Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

14-08-2019 Мачът с Бразилия не бива да остава единствен

Мачът с Бразилия не бива да остава единствен

14-08-2019 Николай ЖЕЛЯЗКОВ

Двубоите с Пуерто Рико и Египет не могат да се сложат под един знаменател с този с Бразилия, тъй като това бяха два мача със задължителен характер, докато срещу бразилците излязохме напълно освободени и просто дадохме всичко от себе си, за да се опитаме да спечелим квалификацията. Очаквах с Бразилия да играем много силно, да сме на лимита на възможностите си, както се и случи. От една страна, се радвам заради нивото, което показаха момчетата, докато, от друга, разочарованието е голямо, защото изпуснахме победата и златен шанс. За българския волейбол щеше да е прекрасно, ако отборът се класира на олимпиадата. В следващите 5 години

волейболът щеше да е на много високо ниво

в България и да продължи да е спорт №1. Жалко е заради начина, по който се случиха нещата. Бяхме наистина много близо. Жалко и за Тошко Скримов. Много симпатизирам на това момче и страшно съжалявам заради тази нелепа контузия. Според мен той липсваше в мача, макар че Розалин Пенчев се включи добре. Накрая не успя да отиграе важни топки, които може би Тошко с опита си щеше да завърши. Но като цяло Розалин игра много добре и не може да знаем какъв щеше да е изходът на мача при друга форма на състава. Жалко е, защото имахме някои тънки моменти, които не успяхме да организираме по най-добрия начин. Във важни моменти изпуснахме някои леки топки. Но на фона на това, което видяхме, аз не мога да не бъда доволен. Момчетата дадоха абсолютно всичко от себе си. Загубиха квалификацията, но с високо вдигнати глави.
На фона на последните години това бе най-добрият ни мач. Но за съжаление винаги не ни достига тази една точка. Тя както е малко, така е и много. Според мен Бразилия притежава няколко изключителни изпълнители, но има и доста слабости в момента. Много неща, които не ми харесаха. На моменти се възползвахме отлично, но накрая имаха един Леал, който във важни ситуации отигра трудни топки, запази самообладание. При нас не успяхме в тези моменти да намерим Цецо Соколов. Трябваше той да решава тези ситуации, а не да се вдига топката на Розалин. От тактическа гледна точка сигурно това е било правилното решение, тъй като той атакуваше през разпределителя Бруно, но има много отбори, които играят с най-добрия си нападател

без значение колко човека ще му скочат

от другата страна. Но е много лесно да се говори отстрани, като не знаеш каква е била стратегията. Има екип, който носи отговорност и знае каква е ситуацията в отбора. Това са епизоди, които можеха да се отиграят малко по-добре.
Нека не забравяме, че това е само една квалификация. Има още една, европейска, която ще е много по-тежка от тази. За мен шансовете реално бяха във Варна, но другата не е минала, имаме още възможности. Предстои да изиграем европейско първенство, на което е важно да видим в каква посока ще тръгне отборът. Пранди взе определени решения за състава и обяви, че причината е спортно-техническа. Ако това е така, то отборът ще продължи в този си вид. За мен обаче националният тим е мястото, където трябва да играят най-добрите. Без значение възраст или каквото и да е. Тук най-важни са резултатите. Националният отбор никога не е бил място, където трябва да се развива нещо, ние не сме добри в това отношение. При всички положения в Лигата на нациите видях много дълъг период, в който се търсеше лицето на тима. Една голяма ротация, която загуби доста време. Силвано най-вероятно е имал съветници, които са му казали в началото кой какво може. Той се е уповавал на тях, за да вземе някои решения, които впоследствие сигурно е променил като визия. Но загубихме много време в избистрянето на състава. И

не използвахме Лигата на нациите за обиграване, а за опознаване

На практика отборът се готви в този си вид около 20 дни. Трудно е да кажем дали този или онзи е липсвал, защото не знаем какви са били отношенията в отбора, кой колко е тренирал, как се е влагал, как се е чувствал, дали е имало химия в състава. Но пак опираме до това, че изчистването на състава за квалификацията трябваше да стане по-рано. И все пак – ако мачът с Бразилия като ниво и качество не се окаже единствен, а отборът продължи да играе в тази си светлина и толкова добре, то взетите решения от Пранди ще се окажат напълно правилни. Но ако отборът не продължи да играе в тази светлина, ще си остане само с един мач.
Реално европейското първенство ще ни даде повече отговори, отколкото тази квалификация. Това е форум, на който ще се видят много неща от играта ни. Много се радвам за включването на Мартин Атанасов. Той игра страхотно, за мен наистина прекрасно. Искам да видя във времето повече от Розалин Пенчев, Алекс Грозданов също трябва да започне да търси мястото си в основния състав, защото времето минава и годините изтичат. Не смятам, че Венелин Кадънков има място в този отбор. Има по-добри изпълнители на неговия пост, както по-млади, така и по-опитни. Не знам каква е ситуацията с Ники Учиков, който игра страхотно в края на първенството, както и в началото на Лигата на нациите. Но каква е причината да е освободен не мога да кажа.
Друго важно нещо е, че

нямаме алтернатива на Теди Салпаров

Той след два дни става на 37 години, а вече от много време не намерихме негов заместник. Имаше голямо въртене на имена, но понякога трябва да дадеш повече време на един човек, за да усети и да покаже наистина какво може.
Перспективата е добра. Имаме млади момчета, които влизат, имат качества и на фона на тази игра срещу Бразилия, нещата са добре. Но ако говорим, че имаме млади и перспективни, нямаме право да се оправдаваме с липса на опит. Нещата са вързани – има можещи и неможещи и такива, които играят силно или слабо. В националния отбор не може да има перспективни, които да ги чакаме 10 години да се развият. Няма такива филми – там играят най-добрите и най-подготвените. И покрай тях да се развиват по едно-две момчета на пост, за да може да дойде и тяхното време.
Не мога да прогнозирам дали ще има промени в състава за европейското. След този мач с Бразилия аз смятам, че няма да има такива и това ще е отборът, който ще продължи да се развива. В щаба обаче сега предстои да анализират какво са свършили и да си направят изводите. Защото има много момчета, които на тренировка са най-добрите, но като дойдат мачовете, на практика ги няма. Това не може да го разбереш само с тренировки, трябва да го видиш в реална ситуация. Пак опираме до това, че въртяхме състава в Лигата, за да стигнем до истини, които трябваше да разберем доста по-рано.
Ако погледнем мачовете с Египет и Пуерто Рико, където имаше напрежение, играхме с доста грешки. Освободени и без страх от загубата срещу Бразилия, направихме страхотен мач. Адмирации за него. Много е важно дали този мач ще остане единствен, или ще има още такива по време на европейското. Ако има такива, то посоката е правилна. Ако няма, то нещата не вървят добре. Квалификацията януари е възможно да се спечели, но ще е много трудно. И все пак не е невъзможно. Но ти трябва равностоен състав, защото не може да изиграеш цялата квалификация с шест човека. Ще ти трябват 12, които да въртиш и да печелиш всеки мач. Дано и Скримов да се оправи, да си лее куршум, ако трябва, защото може много да помогне.