Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Наско идва и води със себе си рая

Наско идва и води със себе си рая

29-05-2020 Жаклин МИХАЙЛОВ

Както десетки пъти написах, Левски няма да фалира. Не защото верните фенове на отбора за пореден път изтръскаха джобовете си, а защото за Левски винаги се намира начин да бъде спасен. В сегашния случай и в следващите десет поне.
ПФК Левски АД няма да фалира, но ще продължи да не си плаща задълженията. Всъщност може и да

не съществуват
задължения

Все по-често си мисля, че такива не съществуват документално, изключая няколкото милиона към НАП. Нищо чудно Левски да се окаже в един момент чист като сълза. Давали са му пари, но никой не си ги е искал обратно.
Така че тези недоброжелатели, които пророкуват тежки дни за новия собственик, да не се притесняват за кредиторите. Какво обаче следва от тук нататък. 12 години без няколко месеца в „Подуяне” най-голямото притеснение бе, че Наско ще се върне и ще доведе след себе си ада. Защото на него всичко му е пределно ясно. Е, могат да са спокойни – адът няма да дойде, но ще настъпи раят. Всички некадърници, които работеха в клуба и го доведоха до това дередже, ги очаква една крепка прегръдка от Наско. Подобна на тази с основния гробокопач Тодор Батков на честването на 106-годишнината на клуба. Георги Иванов, и той изпрати своята честитка с дежурното - колко успешен е изборът на Наско Сираков за Левски. Нещо не се връзва с предишни негови изказвания по адрес на Сираков. Константин Баждеков в рамките на три дни първо каза, че Тити Папазов е единственият, който можел да спаси Левски, а след това под индиго повтори същите думи за Наско. Ветераните също

се надпреварват
да бият чело

пред новия собственик. Дори вече му пришиха званието спасител. Което е много точно, защото новият собственик трябва да спаси Левски от тях. Нали преди 2 години отидоха на ешмедеме със Спас Русев. Хапнаха, пийнаха и с пяна на уста разправяха как Левски не е имал такъв собственик като Спас. Въобще футболен клуб Левски доказва максимата ”Не ми трябват врагове, щом съм заобиколен от такива приятели.”.
Къде бяхте, пичове, през последните 12 години, когато най-успешният футболист и ръководител в Левски бе натирен от клуба през май 2008 година. Въпросът се отнася и за феновете. Защо тогава не бяхте толкова активни както сега. Тогава Наско бе на 46 години и си бе създал писта няколко пъти да излети и кацне в групи на Шампионската лига. Къде бяхте тогава полковници, майори, капитани и лейтенанти от МВР, ДС и другите подразделения на репресивната машина. Къде бяха активните фенове, които за Левски умират и сега си дават последната стотинка. Щяха да я дават, но за незабравими воаяжи до митични стадиони в цяла Европа!
Обаче във въздуха

се е затаило
огромно
напрежение


По всичко изглежда, че на Сираков му говорят едно, а в душиците им се е затаило очакването – хайде да го видим сега. Без пари, без треньор и футболисти и на всичкото отгоре с некадърна администрация. Всъщност дори много кадърна, но да похарчи 25 милиона лева без никаква полза за клуба.
Едно е ясно – на мускули ще се кара до един момент. Сегашната кампания, която събра стотици хиляди левове, е последната. Феновете направиха каквото можаха, че и отгоре. Платиха си за хубавите спомени от далечното минало, с които е свързан неразривно и Наско. Обаче от тук нататък ще плащат само за резултати. За умрял Левски като този от последните 12 години ще им омръзне да дават.
Не знам дали е вълк или не, но Наско Сираков е много умен човек. И отлично трябва да си дава сметка, че той няма да може да я кара като предишните с лъжи по три порции на ден. Очакванията спрямо него ще бъдат различни, а и неговите стандарти са други. Представете си как Наско мънка след поредната загуба от ЦСКА?! И се оправдава – това няма как да стане.
Чувам, че Левски щял да стане много демократичен и феновете щели да участват във всяко решение. Не я виждам тази работа. Феновете вече взеха участие в най-важното решение. А то бе делегирането на правата към Наско Сираков. На ход е той. И ако наистина разбира от футбол,

първата му работа
е да намери
треньор

Както го направи през април 2004 година. Най-силният му ход като ръководител бе тогава. Треньорът трябва в много бързи срокове да намери изпълнителите и да изгради стил. И като заиграе Левски атрактивно и привлекателно, да се поканят феновете. Онези, за които говори Тити Папазов, че можели да напълнят стадиона до козирката, която все още я няма. Никой няма да се върне на „Герена“, ако Левски не играе добър футбол. А мантрата със спасението ще е като лъжливото овчарче с трите вика „вълк, вълк, вълк“.
Циркът отмина, сви шатрите, качи зверовете по ремаркетата. Сега трябва да се работи. Дела трябват, а не думи. И пари трябват, но не чак толкова много, колкото си мислят някои. В последните 12 години ФК Левски харчеше средно по 15 милиона лева на сезон и резултатите от това са плачевни. Да опитат със 6-7 или максимум 10 и може пък това да донесе неочакван успех. Или поне нормализация. Едно обаче е сигурно – последната надежда за промяна към добро е Наско Сираков. Провали ли се и той, тежко и горко на столетния клуб.
Забелязвате ли, че думата катарзис бе заменена със спасение. Може да се прибави и спасение на всяка цена. Е, Левски ще бъде спасен на всяка цена, но за такива като мен по-важен бе катарзисът. Защото пак жертвите и палачите на синята идея се качиха на един влак и дори са в един вагон. Момчетата от Могилката не биха се съгласили на такава колаборация. Няма да се съгласят и „старите левскари“, за които Левски означаваше преди всичко свобода. Или комай само аз единствен смятам така.

ОЧАКВАЙТЕ УТРЕ
Гледната точка на
Жаклин Михайлов
за събитията
около ЦСКА