Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

13-03-2017 Мариан Колев:  Направеното дотук с ЦСКА  е само една малка крачка

Мариан Колев: Направеното дотук с ЦСКА е само една малка крачка

13-03-2017 Тема спорт

Президентът на волейболния ЦСКА Мариан Колев говори пред клубната телевизия на армейците. Той сподели мнението си по актуални теми за клуба, проблемите със залите и бъдещето на червените.

Г-н Колев, как станахте спонсор на волейболния отбор?
- Следя всички спортове, в които има присъствие на ЦСКА. Цяла България знае за неволите на волейболния клуб и как нещата тръгнаха надолу, след като тимът стана трети в Европа. Случайно или не, но преди около година се оказах в компанията на приятел на Александър Попов, който в последните години е човекът волейбол в ЦСКА. Той предложи да ни запознае с евентуално някакво малко участие, с реклама за 5-10 хиляди лева на сезон. Потвърди, че това, което пише по медиите, не е художествена измислица, и проблемите на клуба са огромни. Срещата се случи след една седмица, говорихме за различни варианти и още на втората среща отвътре ми дойде, че

няма смисъл да кърпим гащите

а ще направим нещата както трябва и ще отделям годишно сериозна сума, която, независимо че предварително е фиксирана, още в първата година отиде нагоре, тъй като изникнаха неочаквани неща. Ние тръгнахме да развиваме друг тип волейболен клуб, който да не мисли за ежедневните нужди, а за големи неща – за спорт, за победи, за развитие на най-голямата школа на България, всички да се чувстват финансово осигурени и единствено да мислят как да играят волейбол.
В тази връзка, какво съдействие имате от държавата, главно за базите?
- Публична тайна е, че нашият клуб имаше сериозен проблем със зала „Армеец”. Нещата бяха стигнали едва ли не до предприемане на масови протести, тъй като е безобразие в средата на зимата да изхвърлиш на улицата 200 деца. Слава богу, май намерихме общ език с министерството на икономиката, което е принципал на залата, тъй като тя е част от „София Тех Парк”. Имаме уверения, че ще подпишем договор в срок за една година, което е по-малката новина. По-голямата е, че моите строители правят обстоен анализ, за да оценим нужните средства, които трябва да се вложат, за да може залата да придобие доста по-приветлив вид и да избегнем съмнения, че тя е опасна. Тя твърдо не е опасна, защото конструкцията й е по-здрава от много съвременни сгради. Но тъй като дълги години не са правени основни ремонти, там има нужда от по-сериозна инвестиция, за да се чувстват децата и хората по-добре, а не за да обезопасим техния живот.

Той не е подложен на опасност

и никога не е бил. Благодарни сме на всички, свързани с червената идея, които ни подкрепиха и с тяхното съдействие повлияха на хората от министерството на икономиката да си променят решението и да седнат на масата на преговорите. Ако тази зала се възстанови във вида, в който искаме, дълги години ще може да приютява нашите деца.
Има проблеми и с „Васил Симов”, която често остава без публика. На какъв етап сте там?
- Там контактуваме с друго министерство. Имаме две зали, стари, едната е към едно, другата към друго. Много сериозна инвестиция трябва за там, говорим за над половин милион, но това е минимумът. Може би за над милион, ако трябва да направим това, което се изисква от институциите за безопасност, ще се иска втори вход, да увеличим броя на местата, защото дори с по-малки отбори се случва да има правостоящи. Затова и с Левски не бяха допуснати фенове, защото може да се стигне до неприятни инциденти. Готов съм да вложа тези пари в залата, но трябва да имаме сигурност, че в следващите 10-20 години ще можем да я ползваме. Преговаряме със служебната министърка на спорта, която, смея да твърдя, че е много по-комуникативна и повече мисли за спорта от предшественика си. Силно се надявам, че ще постигнем това споразумение, с което

