Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Люпко беше привлечен заради мачове като този

Люпко беше привлечен заради мачове като този

10-05-2019 Аспарух НИКОДИМОВ

ЦСКА получава пореден шанс да завърже битката за титлата. На отбора бяха поднесени много подаръци от Лудогорец през пролетта, но почти всички бяха отказани. Сега мисията ЦСКА да стане шампион изглежда много трудна, макар и да не е невъзможна. На „Армията” могат само да се надяват слънцето да изгрее и за тях и да хванат последния влак за титлата. Но е очевидно, че без промени не само в играта, но и в селекционно отношение, това трудно ще се случи. Това е въпрос за следващия сезон, върху който трябва да се помисли доста, защото ЦСКА повтаря едни и същи грешки вече два-три поредни сезона.
Задачата на отбора в събота щеше да е по-лесна, ако Лудогорец не бе изкопчил точка от Берое. Изравнителният гол в последната минута принуждава ЦСКА да търси успех с поне два гола разлика, за да има предимство в преките мачове. В същото време досега в историята отборът не е постигал изразителна победа над Лудогорец. Но

за всичко си
има първи път…

Дали ЦСКА има достатъчно сили да го направи точно в този момент? И двата тима изглеждат равностойни, но пък това е мач от типа „година храни”, така че нищо не се знае.
В общи линии в ЦСКА сами са си виновни, че изпуснаха шансовете, които получиха от Лудогорец. В момента на „Армията” можеха да водят с няколко точки и да гледат спокойно към мача. Явно обаче отборът още не е готов и не е показал, че е заслужил с игрите си. Показателни са резултатите срещу Левски и Лудогорец от началото на първенството, в които ЦСКА не е постигнал победа и е вкарал само 1 гол в шестте изминали срещи с тези съперници. Съдбата обаче сега предоставя нов шанс на ЦСКА и интригата все още е жива. Отборът трябва да си повярва и успоредно с това да запази спокойствие, да не се поддава на напрежението.
В двубой като този с Лудогорец е много важно да уцелиш ваксата и да заложиш точно на футболистите, които са в най-добро състояние. Това е най-голямото майсторство в такъв момент. Хубавото е, че треньорският щаб на ЦСКА е много опитен с включването на Люпко Петрович и Димитър Пенев. Проблемът е, че те не играят на терена. Друг въпрос е дали ще успеят да намерят слабите страни на Лудогорец и да подходят с правилната тактика. Съперникът е по-обиграният отбор, докато в ЦСКА текучеството е много по-голямо. Пък и част от тези играчи на „Армията” сякаш още не са наясно какви са изискванията и очакванията към тях. Любо Пенев вдигна футболистите за кратко, събудиха се, но после пак заспаха. ЦСКА има непостоянен отбор и това е големият проблем. Могат да направят 20-30 силни минути, но после няма да ги познаеш. Представят се на приливи и на отливи. Няма стабилност, не са изиграли 5-6 поредни силни мача, в които да бият наред. Друг неприятен фактор е, че публиката тъкмо получи ентусиазъм и започне да идва на мачовете, и после я отрязват със слаба игра и лош резултат. А хората са жадни за победи. Обикалям България заради книгата си и виждам какъв плам има сред привържениците.


ЦСКА трябва да
отговори на терена

с много хъс, желание и страст. Ако играеш със сърце и пълни сили, дори и да загубиш, никой няма да те вини. Нито треньорите ще са виновни, нито футболистите. Публиката просто иска да види желание и вяра. Последният мач с Черно море вдъхна малко повече увереност. Това е предимство, защото Лудогорец изглежда силно разклатен и ЦСКА трябва да направи всичко възможно, за да се възползва. В Разград ядрото се е поизхабило, особено играчите в по-напреднала възраст. Други пък не са толкова класни, колкото ги изкарват. Време е да отстъпят малко от върха, за да стане първенството интересно отново.
Подходът на ЦСКА в мача не бива да е само с контраатаки. Да не забравят, че трябва да спечелят с два гола. Единствено с контри няма да стане. В определени моменти може да се наложи смяна на тактическия замисъл. Ще трябват желание и майсторство. Това е, друга рецепта няма. Клишето е добре известно - проста игра за умни хора.
Напускането на Любо Пенев беше изненадващо за всички. Не биваше да се отказва преди края на сезона, макар че той си знае най-добре. Имаше известно подобрение в отбора при него, но когато съставът не е подготвен и селекциониран на ниво, трябва да си готов за неуспехи. Беше много радващо човек, израснал на „Армията”, да е треньор, но за жалост на голяма част от публиката Пенев не се задържа дълго.
Сега ЦСКА е в такава ситуация, че Люпко Петрович може да го направи шампион. Това ще е малко иронично, предвид че е печелил титлата с Левски, но и Георги Василев го е правил. Люпко е способен да изведе ЦСКА до първото място. Ще е много трудно, но не и невъзможно. Ясно е, че Петрович беше привлечен в клуба точно с такава цел - да е вариант за двубои като този с Лудогорец и да поеме тима на пожар, ако се наложи. Да видим дали трикът ще проработи.