Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

14-03-2020 Любо Ганев оглави федерацията

Любо Ганев оглави федерацията

14-03-2020 Тема спорт

Легендата ще управлява максимум 8 години, Данчо Лазаров не присъства на събранието

Любо Ганев е новият президент на българската федерация по волейбол. Легендата очаквано бе избран с пълно мнозинство от присъстващите на събранието на централата в София. Така след 19 години Данчо Лазаров падна от власт, като бе свален от доскорошната му дясна ръка…
Въпреки опасенията, че изборите може да пропаднат заради извънредното положение, което бе обявено в цялата страна вследствие на пандемията от коронавирус, 82-ма от имащите право на глас общо 105 делегати се събраха, за да дадат своя вот. Преди старта на събранието всеки един от тях бе прегледан лично от Любо Ганев за висока температура, като бяха спазени предписаните мерки за сигурност и безопасност.
„Надявам се да излезем от тази зала още по-обединени от всякога, защото времената са такива, че няма място за егоизъм. Волейболът, нашият любим спорт, нашият живот, днес изисква да сме обединени и зад една кауза, а тя е не само да не позволим отстъпление, но и да вървим напред и нагоре. Искам заедно да решаваме въпросите и проблемите... Да не допускаме в ръцете на малък кръг хора да попадат много дейности, да създават лобита. Да се отворим пред обществото и да не заравяме глава в пясъка, когато има проблеми. Искам и всяко хубаво нещо, което направим, да го прокламираме не за да се бием в гърдите, а за да го отбелязваме. Волейболът е сред водещите спортове в страната ни и трябва да пазим тази репутация във времето. Да сме винаги задружни и да посрещаме и решаваме проблемите!”, каза по време на събранието Любо Ганев.
Едно от най-важните неща, които бяха гласувани от клубовете вчера, бе да има мандатност на президента на федерацията. Така Ганев няма да може да управлява повече от два мандата, или общо максимум 8 години. Нещо, което по време на „господството” на Данчо Лазаров не съществуваше. Инженера от своя страна не присъства на събранието. Той бе предоставил пълномощно на легендата да управлява федерацията редом до него и явно бе преценил, че няма нужда да бъде лично в залата, докато се гласува неговото освобождаване от власт.
Любопитно е да се отбележи, че дори не бе направен и опит Лазаров да бъде предложен за член на Управителния съвет. Отделно от това вариантът Инженера да стане почетен председател на централата също не бе обсъждан. Нещо, което бе гласувано преди година, но ето че в този случай няма да се осъществи. За такъв вариант лобираше и Боре Кьосев, който все пак влезе в УС и остава в ръководството на федерацията. Фактът, че Лазаров няма да бъде със званието почетен председател, означава, че той няма да може да се възползва от позитивите, които идват с един такъв „пост”. В това число да пътува за сметка на федерацията и подобни благини.
В същото време на вчерашното заседание не бе обсъждан и вариантът за отпадане на точката, която не позволява хора извън Управителния съвет да се кандидатират за президентския пост. Това означава, че на следващите избори, които трябва да се проведат до 6 месеца след края на олимпийските игри, Любо Ганев ще има конкуренция в лицето на някой от останалите 24-ма членове на ръководството на федерацията.