Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Няма драма – и феновете са прави, и Ганчев е прав

Няма драма – и феновете са прави, и Ганчев е прав

17-02-2021 Жаклин МИХАЙЛОВ

Въпросът е разигралата се „Многострадална Геновева“
до консолидация ли ще доведе, или
до изпаряване на шансовете за титлата

Каква поредна футболна драма, би възкликнал коментаторът. Хей така от нищо около ЦСКА завря и закипя. И кипенето достигна до 451 градуса по Фаренхайт. Добрата новина за всички, които обичат ЦСКА, е, че температурата много бързо може да бъде свалена до нормалните стойности за сезона.
По моето скромно мнение ставаме свидетели на

несъразмерен отговор
по повод трансфера

на Али Соу, след като една по-неизвестна като име фракция на ЦСКА излезе с типично фенска позиция. Живеем в такива времена, че благодарение на социалните мрежи се появяват и придобиват гражданственост всякакви позиции. Така да се каже, подходът до обществото чрез медиите е напълно освободен и разкрепостен и ролята на ординарните средства за масова информация е силно ограничена. Имаме пълна свобода на изразяване на позиции, друг е въпросът, че това на никого не влияе и нищо не променя. Обаче не е точно така, защото Гриша Ганчев взе, че се засегна и също по доста неординарен начин заяви намерението си да напусне Борисовата градина заедно със своя съдружник Юлиан Инджов. Направи го с есемес. Вероятно и третият миноритарен собственик Христо Стоичков също ще се присъедини, за какво ще са му акции, ако го няма в клуба Ганчев?!
Отбелязвам, че изразеното от слабо познатата фракция се споделя от голяма част от привържениците на ЦСКА. Но, забележете, това е едно критично мнение, а не искане на оставка. Не е крайна оценка за дейността на собствениците, а само едно несъгласие с част от трансферната политика. Най-точната дума е загриженост на хора, които милеят и ги боли. И които искат повече от всичко на света ЦСКА да се върне там, където му е мястото. Нещо, което многократно като желание е заявил и самият Ганчев. При всички положения това е една градивна критика, а не изявена конфронтация.
Така е в ЦСКА, а и в повечето клубове с огромна армия от привърженици. Не е така в Разград или в Ловеч, където собствениците се радват на пълен комфорт. Но в ЦСКА пълен комфорт не може да има. Дори в споменатото волеизявление има прекалено много комплименти относно постигнатото от отбора в последната половин година. Това при едно повече от спорно представяне във вътрешното първенство и една добра, но в никакъв случай вдъхновяваща кампания в Европа. Само за пример ще дам определение за вдъхновяваща кампания в Европа. Лудогорец през 2012/13 година, първи в групата с 16 точки, отстранени Лацио напролет и отпадане от Валенсия на осминафинал. Това по прилича на армейски критерий за успех от всъщност реално постигнатото. Но феновете дават доверие в аванс и не знам защо това не се забелязва, а се акцентира само към проявеното недоволство.
Това, че феновете на ЦСКА имат

критично мислене

според скромното ми мнение е най-големият капитал за клуба. Това означава, че в този клуб има коректив. Пагубно за един голям клуб е феновете да бъдат поставени под контрол, тоест да слушкат, да папкат и да си траят. А и какви претенции може да има към червените фенове, след като Ганчев ги събра през 2015 година и им поиска клуба от импровизираната сцена пред сектор А. Той им го поиска, каза им доста хубави думи и те му го дадоха, защото му повярваха. Вярват му почти безусловно и 6 години по-късно. Но това не означава, че ще се откажат от правото да не се съгласяват с определени аспекти от клубната политика. Феновете дадоха на Гриша Ганчев ЦСКА, той нито го е купувал, нито го е създавал. Безспорен факт е, че прави огромни разходи. Купи най-скъпата емблема в историята на българския футбол. Опитва се по всевъзможни начини да върне ЦСКА там, където му е мястото. Хванал се е на една непосилна или по-точно налудничава конкуренция с Лудогорец. Изтощаващо е да имаш конкурент, за който никакви пазарни закони не важат и който може да си позволи да загуби всичките пари на света, за да удовлетвори личните си амбиции, които много приличат на откровени комплекси. Никак не е лесно на Ганчев и когато собствените фенове не те разбират, трябва да се реагира по някакъв начин. Ясно е като бял ден, че той си има абсолютно точни и ясни

разбирания за
футболен
мениджмънт

И няма как да откаже сделка като тази с Али Соу само защото гамбиецът бил жизнено важен за спечелването на някаква имагинерна титла. Да, но ако ти дават четири милиона евро днес, не означава, че ще ти ги дават и утре. Или след 6 месеца. През призмата на чистия бизнес трансферът на Соу е брилянтен във всяко едно отношение. Който не е съгласен, сам да се опита да продаде футболист от българското първенство в Русия дори за един милион евро. Няма как да стане, в Русия не ни броят за живи!
Ганчев разсъждава по възможно най-правилния начин във футболния бизнес. Като се сметнат всички разходи по Али Соу, след продажбата ще има в пъти повече приходи. И така трябва да мислят всички собственици у нас. По-горе споменах за налудничавата конкуренция. Заплати в порядъка на милиони евро годишно обясняват думите ми.
Али Соу си тръгва и след него няма да остане червеева дупка. Ще дойде друг на неговото място и след година-две най-доброто, което може да се случи, е да бъде и той продаден за поне 4 милиона евро. Не случайно Ганчев акцентира върху милионите, които има сега ЦСКА. Те са чисто футболни приходи – от европейските турнири и от трансфери. В ЦСКА не чакат някой да им изпрати спонсор, сами си изкарват парите. Това е най-хубавото, което може да се случи на който и да е клуб. Схемата с Чичко Паричко, който опразва джобовете си, доказано не работи дълго.
И накрая за най-важното. А то е последиците от разигралата се „Многострадална Геновева“. До консолидация ли ще се стигне, или до абдикация в съперничеството за титлата с Лудогорец? Скромното ми мнение е, че по-скоро ще има вреди, отколкото ползи. В този момент не трябва да се водят някакви напълно безсмислени срещи между фенове и ръководство, а

да се решават
неотложните
въпроси

Като този с картотеката на Кайседо, който поне според мен е много по-обещаващ талант от Али Соу. И дали тази митична колумбийска деветка Касиера ще реши накрая, че София не е чак толкова лошо място за посещение. Какво става с Жул Кейта, който дойде през есента с рекламата за уникална звезда. Още един наболял въпрос е с колко централни защитници ще изкара ЦСКА сезона? Ако е само сегашното незаменимо трио, нещата ще са като в онзи изтъркан лаф за отбраната, която е като на Кенеди охраната. Но това са все котерийни дела, собствениците на ЦСКА имат една епохална мисия и тя е да построят новата, модерна „Българска армия“. Тогава вече голямата марка ЦСКА ще излети в Космоса.
И най-важното в краткосрочен план - ЦСКА има мач в събота срещу винаги трудния за побеждаване Черно море, а само 10 дни ни делят от мегазрелището на сезона срещу Лудогорец. Тази говорилня и тези декларации през 5 минути най-добрата обстановка ли създават в отбора и клуба? Ако в ЦСКА са решили журналистите да ядат бял хляб, защото и те са хора, благодарим, ама няма нужда.
Далеч по-доходно ще е да се съсредоточат в изявите си на терена. Банално, но точно за случая.