба как ще си мотивира звездите и ще ги пренастройва от българска вълна към Интер Милано и обратно. Ще го видим и как ще работи с така наречените тартори в съблекалнята. Той вече е наясно кои са с по-особен статут.
Чешкият специалист ще се сблъска с нефутболната атмосфера на почти празните ни остарели стадиони, ще види неща, за които само е чел и слушал. Някои неща за него ще са доста отблъскващи, но той не е дошъл в Лудогорец, за да не му харесва, а за да му харесва. А неговото назначение би трябвало да е достатъчен мотив за големите и традиционни български клубове да вдигнат летвата. Ако досега Левски и ЦСКА са си мислили, че могат да минат метър и като организация, и финанси, и треньори, и селекция, защото, видите ли, Лудогорец със Станислав Генчев не са кой знае какво, сега ще трябва да се съобразят с този ход на шампионите от Разград. И ако искат да се мерят с тях, ще трябва да променят много, много неща. Лудогорец с Павел Върба трябва да ги разбуди, да ги извади от летаргията и да ги накара да правят футбол с по-високо качество.