Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой На Левски му трябва единствено време

На Левски му трябва единствено време

20-11-2019 Жаклин МИХАЙЛОВ

След близо 12 години тежка агония футболен клуб Левски не се нуждае от никакво обединение на общността. Това ми напомня много на приказките на политиците, че България ще се оправи, когато има обединение на народа. Общо взето, това са методи на богатите и доволните,


които създават
мантри за
бедните

И пролетариатът се изпълва с копнежи за светлото бъдеще. Трябва да си много ограничен и безпросветен, за да вярваш на подобни глупости. Що се отнася до Левски, последният проблем е обединението на общността. Но звучи патетично и явно на така наречения изпълнителен директор, който няма власт да купи една химикалка без разрешение, някак му отива. Когато човек мисли, че има дар слово, той е по-щедър в приказките.
И какво означава всички в синьо да са обединени?! Да ходят на мачовете, да си купуват карти и билети - това добре. Левскарската общност обаче не е стадо говеда и никога няма да гледа безкритично на процесите в клуба. И когато се сипят голи обещания, свързани с много, ама много далечното бъдеще, някак призивите да строим Хаинбоаз

увисват
във въздуха


Ето го и пътя левскарската общност да се обедини, което в синьо винаги изглежда по следния начин: Левски шампион, може и носител на купата. Левски в групова фаза на Шампионска лига или като алтернатива четвъртфинал в Лига Европа. Това положение сините фенове ще ги обедини по един уникален начин. Ще ходят пияни от щастие и ще се прегръщат! Видял съм го преди 12-13 години и беше наистина невероятно.
Колко е близо Левски до тези цели, не е необходимо да обяснявам. Вижда се във всеки мач с Лудогорец. Посочвам Лудогорец, защото този клуб заема първото място. И ще го държи безкрайно много време. През всичкото време докато левскарската общност се обединява и става много силна, Лудогорец ще печели с лекота първенството и ще получава право на нова атака на групова фаза за ШЛ. Там вече по-трудно може да успее, защото не среща съперници като Левски, но това е друга тема, засягаща Разград.
За футболен клуб Левски 2019 година е прекрасна година, защото бе избегнат надвисналият фалит в края на предишната. Клубът все още диша и това се дължи на финансирането от новите собственици. Вероятно годината им е струвала много пари. Първо дългове, след това селекция, има и инвестиции. Направеното трябва да се оцени по достойнство, защото на практика ФК Левски е каца без дъно. Приходната част е огромен проблем. Продажбата на Мариани показа, че на "Герена" въобще няма да се замислят и за нови изходящи трансфери. Подходящи са Роберта и Станислав Иванов. И ако могат да ги продадат, трябва да го направят. Така поне собствениците ще имат някаква визия как могат да върнат нещичко. И това ще ги държи в "Подуяне", защото рано или късно обстоятелствата в държавата ще се променят и никой няма да иска да дава за футбол, защото така са му казали. В случая с Левски футболният клуб трябва да убеди собственика, че си заслужава да държи мажоритарния дял. И нямам предвид формалния притежател на акциите, а реалния. В противен случай Левски го чака прецедента със Спас Русев. Човекът опита, вдигна мизата и накрая се убеди, че е непосилна задача.
Светлото бъдеще на Левски

го няма на
близкия
хоризонт

Цената на някакъв бърз възход е между 50 и 60 милиона лева бюджет за 2020 година. Цифрите не са измислени, взети са от годишния отчет на Лудогорец Разград за миналата година. Тогава, при такива финансови нива, Левски може да си позволи да привлече наистина качествени футболисти. И да им плаща сериозни заплати, защото повечето качествени играчи се дърпат, като чуят България. Тези играчи обаче се нуждаят и от треньор, какъвто в Левски не са имали от много време. От май 2008 година. Същият, единствен треньор, с който Левски е постигнал велики успехи през XXI век. Те обаче се съдят с него за някакви смешни суми. И изпълнителният директор говори за обединение на всичко синьо. Ами защо за начало не си платите на най-добрия треньор, който някога сте имали, за да покажете какво означава обединение?! Това ще бъде първата крачка, че наистина желаете обединение.
И понеже всичко това няма да се случи, защото планът е съвсем различен, си говорим общи приказки за проточилата се златна есен. Честният разговор с феновете е следният - няма да станем скоро шампиони, в Европа сме до втори квалификационен кръг, а финансите ни са такива, че максимумът е Райнов. За години напред ще бъдем средно отборче, което за България означава второ или трето място. Нямаме намерение да отговорим на Кирил Домусчиев и неговата мегаломания. Който иска да се конкурира с хегемоните от Разград и да налее десетки милиони, да заповяда. Ще му дадем веднага акциите. Това е честният разговор с обединената или необединена левскарска общност. Иначе всеки може да си вярва в каквото иска. Обстоятелствата, а не желанията обуславят бъдещето на Левски. А общността има цялото време на света да чака. И евентуално ще се обедини по единствения начин, който тя знае. На следващия мач с Оксер или Киево с факли в ръце. Убеден съм, че никой не може да попречи на общността.