Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Любо няма да допусне никой да му се меси

Любо няма да допусне никой да му се меси

06-04-2021 Георги ВАСИЛЕВ-Гочето, специално за "Тема Спорт"

Човек от гилдията на треньорите винаги трудно и с неудоволствие коментира подобни изненадващи смени като тази в ЦСКА. Това е много неприятна история. Големи надежди имаше към Акрапович. На „Армията” се създаде оптимизъм към Бруно в края на есента, но през пролетта очевидно нагласите на отговорните фактори в клуба се промениха.
В грандовете човек трябва да е наясно, че резултатът е най-важен и трябва да се съобразява с това. Акрапович се опита да наложи своето, но... престоят му в ЦСКА приключи много по-рано от очакваното.
Появата на Любо Пенев е съвсем закономерна. Той е израсъл на „Армията”, изградил се е там и е създал авторитет, а в последно време и резултатите му като треньор са добри. Моментът за треньорската смяна е удачен, ако се гледа, че стана по време на паузата за националните отбори. Любо ще има повече време за промени, корекции, да внесе спокойствие в тима, да уталожи страстите и стреса от рокадата. Клубът привлича човек, дълбоко свързан с ЦСКА, и надеждите към него също са големи, пък и той в най-важните мачове винаги има постижения. Червената общност посрещна със задоволство това решение.
С привличането на Бруно и първите му изяви се получи прекалено голямо въодушевление. Едва ли не „Това е! Край!”. Но не стана както мислеха. От няколко победи се вдигна прекомерен дух и оптимизъм, а после в сериозните мачове отборът не издържа, направи грешки и стана сгромолясването и разочарованието.
Акрапович не е сбъркал в нищо, но му трябваше време, което не му бе дадено. Тръгна да налага своята схема на игра, на която държеше и вярваше, че му носи успех. Зимната подготовка имаше месец да напасне нещата.
Факт е също, че някои от важните футболисти напуснаха, а решаващата роля на Соу определено повлия после на резултатите.
Акрапович остави следа и ще се запомни с начина си на игра и на мислене, особено в Локо Пд, но може би не прецени, че ЦСКА е друг връх в българския футбол - тук трябва да се налагаш, да доминираш. Имаше някакво териториално надмощие при него, но ги нямаше остротата, разнообразието и головите положения.
Любо Пенев е приет радушно. Има достатъчно опит като треньор. Постигна доста с малък тим като Царско село, препъна и Лудогорец в първенството. Идва с ореола на успял човек, който разбира материята и се завръща в своя дом. По повод раздялата му с ЦСКА преди две години - не само във футбола, а и в политиката има момент на отстъпки и компромиси. Миналите търкания не са важни. Очевидно има общ план между ръководството и него да се реализира нещо значимо към този момент за ЦСКА - спечелване на Купата на България.
Преди полуфинала срещу Лудогорец прогнози не могат да се правят. ЦСКА може да търси и психологически дивиденти от положителната статистика на Пенев срещу разградчани. Като тактическа постройка Любо ще се откаже от варианта 3-5-2 на Акрапович и ще заложи на друга схема.
Плюс на Ел Голеадор е, че умее да сплотява футболистите, да създава респект на тренировка, да ги мотивира. Стилът му е познат, знае как да работи с играчите. Дисциплината винаги е на първо място при него.
Сигурен съм, че ръководството седи плътно зад Любо. Без съмнение те желаят отборът да спечели купата. Тези цели ги обединяват. Но Пенев е човек, който има собствено мнение и решения. И затова има една дистанция, в положителния смисъл на думата, спрямо шефовете, за да си определя сам и състава, и тактиката. Той няма да допусне да му се меси някой или да влиза в треньорския му периметър. Може да се предположи, че ще му дадат картбланш и повече време да работи, но в ЦСКА треньорът винаги е „под съмнение”, ако няма резултати и не е изпълнена конкретна цел.