Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

11-01-2018 Любо Минчев и още осем човека подадоха оставки

Любо Минчев и още осем човека подадоха оставки

11-01-2018 Тема спорт

Любомир Минчев подава оставката си като председател на Треньорската комисия на БФ Баскетбол. Заедно с него своите позиции в комисията напускат и останалите членове - Георги Божков, Тони Дечев, Явор Аспарухов, Йордан Колев, Христо Ценов, Спас Натов, Евладия Славчева и Людмил Хаджисотиров.

Националният селекционер обоснова причините за ре??ението си, като предостави за BGBasket пълния текст на оставката, връчена на президента на БФБ Георги Глу??ков:

ОСТАВКА

от Любомир Минчев Минчев

Г-н Глу??ков, информирам Ви, че подавам оставка като председател на Треньорската комисия, а и всички членове също напускат комисията. Поводът за това на??е действие е изборът на национални треньори в подрастващите възрасти, но причините са много по-дълбоки и много по-съществени.

Мислейки върху нещата, които се случиха на последния УС на БФБ и избора на национални треньори в подрастващите възрасти, се сетих за думите на Нихат ??зич в една от лекциите му в първата ми година във FECC: “Най-важното нещо е президентът да ви вярва и подкрепя!“

С ва??ите действия преди и по време на УС на БФБ, Вие демонстрирахте липсата на вяра и подкрепа към ТК. Това е и една от основните причини да подам оставка. Тази липса на подкрепа не остана незабелязана и от ва??ите служители. Петър Клечков си позволи „сам да се назначи“ за стар??и треньор на отбора 16-годи??ните момичета за Балканиадата. Когато разбрах от медиите за това, лично се обадих на Деси Ангелова да попитам дали това действие е съгласувано с нея. Оказа се, че не е говорено с нея, а не е съгласувано и с ТК. Защо Стефка Славова, която бе помощник-треньор на Деси Ангелова последното лято и ще бъде такава и следващото лято, не води отбора? Аз не виждам логично обяснение помощник-треньорът да не води отбора при отсъствието на стар??и треньора. Така излиза….., че всеки може да си прави каквото си поиска!

Друга основна причина е липсата на визия, стратегия и последователност в ре??енията на БФБ. Миналата година спряхте 20-годи??ни мъже и жени от участие на Европейско първенство, а тази година взимаме домакинство на Европейско първенство за 20-годи??ни мъже с цел да се класираме за дивизия А. Дори ще натурализираме играчи!

Ако ще се прави натурализация, не трябва ли той да е готов и изграден играч? Кой може да каже как ще се развие кариерата на даден млад играч в следващите 5 години? Предложих Ви също, който и треньор да изберете измежду Тони Дечев и Константин Папазов, да бъде за следващите две години. Според повечето баскетболни хора набор 98-99г е най-талантливият след поколението 93-94г. и според мен не е правилно да се работи с тях „на парче“. Трябва??е да се знае отсега, че треньорът, който ги поеме ще ги води и догодина. Вие и това не взехте под внимание и го подминахте.

Основният акцент на ТК в работата с националните отбори бе??е да наложи система, при която да има последователност и приемственост. На 08.12.2016г. като Председател на ТК представих пред УС на БФБ системата и критериите за избор на национални треньори, които искахме да наложим. Доколкото си спомням никой от УС не изказа несъгласие.

Сега ще Ви я припомня:

??збраният стар??и треньор на националния отбор до 15 г. автоматически е един от помощниците на 16 г. На следващата година той става стар??и треньор на 16 г., а досега??ният отива като един от помощниците на 18 г. На следващата година пак се местят и вървят нагоре. ?? така треньорът върви с набора, който е взел на 15 г. докато стигне 18 г. Там ре??ихме да се преценява дали да си продължи същия треньор или да се сложи треньор, който е от мъжки или женски представителен отбор от лигата. Причината е, че 20 г. е вече възраст мъже и жени и там трябва да е такъв треньор. С налагането на този модел сме целели да има приемственост и последователност в работата с националните отбори. Не отричам, че е можело да има леки отклонения, както с Деси Ангелова (разбрахме се с нея да бъде две години на 16 г. и две години на 18 г.), но генерално сме се ръководили да има последователност в работата.

При избора на стар??и треньор на 16г., Вие не се доверихте на предложението на ТК - Теди Буков. Не се вслу??ахте и в препоръките на Крис Дайъл (главен ментор на FIBA YOUTH DEVELOPMENT PROGRAM), който работи с българските треньори последните няколко години и който „силно препоръчва да се инвестира в него“. Вие гласувахте за двойната кандидатура на Даниел Клечков и Стойо Чолаков. Добре, но Даниел Клечков, когото избрахте да е водещия треньор от двамата, кара курсовете на Ф??БА Академията – FECC. Това лято той трябва до ходи на курсовете на FECC, трябва е стар??и треньор на 15 г. и да е помощник-треньор при 16г. на ЕП. Дори и да съумее да съчетае всички тези ангажименти, то следващото лято не може. През 2019г. той трябва да е стар??и треньор на 16 г. (ако се следва тази система) и трябва да държи изпити във FECC, които са по времето на финалите на ЕП 20 г. Тези дати застъпват времето, през което той трябва да е на подготовка с националния отбор до 16г. За мен е голям проблем стар??и треньорът да отсъства от подготовката около десет дни, а ако за вас не е, то тогава налагате нова тенденция в треньорската професия – треньорът да не присъства на лагерите и тренировките в подготовката. Ако ре??ите да избегнете този проблем следващата година и не го изберете за треньор на 16 г., то следва въпроса: Защо го избрахте сега на 15 г.?

Т.е. Вие разру??авате системата, която искахме да наложим и това е третата основна причина, поради която си подавам оставка.

ТК е изготвила програма до края на сезона за регионалните семинари и ва??ите служители могат да я следват до избирането на нова ТК.

На последното ни заседание сме изготвили препоръки които са:

Да се участва с национален отбор жени 16 год. в Адриатическа лига през 2018/19 год.

Да се търсят контролни срещи със силни отбори за националните отбори.

Препоръка за играта в защита при подрастващите – лична пресираща защита на цяло игрище при 12, 14 и 16 год. и феърплей от страна на треньорите.

Препоръчва да се направи трети кръг в А група Запад на 16г., като ЦСКА, Рилски спортист и Академик Пловдив да приемат по едно домакинство.

Препоръка за смяна на правилото за ползване на играчи за един клуб, който участва с повече от един отбор в една възраст.

Препоръки за работа за физическа работа с подрастващи в клубовете.

Накрая ще си позволя да Ви препоръчам на следващото ОС на БФБ да предложите промяна в устава на БФБ. Не е нормално председателят на ТК да няма право на глас при избора на национални треньори. Казвам Ви го сега, когато си подавам оставката.

Стара Загора
С уважение: Любомир Минчев
11.01.2018 г.