Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Облаците над Левски се сгъстиха и почерняха

Облаците над Левски се сгъстиха и почерняха

20-01-2020 Тема спорт

Вчера се състоя среща между боса на Левски Васил Божков и фенове на сините. На нея присъства и бизнесменът Георги Попов, на чието име е мажоритарният пакет акции на клуба. Събитието бе знаменателно – откакто издържа клуба, Божков не се бе появявал на „Герена“, стори го за първи път. Появата му сега бе свързана с бъдещето на клуба, защото скоро той може да оттегли финансовата си подкрепа.
В събота изненадващо от НКП на Левски съобщиха, че ръководството на клуба ги е поканило на сбирка, въпреки че повече от половин година е отклонявало молбите на привържениците за организирането на такава. „Макар и изненадващо за нас след толкова време неглижиране и мълчание, все пак такава среща ще се състои. Не знаем причините за това преобразяване в поведението на ПФК, само може да се досещаме, но ние никога не бягаме от диалог, когато става въпрос за Левски“, обявиха от организацията.
Вчера sportal.bg съобщи, че в събота Божков вече се е виждал с фен на сините, чиято дума се чува в агитката, а на друг е звънял по телефона.
Сбирката бе насрочена за 12:00 часа на „Герена“ и се състоя във ВИП ложите на сектор А. Още преди уреченото време пред стадиона започнаха да се събират запалянковци. Бяха представени всички групировки на агитката – и тези от сектор Б, както и тези, които сядат на централната трибуна. Имаше и умерени привърженици, както и представители на тръст „Синя България“. Охраната проверяваше за оръжие всички фенове, отиващи на срещата с Божков и Попов. Включително и бившия вицепремиер Евгений Бакърджиев.
Заседанието бе дълго, продължи над два часа. След него феновете, кои организирано, кои поединично, бързаха да се разотидат. Никой не искаше да се спре пред медиите и да сподели темите на разговорите, взети ли са решения. И без да се казва на глас, бе ясно, че е дискутирано бъдещето на клуба. И дали то е свързано с настоящия бос на „Герена“, или предстои нова смяна на собствеността – от години насам акциите на клуба се прехвърлят без пари като горещ картоф от бизнесмен на бизнесмен…
Над финансирането на клуба надвиснаха тъмни облаци заради предложението за промяна в Закона на хазарта и идеята на държавата да национализира частните лотарии – такива у нас има две, като и в двете участие има силната фигура на „Герена“. А една от тях е генерален спонсор на клуба и осигурява по около 2 милиона лева на месец. Благодарение на тези пари и Левски се стабилизира и напоследък започна да показва мускули. Вчера Божков дори е съобщил, че лично е преговарял с Ивелин Попов, който е приел офертата, но след това е усложнил договорните си отношения с Ростов.
Според информация на „Тема Спорт“ пред феновете Васил Божков е заявил, че ако проектозаконът бъде гласуван, то той няма как да продължи да налива средства в клуба. И ще трябва да се търси нов човек, който да поеме финансирането. Потърсил е подкрепа от феновете и е заявил, че ако не получи такава, скоро те няма да има какво да подкрепят. Явно начертавайки фалит на клуба. И индикациите му са били, че при такъв развой той ще се ориентира към „безболезнена смяна на собствеността“ след лятото. Дотогава бюджетът би трябвало да бъде подсигурен. Явно босът е очаквал, че феновете ще застанат твърдо зад него. Той е подпитал дали организираните привърженици са готови да излязат на протести срещу национализацията на лотарията. И би намерил още хора за подобни действия.
Вчера над София отново бе мъгливо. И облачно. А облаците над „Герена” се сгъстиха
още повече. Клубът пак е заложник на неспортни работи, заплетен е в интриги. А потърпевши са обикновените привърженици.