Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Новият Дерменджиев

Новият Дерменджиев

20-08-2016 Желю СТАНКОВ


Много рисковано ще бъде да гадаем дали когато преди време Лудогорец се раздели с Го??о Дерменджиев, това е било с цел да си почине и да си освежи мисленето, но е факт, че паузата се е отразила отлично на Бате Го??о. Ако Кирил Домусчиев му е казал, че един ден пак ще се съберат, но при определени условия, значи босът на клуба наистина мисли поне с година-две напред и владее елементите на футболната психология. Едно от тези условия, ако изобщо е поставяно, е Дерменджиев да направи така, че да придобие повече тежест, ако щете и важност, тоест да бъде по-смел и нахакан. Възможно е самият треньор след размисъл от няколко дни или пък няколко месеца, сам да е стигнал до този извод. Примерно да се е оттеглил на някой язовир на риболов или пък някъде в дивите планини и да е разсъждавал на въпроса защо все пак тогава Домусчиев го отдръпна от Лудогорец и какво трябва да направи, за да заслужи отново доверието му. Можем само да бъдем сигурни, че когато клубът от Разград се раздели последователно с Бруно Рибейро и Едуард Ераносян, ??ефът в никакъв случай не е имал само Дерменджиев като опция за следващ треньор. Също така сме сигурни, че Бате Го??о е чакал телефонно обаждане. А още повече сме наясно, че самият Домусчиев също е предполагал, че Бате Го??о е чакал ново предложение.
Видимата промяна при Дерменджиев вече категорично работи за него. Не знаем как е в ежедневния тренировъчен процес, но в пресконференциите преди мачовете и в изявленията след тях, треньорът показва различен профил. Той вече отговаря с друга интонация, води разговорите в желаната от него посока, на неудобни въпроси вади контравъпроси, а дори вече си позволява да и да прави забележки на журналисти. Всичко това е абсолютно положително, въпреки че вероятно някои негови колеги се дразнят от променения стил на държане на Дерменджиев. Но или цента на Домусчиев е била точно това – да има един нахакан и вдъхващ респект треньор, или пък самият Бате Го??о е имал за цел да изглежда по друг начин.
При всички положения крупните инвеститори, включително и тези, които притежават футболни клубове, искат най-важните им подчинени да не бъдат тихи, скромни и прекалено академични. Такъв бе??е преди??ният Дерменджиев, а сега??ният не е такъв. Не може, а и не трябва, при съблекалня със скъпоплатени и качествени футболисти, треньорът да е лекичък. Дори е задължително, ако вече не го е направил, Домусчиев да вдигне месечното заплащане на треньора, бонусите са едно на ръка. Специалист, който получава в пъти по-малко от всеки от титулярната единайсеторка, не може да бъде вземан насериозно от футболистите. Още повече, че Дерменджиев тези пари си ги е изработил. Най-малкото с това, че има почти безпогре??на оценка на качествата на футболистите, той е спестил страхотно много пари на ??ефа си. Оказа се, че потенциалните загуби от миналото лято, нанесени от Бруно Рибейро, сега бяха възстановени в пълна степен, че и отгоре, от Георги Дерменджиев.
?? ако утре Бате Го??о поиска футболист за 2 милиона евро, Домусчиев ще разпи??е разхода и даде ход на сделката. Това също е изкуство - да умее?? да си иска??. А такива Домусчиев обичат служителите да имат претенции и да умеят да ги аргументират и защитават.
В Лудогорец почти няма гре??ен трансфер. Това, че такива като Препелица и Ке??еру (общо към 100 хиляди евро месечно) сега са със статут на резерви, не означава, че са слаби футболисти. Просто Дерменджиев не прави компромиси с тактическите си изисквания, както и с физическото състояние на играчите. Това също е промяна при треньора. За да остави?? на пейката двама от най-скъпоплатените, значи има?? дупе за отстоява?? позицията си пред началниците, които със сигурност ако не задават директни въпроси, то намират начин да подпитат тънко защо този или онзи не попадат в плановете на треньора. Важно за Дерменджиев и в такива случаи да се държи авторитетно, да спазва някаква дистанция, ако щете дори да се изразява с по-парфюмирани изрази когато комуникира с началниците си. А и сега му е паднало да гребе с пълни ??епи от футбола. Много колеги му завиждат за условията и за „материала“, с който работи. Но той си го е заслужил.