ще направим залата модерна

нова и привлекателна, а не порутена, както е в момента.
Трета институция иска непосилни наеми за „Арена Армеец”. Според вас тя за спорт ли е направена?
- На теория - да. Построена е за спорт и понякога за други събития. Ако изброим колко пъти е приела спорт и колко концерти на различен стил певци, циркове или други, ще се окаже, че не е спортна, а концертна. Няма лошо, стига да има 10 зали, в които могат да спортуват всички. Но тях ги няма или са в такъв вид, че ги затварят, защото били опасни. И по тая причина трябва спортните клубове в София да имат по-преференциални условия за ползване на тази зала. Никой не иска да я ползва с месеци, но поне 5 или 10 пъти в годината да я ползваме на далеч по-нормален наем от сегашния - 15 хиляди на ден, който е невъзможен. От Национална спортна база твърдят, че това е нулевата цена, че с тези пари си покриват консумативите за ден. По-добре било тя да е заключена и да чака следващия концерт на Лепа Брена, Слави Трифонов или Лили Иванова. Не мога да повярвам, че това е така. Не съм имал щастието да гледам сметките, но ако те наистина са такива, значи има нещо сгрешено по проектите. Но съм сигурен, че

те не отговорят на истината

Беше голяма еуфория, когато тя отвори врати, но май не се ползва за спорт?
- Не се, така е. Играхме с швейцарците за Купата на Европа, постигнахме рекорд за най-посетена среща от всички на турнира през годината, включително и страни като Италия, Полша и Русия. Което означава, че нашите фенове с удоволствие ходят в такива зали. С удоволствие гостувахме на Левски, напълнихме двете агитки залата, нямаше ексцесии, аномалии и война. Тази зала може и трябва да приютява спортни събития. И за да са повече на брой, дори да са такива разходите, трябва да се помисли за софийските клубове, които нямат възможност да избират къде да играят просто защото няма такива зали, затова отиваме в Горна Малина, Сливница, Ботевград, да я ползват с преференциални условия или безплатно определен брой пъти в годината.
Направи впечатление, че футболната агитка също подкрепи волейболния клуб в тези мачове. В какви отношения сте с Гриша Ганчев?
- Благодаря на всички наши фенове. Когато ни подкрепят, се играе много по-лесно и се постигат невъзможни на пръв поглед неща. Призовавам ги да ни помогнат за започващите плейофи. Имаме много труден противник на полуфинала (вероятно Нефтохимик) и без тях ще ни бъде много тежко да го преодолеем. Имахме няколко срещи със Сашо Попов и г-н Ганчев и тонът е позитивен. Обсъждат се рекламна подкрепа от страна на боса на футболния ЦСКА. Може би това ще се случи от началото на следващия сезон, тъй като този останаха само плейофите и няма какво повече. Най-много се радвам, че

агитките вече имат общ език

и когато сме заедно, сме най-силни. Не трябва да допускаме като колегите от Левски, които помежду си не знаят кой какъв е и се бият на стадиона. Това в никакъв случай не трябва да става при нас. Вярвам, че футбол, волейбол и баскетбол и останалите ни спортове - феновете ни може да сме заедно и да се подкрепяме един друг.
Какви са целите ви с ЦСКА?
- Това, което направихме дотук, бе само една малка крачка. Надявам се да има още много такива, да има успехи не само в България, но и в чужбина. Да събираме все повече деца в школите ни, а това ще стане, когато имаме по-хубави зали. Когато големите постигат успехи, децата искат да са като тях, защото това е по-заразително от родителска агитация. Не става насила, най-лесно е, когато има успехи. Ще бъда по-щастлив от най-големия ни успех на международна сцена, ако видя, че интересът към нашата школа се увеличава и всяко едно дете, което сме го дръпнали от компютъра, за да влезе в залата, ме прави по-щастлив. Сигурен съм, че ще имаме още борба с вятърни мелници, дано да греша, но поемаме негативите и нека се фокусираме върху хубавите неща. Надявам се, че ще имаме такива не само за ЦСКА, но и като цяло за спорта, където нещата не вървят добре.