Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

01-02-2020 На кафе вместо на протест

На кафе вместо на протест

01-02-2020 Янаки ДИМИТРОВ

В днешното динамично време само с няколко поста в социалните мрежи можеш да предизвикаш сериозни полемики. В четвъртък във Фейсбук се появи информация за организиране на събитие „Протест в защита на Левски“, което да се проведе в петък, 31 януари, от 12:00 часа на площад „Народно събрание“ столицата. То не бе разпространено от организираните фракции на сините, но... Докато при тях подготовка за организиран протест не е имало, то подготовка по охрана и взимане на предпазни мерки срещу многохилядна тълпа е имало.
В уречения час пред парламента има над 10 камионетки на жандармерията. Полицейски кордон е опасал сградата, както и отсрещната страна на улицата. По-млади граждани са спирани за проверка на лични карти и багаж още на подлеза на Софийския университет. Организацията е сериозна, но за кого?
До Паметника на Царя Освободител в 12:00 часа се бяха събрали не повече от 50-ина левскари. При това повечето от старата организация. Няма викове, няма транспаранти. „Просто сме се дошли тук да пием кафе и да си поговорим за Левски, тъй като в момента няма мачове“, казват повечето от тях и не искат да говорят пред медиите – не излагат искания, не отправят закани. Факт е, че ги боли за сините, за това дали любимия им клуб ще го има, след като собственикът го е „загазил до шия“. Малко оживление настава, когато се появява познатият на всички Джими Гуменката – дългогодишен талисман на Левски.
Хората, били на среща при премиера точно преди седмица, ги няма. Затова пък там е вечният протестиращ Йоло Денев, който с червен шал започва да крещи: „Народът се надига, България въстава!“. Дядо пък търси момчета от групата във Фейсбук „С Левски докрай“, за да се присъедини към тях. Наблизо се подмята плакат „Управниците – разсипия, народът – до просия“, явно останал от предишен протест. След около час болшинството се разотива – тихо, така, както се бе и събрало.
Срещу сградата, на която гордо е изписан лозунгът „Съединението прави силата“, събралите се „на кафе“ бяха малко. Ще станат ли повече? Истината е, че левскарската общност е разделена. В момента е в разкрачено положение – за кого да протестират, за какво? Затова и работата им е на стадиона. Ако е пълен, то и думата им ще се чува.