Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

06-06-2020 НБА се завръща – ето  какво трябва да знаете

НБА се завръща – ето какво трябва да знаете

06-06-2020 Тема спорт

Довършването на сезона ще трае максимум 74 дни, ежедневни тестове ще съпътстват играчите

НБА обяви завръщането си 85 дни след като сезонът бе спрян заради коронавирус. Бордът на директорите потвърди, че 22 отбора ще се съберат в комплекса на Дисни в Орландо, за да довършат кампанията. Началото ще бъде поставено на 31 юли. Ето всичко необходимо, което трябва да знаете преди рестарта.

Тим Бонтамп и Брайън Уайндхорст, ESPN

Начинът на завръщане
Преди НБА напълно да се завърне, всеки един клуб ще трябва да събере играчите си. Това означава да прибере онези, които са заминали за родните си градове или дори страни. Онези, които се върнат от чужбина, ще трябва да изкарат 2 седмици карантина. Отборите ще продължат да провеждат индивидуални занимания в техните зали. Тренировъчните лагери ще стартират на 30 юни и ще продължат една седмица. Всички тимове ще пътуват за Орландо на 7 юли, три седмици преди рестарта на сезона. Най-вероятно ще се поставят в изолация за кратък период. Законът във Флорида е такъв, че пристигащи от други щати, особено Ню Йорк, ще са под карантина за 14 дни. Има план и за приятелски срещи, но все още не е уточнено как точно ще се проведат те.

Изборът на 22 отбора
Ако лигата бе рестартирана със само 16 отбора, това щеше да е най-безопасният и бърз начин да се поднови първенството и да се обяви шампион. Но това не е основният фактор. Допълването с още 6 клуба означава, че няма да се започне директно с плейофи, а ще има и кратък редовен сезон. Главната причина – пари. Ако се вземе предвид, че оставащите 259 мача от редовния сезон бъдат изцяло анулирани, това означава загуба за играчите от 645 милиона долара за заплати. Сега ще се проведат 88 мача преди плейофите, което означава намаляване на тази цифра с 300 милиона. Отделно от това клубовете ще могат да излъчват мачовете си по местните телевизии, което ще им донесе някакви приходи, макар и не толкова големи. Да не забравяме, че 6 отбора имат шанс да пробият до плейофите в рамките на две седмици.

Период за игра
Предвиденият последен, седми мач от финалния плейоф трябва да се изиграе най-късно на 12 октомври. Предвид че сезонът ще започне на 31 юли, това означава, че остатъкът от първенството ще трае максимум 74 дни. Ако не се налага да се правят допълнителни баражи за осигуряване на осмата позиция, това ще означава, че плейофите могат да започнат с няколко дни по-рано. От НБА се очаква да подхождат агресивно с датите, тъй като по-ранно приключване на кампанията ще означава и повече почивка след това преди старта на следващата.

Графикът на провеждане
Редовният сезон най-вероятно ще продължи 16 дни, като се провеждат между 5 и 6 мача на ден. Има голяма вероятност да се провеждат срещи от плейофите в ранните следобеди, като това ще стане само за първия кръг. Идеята е да се използват три различни зали за началото на кампанията – „Арената”, „HP Фийлд Хаус” и „Виза Атлетик Център”, като всички са в комплекса на Дисни. С напредване на времето двубоите ще бъдат ограничавани следователно до две и накрая една зала. Ще има отстояние от 4 часа между всеки мач, за да се предвидят продължения, почистване и загрявка. Самият график все още се уточнява.

Тествания на играчи
От НБА планират да проведат ежедневни тестове за всички играчи, както и хората, които са част от организацията. Епидемиолозите са категорични, че за да се поднови и довърши сезонът, това ще бъде едно от изискванията. Все още не е ясно какъв вид точно ще са тестовете.

Реакция при позитивен резултат
Това е следващата по важност тема пред НБА. Ще е нужен доста щателен план, за да се предприемат адекватни мерки. Не се очаква Лигата да бъде прекъсната, ако има позитивен тест. Идеята е въпросният човек да бъде изолиран и да остане под наблюдение. Ако обаче повече хора от един отбор са позитивни, то тогава ще се реагира по друг начин и може да се наложи спиране или изваждане на дадения тим.

Осемте тима, които отпадат
Отборите, които не пътуват до Орландо, се очаква да проведат нещо като минилагери и да направят демонстративни мачове помежду си, за да избегнат угрозата от 10 месеца почивка. Все още се уточнява как точно ще се случва това.

Брой на представители на клуб в Орландо
Очакванията са от НБА да допуснат максимум до 35 човека от клуб. Водят се дискусии, но за да може играчи, треньори, щабове и представители на даден отбор да си вършат адекватно работата, минимумът ще е от 28 души.

Влизане и излизане от комплекса
Очаква се Лигата да прибере всички участници в един хотел и да лимитира движението на онези, които са извън него. Ще има обаче възможност да се излиза, за да се посещават ресторанти и участниците да се отдават на забавления в свободното време, като игра на голф. Като цяло обаче движението ще е силно ограничено. Водят се дискусии как членове на семействата на играчите да бъдат допускани. Най-вероятно това ще става за по-дълъг период, както и отново с редица тестове, за да се избегне рискът от заразяване. Ако се наложи играчи да посещават специалисти, за да си правят различен вид тестове, това ще им бъде позволено, но връщането им също ще бъде свързано с някакъв вид карантина.

Затваряне на Орландо в комплекса
Да. Макар играчите на Меджик и щабът да живеят близо до комплекса, те ще трябва да бъдат затворени вътре в него. Целта е отборът да бъде изолиран така, както ще бъдат и неговите съперници.

Лотарията на Драфта и свободните агенти
Лотарията за Драфта е предвидена да се състои на 25 август, а самият Драфт ще бъде на 15 октомври. Играчите стават свободни агенти от 18 октомври.

Видът на лотарията
14-те отбора, които не достигнат до плейофите, ще участват в нея. Редът ще бъде на база класирането до 11 март, когато сезонът бе спрян.

Начало на следващия сезон
От Лигата дадоха възможност на клубовете да отправят своите предложения, като в същото време направиха няколко варианта. Идеята е лагерите за новия сезон да стартират на 10 ноември, а приятелските мачове да започнат на 1 декември. Има опасения обаче, че началото на новия сезон и краят на настоящия ще са доста близки като дати. Въпреки това целта е следващата кампания да приключи навреме, за да може повече играчи от НБА да участват на олимпиадата в Токио през лятото.