Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Любо поведе битката със статуквото в БФС

Любо поведе битката със статуквото в БФС

12-01-2018 Виктор ГЕЦОВ

Любослав Пенев даде в залата на БТА първата си пресконференция, след като обяви, че ще се кандидатира за президент на БФС. Той начерта ударно целите си с може би най-дългия брифинг в историята на българския футбол, продължил малко над 2 часа! Пенев удари по масата, като конкретно засегна всички деликатни и проблемни теми, които зависят пряко и косвено от БФС. Залата бе??е препълнена и събитието премина при изключителен медиен интерес, а има??е и привърженици на футбола, които се здрависаха с Пенев и му пожелаха успех в битката със статуквото, което унищожава българския футбол.
Водещ на пресконференцията бе популярният спортен журналист Тодор Кирков, който резюмира основните причини за кандидатурата на Любо и представи подробно участниците - самия Пенев, големия централен защитник на Левски Ники ??лиев, бив??ия юрист на ЦСКА Радостин Василев, бив??ия заместник-министър на финансите в кабинета „Сакскобургготски” и този на Тройната коалиция - Любомир Дацов, както и Атанас Стоилов - треньор на Германея и Чепинец, който говори за ситуацията в аматьорския футбол.
Водещият Кирков посочи 5 причини за кандидатурата на Пенев. Първата - че футболът ни се намира в най-дълбоката си криза. Втората - че слу??аме едни и същи обещания от настоящите управляващи БФС вече 13 години, без да има реални резултати. Третата - да се пови??и рекордно ниската посещаемост у нас, а четвъртата - да се подобри тотално западналият детско-юно??ески футбол. За финал - да се изкорени корупцията в българския футбол и да се увеличат приходите на клубовете.
След това думата взе Любо Пенев, който изнесе близо 25-минутен монолог с основните точки от своята кандидатура. Той бе във вихъра си, като говоре??е с типичната си страст и жестове.
„Когато бях национален селекционер, казвах, че сме на дъното. Вече не сме на дъното. Вече сме на дъното на дъното! В националния отбор обещах, че ще се работи много и се показахме на повърхността. Но управляващите в БФС изхвърлиха целия този труд на боклука. В цял свят футболът се развива, но не и в България. Тук вървим стремглаво надолу”, каза Пенев.
Той посочи, че има три стратегии - краткосрочна за 3 години, средносрочна за 7 години и дългосрочна за 10 години. ?? бе категоричен: „Зад мен не стои абсолютно никакъв кръг, нито квадратчета, нито триъгълници!”
„След като обявих кандидатурата си, има??е много коментари - „Аз съм против, аз не съм”. Нещо не ги виждам сега. Апелирам да започнат да се показват. Учудвам се, че един клуб като ЦСКА още не е обявил своята позиция. Много ми е интересно. Феновете - да, браво! Свалям им ??апка - ясна и точна позиция зад Любо Пенев. Само давам пример. Сега е битката и който иска да е част от промяната - да се включи”, добави Пенев.
Той посочи, че основните компоненти от стратегията му са ??колите, аматьорският и професионален футбол, инфраструктурата, правен и финансов контрол в БФС, развитие по европроекти и програми, нов подход към съдиите и въвеждане на видеонаблюдение в мачовете. Любо е категоричен, че в ??зпълкома не бива да има президенти и собственици на клубовете. Той отправи и призив към спортния министър Красен Кралев.
„??скам да кажа на министър Кралев да не взима страна. Гледах церемонията „Футболист на годината”... Да не агитира: „Бъдете по-мъдри, дано да сме същите догодина, как добре се работи с вас”. Може би си мисли, че БФС и той си имат държава. Но по този начин няма как да работим”, отсече Пенев.
Той обяви, че ще поиска парцел от държавата за нов национален стадион, както и за 2 бази за селекциите, но извън София. Любо уточни, че из провинцията „представители на БФС” пла??ат клубовете, че ще бъдат изритани от Пенев. Той контрира:
„Никого няма да гоня. Ще има задължителни промени, но те са по високите етажи. Рибата мири??е откъм главата. Там промяната е задължителна. ??скам да построим небостъргач. На??ият футбол е ръждясал и има нужда от тежка реформа. Сега е моментът. Промяната зависи от всички, които гласуват, затова го направете по съвест. Хубавичко я потърсете, ако не я намирате. Вижте да не сте я забравили в багажника, под възглавницата или някъде другаде. Намерете съвестта си и елате с нея на конгреса. Този футбол трябва да тръгне нагоре”, отсече Пенев.