Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Не трябва подмяна, а истинска промяна

Не трябва подмяна, а истинска промяна

18-10-2019 Янаки ДИМИТРОВ

Днес от 14:00 часа в националната база „Бояна“ ще се проведе заседание на Изпълнителния комитет на БФС. Свикването му бе огласено на 15 октомври, вторник, в 13:32 на сайта на централата. Няколко часа по-рано бе поискана оставката на президента Борислав Михайлов, не от кого да е, а от премиера Бойко Борисов. Първоначално от съюза обявиха, че Боби няма да хвърля такава, но в 15:36 часа във вторник – 2 часа и 4 минути след анонса за провеждането на Изпълком, Михайлов все пак удовлетвори искането на държавата. По-късно през деня стартира и ревизия в БФС, а сили на ГДБОБ нахлуха в офисите на централата, като задържаха за разпит петима човека, единият от които шефа на Съдийската комисия Йордан Сталев. От специализираната прокуратура се води разследване за „престъпления против спорта“ и по-точно – „корупционни престъпления“... След цялата пушилка и бурни събития, дошли след загубата с 0:6 в евроквалификацията с Англия, придружена с шумен расистки скандал на трибуните, сякаш на хоризонта се задава ново начало за българския футбол. Такива бяха нагласите на масата, интересуваща се от най-популярния спорт у нас. Само че лека-полека нещата вървяха към това да стане „Пременил се Илия, пак в тия“. Поне до снощи, когато стана ясно, че и вицепрезидентът Атанас Фурнаджиев подава оставка.
Какво ще се случи на Изпълкома днес с оглед на всичките динамични събития и новите коментари от страна на премиера? Принципната позиция е всичките му членове да напуснат и да свикат Извънреден конгрес. До четвъртък само един член на ръководния орган беше обявил публично, че ще си подаде оставката. Това е бизнесменът Петър Величков, който призова и останалите от Изпълкома да го направят. За голяма част от колегите му обаче явно Боби Михайлов е чист като сълза, а без него и без тях българският футбол не може. Или поне така е било до снощи, когато и гласеният за временно изпълняващ длъжността президент на БФС Атанас Фурнаджиев обяви, че ще си тръгне и прикани останалите членове на ИК да хвърлят оставки. И те трябва да го послушат.
Покрай всичките събития от последните дни, в които се включиха дори премиер и президент и с които CNN започваше емисиите си, забравихме за футбола. Точно той е нула! Мъжкият национален отбор допусна най-тежката си домакинска загуба в историята. Младежкият, който тръгна с голяма кошница амбиции за класиране на Европейско, в последните си три квалификации не е вкарал гол. Нямаме лице, нямаме играчи, нямаме нищо. Всеки от футболния съюз обаче вдига рамене – нямало материал, но сме осигурили перфектни условия. Е, какво има още да правят там тези ръководители тогава? Техните никакви резултати са видими, а и се стигна до това ГДБОП да прави ревизии, да разпитва съдии и официално да прави разследване за уговорени мачове. Говори се и за интересни СРС-та. Засега от прокуратурата мълчат, заявявайки, че им трябва повече време. Но какво ще покаже проверката и ще бъде ли завършена докрай? Какво ще установи ревизията, за която говори министър-председателят?
Моментът за катарзис е дошъл. Този път не бива всичко да се разминава на принципа всяко чудо за три дни. Сега вече наистина трябва да тръгнем по нов път. Нужно е да се осъществи тотална промяна. Необходими са нови хора, а не запазване на статуквото. Не бива сенките на Боби да изскачат от коридорите на новата сграда. Проспан ли бъде и днешният ден, то нищо добро не чака играта у нас. Настана време за действия – всички да се омитат и да се започне отначало!