Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Мачът в Коматево си става??е за гледане

Мачът в Коматево си става??е за гледане

12-04-2018 Желю СТАНКОВ

??ма мачове, които не стават за гледане, ако ще един срещу друг да се изправят световни грандове, бъкани със звезди. Като това особено се отнася за елиминационна фаза в напреднал етап. Заблъскват се големците в средата на терена, окопават се едно хубаво, 90 минути се пазят да не стане гре??ка и всичко това минава под знаменателя на огромния залог и тактическото надхитряне. ?? на реван??а картината не се променя, докато не настъпи моментът за изпълнение на дузпи. Там вече всеки има полица от застрахователното дружество „Руска рулетка“.
Е, първият епизод от полуфинала за Купата на България между Ботев и Славия бе обратното на това. Още от първата минута двата тима изобщо не дадоха на хората да си помислят, че ще им бъде отегчено. ?? тези пред телевизорите, и особено тези на трибуните в Коматево. А и за двата тима това е път към футболното посолство, което дава визи за Европа.
Първо, Златомир Загорчич неочаквано за мнозина започна мача смело. Други треньори на негово място биха паркирали автобуса пред вратата си и чак в средата на полувремето щяха да се изтеглят малко по-напред, след като попремине домакинският натиск. А такъв винаги има, когато домакин е Ботев. Тук е моментът да отворим скоба и тя е свързана именно с това – мачовете на канарчетата не трябва да се играят в Коматево. Отбор, който има потенциал на подобен полуфинал да събере три пъти повече публика, не заслужава подобна съдба. Но темата е дълга – у нас издръжката на клубовете и конкретно строежите на стадиони, общо взето, зависят от волята на един човек и позиционирането му на политическата сцена към дадения момент.
Много приятно впечатление направи и числеността и поведението на публиката на Славия. За тези фенове гостуването бе по-специално – те отбелязаха 105-ата годи??нина от съществуването на Старата госпожа от „Овча купел“. Отдавна не бяхме виждали толкова колоритна агитка на белите в провинцията. Бройката им бе в пъти по-голяма от публиката на Лудогорец в сектора за гости в Коматево. Но, както се казва, Славия е исторически твърда стойност в българския спорт.
Полуфиналът, спечелен с 2:1 от Ботев, си има??е своите герои. Тодор Неделев и ??ван Минчев са от онази категория футболисти, които няма да видите винаги в ??амарите, няма да видите да се изцеждат напълно и в дефанзивна фаза, но пък са идеални дрибльори, подавачи и ??утьори. Неделев само с едно меко подаване прави чудеса, и преди няколко дни, когато качи топката на главата на Стивън Петков срещу Левски, и във вторник, когато намери Ндонгала. А ??ван Минчев винаги може да вкара от нищото и бе пропуск на треньорския екип на Ботев, че не бе дал указания относно него - да бъде блокиран винаги когато топката е в краката му на средна дистанция от вратата. Нисичкият полузащитник има на сметката си не един и два гола, подобни на този във вратата на Чворович.
Още нещо положително от този полуфинал за купата: Ботев завър??и мача със 7 българи, а Славия с цели 9. А това са два от клубовете с най-добра база за развитие на детско-юно??еския футбол у нас. А най-положителното за безпристрастните привърженици и за футбола като цяло е, че реван??ът остана отворен. Което предполага значителен брой фенове на Ботев в центъра на София след две седмици. А това ще бъде нещо доста позитивно на фона на, общо взето, по-бледия интерес в края на сезона извън интригата за ??ампионската титла. Прогнозата за ответния мач между Славия и Ботев е същата – и този мач ще става за гледане.