Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Ники Илиев: Октоподът е голям

Ники Илиев: Октоподът е голям

20-10-2019 Тема спорт

Николай Илиев, който бе кандидат за вицепрезидент на БФС на конгреса на централата през февруари миналата година (бе част от екипа на Любослав Пенев), заяви пред "Тема Спорт", че сега държавата трябва да осигури провеждането на прозрачен конгрес. Бившият председател на УС на Левски, който е и един от 4-тите в света, изрази надежда, че разследването срещу БФС ще бъде доведено докрай. В момента тече проверка за работата на Съдийската комисия и се установява имало ли е манипулиране на мачове.
"Въпросът е сега като е казано "А", да се каже и "Б". Като е направена първата стъпка, да се направи и втората. И да се видят всички сигнали, които сме подавали. Сега на ход са държавата и институциите. Дано си завършат проверките докрай, защото много неща са неясни. Включително тези пари, които са давани от министерството на спорта към футболния съюз. Как така никой не ги контролира как се харчат? До онзи ден работата между министерството на спорта и футболния съюз бе страхотна. Как се случи сега това изведнъж, как така стана, че въобще не били доволни от съюза, че ръководството му било слабо, че резултатите са слаби... Как така се получи изведнъж това нещо? Как бяха доволни преди това от нещо, което виждаха, че не върви. Ако си спомняте преди миналия конгрес, включително министърът на спорта застана зад статуквото, като каза: "Ние много добре работим, ще се радваме да бъдем пак същите догодина"... Тогава да го попитаме: "Какво се промени, г-н министър, за 24 часа?". Самият министър, от морална гледна точка, и той трябваше да си подаде оставката", каза Илиев пред "Тема Спорт".
На въпрос "Ще бъдете ли отново кандидати с Любослав Пенев на задаващия се през зимата Конгрес", той отговори: "Не искам в момента да коментирам тези работи. Но иначе към много институции се обърнахме, сигнализирахме за нещата и нередностите в българския футбол. И тази борба, която започнахме с Любо срещу октопода - той е много голям, с много пипала, навсякъде е плъзнал... Виждате, че резултатите започват да излизат наяве. За 14 години управление едно поколение си отиде. Такъв ни е и целият спорт за съжаление.
Дали сме сигнали на министъра, които или не е проверил, или си ги знае. Отиват ли тези пари, които се дават за детско-юношески футбол, в два хотела - в Сливен и Банско, на които са собственици двама членове на Изпълкома? Тези неща вече трябваше да се знаят. Самият министър не ни даде на нас списъците за конгреса - не знаехме кои клубове ще участват. После разбрахме, че има доста подменени, че има хора с фалшиви пълномощни. Върху това трябва да работи държавата също. Де факто самият конгрес бе нелегитимен, това ръководство бе нелегитимно. Не знам какво си свалят, какво си качват и как си избират президенти... Всяко решение на това ръководство бе нелегитимно. Сега държавата трябва да се намеси, за да може новият конгрес да е прозрачен. Ако няма демократично избиране на президент, предполагам, знаете кои ще останат докрай в битката - тези, за които предварително някъде нещо се е договорило. Надявам се този пъти да е демократичен изборът", каза Илиев.