Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Майкъл Фелпс: Това наистина е краят

Майкъл Фелпс: Това наистина е краят

04-08-2016 „Гадзета дело спорт“

Майкъл Фелпс е правил всичко в плуването, дори се е отказвал от него. ??звън басейна обаче Кур??ума от Балтимор срещна доста трудности в опитите си да заживее нормален живот и скоро се върна във водата, където се чувства по-добре. 31-годи??ният плувец има невероятните 18 златни медала от олимпийски игри и иска да увеличи бройката им поне с още един, преди да се оттегли. Този път завинаги.

Единствените игри, на които останахте без световен рекорд, бяха тези в Сидни, когато бяхте едва на 15 години…
- Помня, че точно там казах на треньора си Боб Боумън, че искам да променя историята на своя спорт, както направи Майкъл Джордан с баскетбола. Успях да направя много, но не изпълних всичките си мечти, които имах като дете.
Как се чувствате отново на игрите, но вече на 31?
- По-силен съм, отколкото в Лондон. ?? физически, и психически.
Кое е състезанието, което в никакъв случай не искате да загубите?
- 100 метра бътерфлай. В тази дисциплина наистина съм губил много рядко.
Кое е нещото, което ви помага да продължавате, въпреки че вече сте спечелили толкова много?
- Моята целеустременост. ??скам в Рио да взема медал от всяко състезание, в което участвам. Ще хвърля най-доброто от себе си, защото това са последните ми игри. Не искам да свър??а кариерата си със загуба, дори от по-млади плувци. Сред тях и аз започвам да се чувствам като дете.
Преди време се забъркахте в скандал. Бяха ви снимали да пу??ите трева…
- Ако бях от Ямайка, никой няма??е да обърне внимание на това. Във всеки случай научих много от този случай. ??мам право да правя гре??ки и да си плащам за тях.
Спечелихте 18-ия си златен медал на 4 август 2012 г. и след това се отказахте. Защо ре??ихте да се върнете в плуването?
- Понякога се чувствам като риба. Плуването е най-хубавото нещо, което съм правил в живота си до момента, в който станах баща. Бях си казал, че не искам да плувам, след като стана на 30. Но сега го правя за себе си, заради битката. ??скам да видя как мога да се справя в толкова тежка конкуренция като сега??ната.Лохте, Льо Клос, Чех, Хагино. Всички те са много опасни, но аз не съм човек, който ще се остави лесно да го победят.

Пък и да загубя, какво толкова

Аз просто обичам плуването и това пътуване до Рио за мен е като приключение. Може би няма??е да съм тук, ако не се бях върнал в плуването.
Открихте ли вече щастието и извън водата?
- С Никол и бебето сме в един от щастливите моменти в на??ия живот. За мен е огромен късмет, че имам ??анса да се състезавам пред очите на любимите си хора. Един ден децата ми ще разберат какво се е случвало, докато са били малки.
Явно искате да завър??ите кариерата си по собствен начин. Но какво ще правите след това?
- Ще се занимавам с млади плувци и като цяло със спорта. А един ден искам да науча сина си как да бъде ??ампион.
За трети път ще сте на олимпийските игри заедно с Юсейн Болт. Може би знаете, че хората ви сравняват…
- Може би това отново ще бъдат игрите на двама ни. Той със сигурност ще е супербърз. Аз ще се опитам да не изоставам от него. Но дори никой от нас да не направи нищо повече, всичко, което сме постигнали досега, ще остане в историята.
??мате толкова много рекорди. Кой от тях бихте искали да подобрите за последно?
- Всичките от 2009 г., но без онези костюми, които използвахме тогава.
А няма ли след 4 години отново да ре??ите да се завърнете?
- Със сигурност не. Това наистина е краят. Тялото ми вече е прекалено изхабено.
На кого ще оставите сцената след напускането си? КейтиЛедецки?
- Кейти прави невероятни неща, а все още няма 20 години. Никога не съм виждал жена да плувапо този начин.
Винаги сте твърдял, че благодарите на майка си Деби за закуските, които ви е давала, и на треньора Боумън, който е ва?? ментор от дете.
- Мама направи толкова жертви, за да отгледа три деца сама. Освен това тя ме научи на много неща и аз никога няма да забравя уроците й.